Το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει την ευρωζώνη ξανά πριν από τον Σεπτέμβριο με μόνο τις εθιμοτυπικές επισκέψεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ μέσα στο καλοκαίρι, να υπενθυμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της υιοθέτησης και υλοποίησης των προαπαιτούμενων του προγράμματος.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε στο Real.gr πριν από το τέλος της συνεδρίασης, έλεγε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μπροστά της απροσπέλαστα εμπόδια και μεγάλες λήξεις», υπονοώντας ότι κατανοεί πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους χρονική πίεση.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχει λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν και η χώρα δεν θα μπει ξανά σε κύκλο καθυστερήσεων.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε πως οι υπουργοί είχαν στο περιθώριο της ατζέντας, ανταλλαγή απόψεων για την Ελλάδα και πως επισημάνθηκαν οι ελλείψεις σε σχέση με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων, τη βελτίωση της τραπεζικής διοίκησης και μια σειρά άλλων νομοσχεδίων.
Επί της κανονικής ατζέντας, οι υπουργοί συζήτησαν τις συνέπειες του Βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη, επαναβεβαιώνοντας ότι όση και αν είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τις συνέπειες ακόμα, η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την οικοδόμηση των μέτρων όπως η τραπεζική ένωση και η στροφή στις φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές πολιτικές. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησε στους υπουργούς οικονομικών τα συμπεράσματα σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης της Κομισιόν, με το γενικό συμπέρασμα πως η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, με ενεργοποίηση του άρθρου 50, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί και η εύθραυστη ανάκαμψη θα τεθεί εν αμφιβόλω.
Η μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης λόγω του Brexit αναμένεται να κυμανθεί από – 0,2 ως – 0,5 ως το 2017. «Δεν είναι πρόβλεψη, είναι προκαταρκτική εκτίμηση», σημείωσε ο Μοσκοβισί και δήλωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών εργάζεται ήδη για μια ακριβή πρόβλεψη σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες και στη συνέχεια θα υπάρξουν γενικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, εκτιμώντας ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος.
Οι υπουργοί είχαν μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εγκρίνοντας την έκθεση της Κομισιόν και το γενικό συμπέρασμα πως «δεν ελήφθη αποτελεσματική οικονομική δράση για τη διόρθωσή τους» και κατά συνέπεια το ecofin σήμερα θα αποφανθεί επί των περαιτέρω.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «απόψε δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο χώρες αυτές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα» – κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν έξυπνα και με ευελιξία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο αυτές χώρες, μετά μάλιστα από τα συναπτά έτη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν περάσει.
Ο πρόεδρος του eurogroup απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στις ιταλικές τράπεζες και τόνισε ότι θα αποφύγει τις εικασίες, παρέπεμψε ωστόσο στους ισχύοντες κανόνες περί απευθείας, από τον ESM, ανακεφαλαιοποίησης.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι κανόνες του bail in είναι από τη φύση τους επωφελείς για την ΕΕ, καθώς «όσοι καρπώνονταν τα κέρδη τα καλά έτη, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες τα άσχημα έτη».
Σημείωσε όμως ότι ακόμα και με τους τρέχοντες κανόνες υπάρχει περιθώριο για περιορισμένη κρατική παρέμβαση, διευκρινίζοντας όμως ότι, «το θέμα είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών».
Εξήγησε τέλος ότι «τα άγρια και θυμωμένα σχόλια που έκανα μπαίνοντας τα έκανα απαντώντας σε συγκεκριμένες δηλώσεις μεγαλο-τραπεζιτών που με ευκολία ζητούσαν παράλογα μεγάλα ποσά – αυτές οι δηλώσεις με έκαναν να θυμώσω πολύ».
www.real.gr