Έξαρση της ευλογιάς των προβάτων: Από σήμερα κλείνουν τα σφαγεία στη χώρα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή σε όλη την Ελλάδα.

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων με τη χώρα μας να βρίσκεται αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με μια σοβαρή επιδημιολογική απειλή. Ο εντοπισμός κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία ήταν, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», βάζοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος χθες το απόγευμα συγκάλεσε εκτάκτως ευρεία τηλεδιάσκεψη ακριβώς μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο που συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών.

Αναβαθμίζονται τα μέτρα

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, ενώ όπως επιβεβαιώνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου στο real.gr «θα γίνεται συνεχώς επαναξιολόγηση της κατάστασης». Μάλιστα, τα νούμερα αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς έως σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου σε Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία με τις 81 εξ αυτών να εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου, ενώ θανατώθηκαν περίπου 17.500 ζώα στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις. Να σημειωθεί ότι, η ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου αρχής γενομένης απ’ τον Έβρο και εξαπλώθηκε σταδιακά στους υπόλοιπους νομούς.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, πέραν του αρμόδιου υπουργού, ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες που είναι αρμόδιοι για τον πρωτογενή τομέα και εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

«Δεν απειλεί τη δημόσια υγεία»

Ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Τσιάρας μετά την έκταση σύσκεψη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα. Συνετώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ., και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία  και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

Η κτηνοτροφία σε… αδιέξοδο

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τους ίδιους να κάνουν λόγο για μια τρίτη συνεχόμενη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος μέσα σε ένα χρόνο. «Για να καταλάβουμε τη διάσταση του προβλήματος, η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες συγκριτικά με την πανώλη που μπορεί να κρατήσει το περισσότερο 25 ημέρες. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι αν και εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο, μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος κοπαδιών θα νοσήσουν» επεξηγούν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της δυσχερούς αυτής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηνοτροφία.
www.real.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist