ΕΣΠΑ

Η απάντηση Τραμπ στην πρόταση Μητσοτάκη

Τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τους δασμούς.

Θετικά σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για συμφωνία win-win ΗΠΑ και ΕΕ.

«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος» είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί τις χώρες που θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».

Μητσοτάκης: «Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης»

«Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», επεσήμανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Matthew Boyle.

«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ. «Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ».

«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση», τόνισε ερωτηθείς για το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση για το ελληνικό σκέλος του μηνύματος προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στρατηγικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό και πλέον υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στο μεταναστευτικό, είναι μια χώρα πρώτης γραμμής. Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020, ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, εκτός της επικρατούσας γραμμής. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων.

Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα. Δεν θα απολογηθώ για την αυστηρή μου στάση όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και για την ανοιχτή μου στάση όταν μιλάμε για νόμιμη μετανάστευση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει, με την οποία η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Ανακάμψαμε εντυπωσιακά μετά την οικονομική κρίση, ακολουθώντας μία στρατηγική μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας, μια οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων και της ελάφρυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου, που στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
www.real.gr

Φωτογραφία στο Anatolh.com

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist