Μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και των ενοικιαστών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το 2024 έκλεισε για την Ελλάδα με πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ).
Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας. Από το συνολικό πακέτο μέτρων, 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξή τους.
Η στέγαση αποτελεί ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η αύξηση των ενοικίων και η έλλειψη προσιτής στέγης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για πολλούς πολίτες. Ένα σημαντικό ποσό από το πακέτο στήριξης θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη των ενοικιαστών, με στόχο να μειωθεί η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν. Μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου και η κατασκευή νέων κοινωνικών κατοικιών θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίδομα 250 ευρώ καθαρά σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο, και ένα ενοίκιο κάθε Νοέμβριο στους ενοικιαστές.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης λίγες ώρες μετά τα μέτρα τριών κατευθύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
«Είναι η καλύτερη δημοσιονομική επίδοση από το 1995» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ενώ τόνισε πως «είναι επιτυχία και της κυβέρνησης αλλά και όλων των Ελλήνων αυτά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ειδικά σε μία περίοδο και των δασμών που επέβαλλε ο Τραμπ», επισήμανε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί και πως αν υπήρχε η δυνανατότηα η κυβέρνηση θα έδινε κι άλλα χρήματα σε παροχές εκτός από αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σήμερα.
Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία για την ελληνική οικονομία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως «δεν ανησυχώ αλλά δεν αδιαφορώ κιόλας καθώς μπορεί να υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία λόγω ύφεσης της ευρωπαίκής οικονομίας».
Για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο τόνισε πως «σε μία περίοδο στεγαστικής κρίσης είναι μία σημαντική κίνηση της κυβέρνησης, όμως δεν είναι η μόνη και ίσως αυτό βοηθήσει στο να δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια που λαμβάνονται και όχι μικρότερα ποσά, όπως συνηθίζεται».
«Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς της κυβέρνησης. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που λένε ότι «δεν δίνουμε του αγγέλου μας νερό». Έχει υιοθετηθεί ένα απλουστευτικό σχήμα όπου απέναντι μας στην αντιπολίτευση έχουν μαζευτεί δήθεν όλοι οι καλοί άνθρωποι. Εμείς είμαστε οι “τσιγκούνηδες”, κατά την άποψη αυτή, που δεν θέλουμε να μοιράσουμε λεφτά. Αλλά εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι με εμάς γίνονται σταθερά βήματα μπροστά. Έχουμε μια νοικοκυρεμένη πολιτική, συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σύνεση με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση και με μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Επειδή λοιπόν όλα αυτά εφαρμόζονται, η πρόοδος αυτή μεταφράζεται σε ανάπτυξη και η ανάπτυξη μεταφράζεται και σε κοινωνικά μέτρα» κατέληξε.
Ενώ – μεταξύ άλλων – απάντησε και στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον κ. Χατζηδάκη να απαντά πως «εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027».
Η εξειδίκευση των μέτρων – Πίνακες
Στην εξειδίκευση των μέτρων κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Τα μέτρα, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εστιάζουν στην μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται με 500 εκ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.
Η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 και το πλεόνασμα της τάξης του 4,8% έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο της, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Τις στέρεες βάσεις για την αύξηση των κρατικών εσόδων έβαλαν η μείωση της φοροδιαφυγής, η αύξηση των μισθών και της απασχόλησης και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών.
Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης:
1) Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Αναγνωρίζοντας ότι η στεγαστική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους συμπολίτες μας που ζουν σε ενοίκιο και κυρίως αυτούς με χαμηλά εισοδήματα καθώς και οικογένειες με παιδιά που έχουν μεσαία εισοδήματα, από φέτος τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως, είτε αφορά κύρια κατοικία, είτε φοιτητική κατοικία, θα επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή από το κράτος.
Αναλυτικά παραδείγματα:
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου – τόσο για την κύρια κατοικία, όσο και για τη φοιτητική κατοικία – θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ:
- Για τον άγαμο ορίζεται μέγιστο όριο εισοδήματος 20.000 ευρώ.
- Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου για κύρια κατοικία ορίζεται ότι το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο.
Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.
2) Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία
Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά για συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και ανασφάλιστους υπερήλικες.
Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.
Δικαιούχοι είναι:
- Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία έως 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
- Ανασφάλιστοι υπερήλικες
- Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.
Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
3) Αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως
Αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος. Στόχος να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2024-2026, σε εκατ. ευρώ)
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων | 2024 | 2025 | 2026 |
Εθνικό σκέλος (πριν από την αύξηση) | 2.465 | 2.750 | 2.800 |
Εθνικό σκέλος (μετά την αύξηση) | 2.465 | 3.250 | 3.300 |
Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος (ΕΣΠΑ και λοιπά ταμεία) | 7.449 | 6.450 | 6.450 |
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας | 3.401 | 4.900 | 7.189 |
Σύνολο (μετά την αύξηση) | 13.314 | 14.600 | 16.939 |
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τα μέτρα δήλωσε:
«Ο ασφαλής βατήρας για να κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις είναι το πλεόνασμα του 2024, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,8% και το καθαρό πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,3%. Είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε.
Απολύτως συνεπείς με όσα έως σήμερα έχουμε πει στους πολίτες, ο σχεδιασμός μας έχει έναν και μόνο άξονα: να μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς να ρισκάρουμε τη σταθερότητα της χώρας – ειδικά, θα προσέθετα, στους καιρούς που ζούμε.
Σήμερα, στο επίκεντρο των ανακοινώσεών μας είναι οι οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, οι γονείς που την ίδια ώρα καλούνται να καταβάλλουν ενοίκιο και για φοιτητική κατοικία, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν με άλλον τρόπο το εισόδημά τους. Η περίμετρος των δικαιούχων σε όλες τις κατηγορίες είναι διευρυμένη, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με κριτήρια ωστόσο εισοδηματικά και περιουσιακά που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες σας και απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές λύσεις – αντίθετα, πάμε σε μόνιμες λύσεις. Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η στέγη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια.
Η στήριξη των συνταξιούχων είναι υπόθεση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Οι αυξήσεις στις συντάξεις τους την τελευταία τριετία ανήλθαν στο 13%, αλλά είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Τα μεγάλα έργα είναι το αποτύπωμα μιας χώρας που αναπτύσσεται. Με το ΠΔΕ αυτό, στα επίπεδα αυτά, θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ιστορία μας – μέχρι το επόμενο, καθώς του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Το συνολικό ετήσιο κόστος των τριών παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 2,7 εκατ. πολίτες, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς τους αριθμούς η αναπτυξιακή επίδραση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επίσης, ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε:
«Το πλεόνασμα προέρχεται από τρεις πηγές:
- Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα. Έχουμε δει τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στο κράτος, στον μετασχηματισμό, στην οικονομία, και η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει έσοδα στα ταμεία. Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και αποφασιστικότητα, ενισχύουμε τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη.
- Από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης. Στα έξι αυτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον μισθό να αυξάνεται. Αυτό έχει μια επίδραση ακόμα πιο θετική από αυτή που αναμέναμε.
- Από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωση τους από φορείς της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτά τα έξι χρόνια έχει μειώσει πάνω από 70 άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια ώρα που στηρίζει τους πολίτες με μέτρα που πλέον είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».
Κλείνοντας την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε :
«Νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον ότι αύριο εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκομαι σε ένα πάνελ όπου θα χαρακτηρίζει την Ελλάδα «Ιστορία επιτυχίας από τις χώρες όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη». Αύριο είναι η επέτειος που η χώρα μας πριν από 15 χρόνια μπήκε στο πρώτο μνημόνιο. Το λέω για να αντιληφθούμε την απόσταση που έχουμε διανύσει.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι γύρω μας που δοκιμάζονται και τους οποίους ερχόμαστε να στηρίξουμε με αυτά τα μέτρα. Και δεν την έχει διανύσει μία κυβέρνηση, την έχει διανύσει μία κοινωνία, με συλλογικό ιδρώτα, με συλλογικό κόπο και με τεράστιες δυσκολίες ειδικά στο βάθος της περασμένης δεκαετίας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής και μεταρρυθμίσεων, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, προάγει την κοινωνική συνοχή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Το Αναπτυξιακό ΠΔΕ του 2025 είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας και ενισχύεται περαιτέρω με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκ.€, ανερχόμενο πλέον σε 14,6 δισ.€. Συνολικά, για την διετία 2025-2026 θα ανέλθει σε ύψος ρεκόρ 31,5 δισ.€.
Οι πρόσθετοι πόροι θα ενισχύσουν το εθνικό σκέλος του ΑΠΔΕ και τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με τον διαθέσιμο ετήσιο προϋπολογισμό των εθνικών πόρων να ανέρχεται σε 3,25 δισ.€ και το 2026 σε 3,3 δισ.€.
Η σημαντική αυτή αύξηση θα χρηματοδοτήσει ένα πλήθος έργων και παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο και αποτύπωμα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η συνεχής αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής μας πορείας, αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη μιας ανθεκτικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς δήλωσε: «Το σημαντικά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024 οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών. Η μείωση της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, η εφαρμογή του myDATA, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, αλλά και η ταχύτερη μείωση της ανεργίας και η αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, όλα συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί παρακαταθήκη και μας δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον ενίσχυση των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας εντός του 2025, αλλά και τα επόμενα έτη.
Για αυτό και σήμερα προχωράμε σε σημαντικά μόνιμα μέτρα με εφαρμογή εντός του 2025. Η επιστροφή ενοικίου έρχεται να δώσει μια άμεση απάντηση, ενισχύοντας το εισόδημα των ενοικιαστών, με διευρυμένα εισοδηματικά όρια, ώστε να συμπεριληφθεί μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Η οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, των υπερηλίκων και των ατόμων με αναπηρία, είναι ένα κοινωνικό μέτρο για τους πολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μεγάλων έργων, ενισχύοντας της αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας.
Τα ανωτέρω είναι απόδειξη ότι όταν η δημοσιονομική πολιτική είναι σταθερή και υπεύθυνη, δημιουργείται ο χώρος για να ενισχύεται το κοινωνικό σύνολο. Όλα όμως γίνονται πάντοτε εντός των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελεί το μόνο δρόμο που δίνει τη δυνατότητα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».
Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης
Γιατί ανακοινώθηκαν τώρα τα μέτρα;
Γιατί, σήμερα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2024, όπου καταγράφηκε για τη χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 4,8% του ΑΕΠ και τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρώτα δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος και μετά η κυβέρνηση «το μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική μας σταθερότητα». Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθετο πλεόνασμα του 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος, για αυτό και τα μόνιμα μέτρα υπέρ των ενοικιαστών, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων και ΑΜΕΑ θα εφαρμοσθούν από τον Νοέμβριο ενώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί φέτος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μήπως ανακοινώθηκαν πρόωρα τα μέτρα που σκόπευαν να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ;
Η απάντηση είναι αρνητική. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο μήνυμά του ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα αφορούν το 2026. Οι μόνιμες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μήπως το «υπερπλεόνασμα» προκύπτει από την αύξηση των φορολογικών βαρών των πολιτών;
Όχι, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει μειώσει πάνω από 72 άμεσους φόρους, έμμεσους και εισφορές, σε εισοδήματα, ακίνητα, τέλη επιτηδεύματος, φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών κλπ. Το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
- Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές κλπ.
- Δεύτερον, από την ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας με αποδοχές που διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται.
- Τρίτον από την εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Σημειώνουμε ότι το βασικό κριτήριο των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων είναι το ύψος των δαπανών και όχι το ύψος του πλεονάσματος.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περισσότερα χρήματα από το πλεόνασμα
Δεν ισχύει αυτό, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, «πιάνουμε» την οροφή των επιτρεπόμενων δαπανών. Οσοι από την αντιπολίτευση πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν και έξτρα χρήματα θα πρέπει να πουν ποιους θα φορολογήσουν και πόσο για να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους.
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι των μόνιμων μέτρων στήριξης;
- Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Η ενίσχυση των συμπολιτών μας που είναι στο ενοίκιο ή πληρώνουν ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό αποφασίσθηκε κάθε Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο για την πρώτη κατοικία αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Υπολογίζουμε ότι δικαιούχοι θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο.
- Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Μήπως η επιστροφή ενοικίου προκαλέσει ανοδικές τάσεις στα ενοίκια;
Στο ερώτημα αυτό, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι εκτός από το μέτρο της επιστροφής ενοικίου, το οποίο λειτουργεί και ως κίνητρο ώστε να καταγράφεται και να δηλώνεται το σύνολο του ποσού που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, η κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μέτρων με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων, όπως:
- Απαγόρευση νέων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε κορεσμένες περιοχές
- Μηδενικό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα για όσους ιδιοκτήτες μετατρέψουν τις μισθώσεις από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω ενοικιάζω» για κλειστές κατοικίες με σκοπό την ενοικίαση
- Κοινωνική αντιπαροχή για αδρανή ακίνητα δημοσίου
www.real.gr