Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.
Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.
Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής παρουσίας τους εκεί, με τελικό στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
Επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου, καθώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
Παράλληλα, δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.
Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου
Με στόχο την πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς εντατικούς ελέγχους, που αφορούν μεταξύ άλλων και τη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας των εργαζομένων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας, που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.
Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας του, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
Ενδεικτικά, η Επιθεώρηση Εργασίας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων βεβαίωσε 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τον Αύγουστο του 2024 και επέβαλε πρόστιμα, ύψους 445.800,00 ευρώ, ενώ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, εντοπίστηκαν 1.469 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με συνολικό ποσό προστίμων 3.752.690,00 ευρώ.
Νίκη Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος η προστασία των εργαζομένων
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι στόχος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι η προστασία των εργαζομένων, καθώς προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις, αφού καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας, καταπολεμά τα φαινόμενα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και προστατεύει τις υγιείς επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνει η υπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκε πλήρως το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο. Τώρα, επεκτείναμε την εφαρμογή του και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πιλοτικά.
«Σκοπός μας είναι να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους κλάδους και, συνεπώς, όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.
www.real.gr