Πότε τελειώνει το «χαρτοβασίλειο» του Κτηματολογίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να παρέχονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του. Μέσα σε έξι μήνες θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις σε χάρτινους φακέλους. Από το τέλος Ιουλίου θα μπορούν να γίνουν ψηφιακά μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές, συστάσεις και τροποποιήσεις ιδιοκτησίας. Μέχρι το τέλος του 2024 θα κλείσουν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και θα αντικατασταθούν από 92 κτηματολογικά γραφεία σε όλη την επικράτεια.

Μέσα σε ένα περιβάλλον σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς μετά την οριστικοποίηση των ευρωψηφοδελτίων ανεβαίνουν αισθητά τα προεκλογικά… ντεσιμπέλ, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να προτάσσουν τη μάχη της καθημερινότητας ως μία από τις κύριες αποστολές της δεύτερης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχιζόμενη από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2019-2023) ψηφιακή μετάβαση του κράτους αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, με ευεργετικές, όπως φαίνεται, προεκτάσεις στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και όσον αφορά την εικόνα και τις προοπτικές της στο εξωτερικό.

Οπως επισημαίνει στη Realnews ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, αιχμή αυτής της προσπάθειας αποτελεί η δρομολογούμενη ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, υπό την αιγίδα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Μάλιστα, η δυσκολία του εγχειρήματος αποτυπώνεται στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, όταν αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζοντάς το «γιοφύρι της Αρτας, που ολημερίς χτιζόταν και το βράδυ γκρεμιζόταν».

Απώτερος στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να δώσει ένα τέλος στο «χαρτοβασίλειο» του Κτηματολογίου και, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησής του, όλες οι πράξεις στα ακίνητα να γίνονται πλέον ψηφιακά. Ηδη από την 1η Ιανουαρίου λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. Ο φιλόδοξος στόχος του αρμόδιου υπουργείου ήταν, με τη λειτουργία του, οι ψηφιακές μεταγραφές ακινήτων να ολοκληρώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα, δέσμευση που υλοποιήθηκε, με την πρώτη ψηφιακή μεταγραφή να ολοκληρώνεται σε μόλις 14 λεπτά. Παρά ταύτα, παραμένουν μεγάλες εκκρεμότητες σε προγενέστερες αιτήσεις στα ακίνητα, οι οποίες είχαν γίνει με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή σε χάρτινο φάκελο.

Πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν, πάντως, ως ένα μικρό θαύμα αυτό που συμβαίνει τώρα με τις μεταβιβάσεις. Το ισοζύγιο είναι για πρώτη φορά θετικό, καθώς οι υπηρεσίες, παράλληλα με τις νέες αιτήσεις, προχωρούν με ταχύ ρυθμό τη διεκπεραίωση των παλαιών αιτήσεων. Ο Κ. Κυρανάκης εκτιμά πως εντός έξι μηνών θα έχουν διεκπεραιωθεί και όλες οι παλαιές πράξεις, οι οποίες είχαν υποβληθεί με έγχαρτο τρόπο και ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες πολίτες.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο στοχεύει στην άμεση επέκταση της ψηφιακής διεκπεραίωσης σε όλες τις πράξεις, πέραν της μεταβίβασης, που αφορούν τα ακίνητα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις τροποποιήσεις σύστασης. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως η ψηφιακή διεκπεραίωση και αυτών των πράξεων θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ψηφιακός χάρτης

Η νέα υπηρεσία του ψηφιακού χάρτη κτηματογράφησης αποτελεί το… καμάρι του νέου Κτηματολογίου, καθώς, όπως λένε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται χαρτογραφικά το σύνολο της χώρας χωρισμένο σε γεωτεμάχια, με ξεχωριστό Κωδικό Αριθμό Ελληνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο κάθε ακίνητο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πλέον καθαρή εικόνα για την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας τους και να κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται ψηφιακά ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου το 2025».

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα εφαρμογή maps.ktimatologio.gr για να να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τη χρονική φάση κτηματογράφησης στην οποία βρίσκεται η περιοχή τους και το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να δουν τις σχετικές προθεσμίες για τις διαδικασίες δηλώσεων, προανάρτησης και ανάρτησης, ενώ θα εντοπίζουν με zoom το ακίνητο-γεωτεμάχιο που θέλουν να δηλώσουν ή να διορθώσουν, καθώς και σχετικούς συνδέσμους για τις αντίστοιχες υπηρεσίες ηλεκτρονικά.

Επίσης, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενεργοποιήσει την εμφάνιση δασικών χαρτών και περιοχών Νatura, ώστε να δει πιθανές επικαλύψεις με το ακίνητό του, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη και στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εντοπίζεται ευκολότερα ένα ακίνητο που δικαιούται αποζημίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει προβολή σε 3D μέσω Google Earth για τη συγκεκριμένη έκταση ενδιαφέροντός του, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει το γεωτεμάχιό του με εργαλεία της εφαρμογής, ώστε να εκδώσει αυτόματα ένα κτηματολογικό διάγραμμα.

Ραγδαία πρόοδος

Αναλυτικότερα, στελέχη του υπουργείου αποκαλύπτουν ότι στόχος είναι το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ήτοι 39,1 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε 131 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, χωρισμένα σε 21,7 εκατομμύρια οικόπεδα, να βρίσκονται μετά το στάδιο της ανάρτησης έως το τέλος του 2025. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται τους αριθμούς για να καταδείξουν τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του Ιουνίου έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα, έως τον Ιούλιο του 2023 είχε ενταχθεί στο Κτηματολόγιο το 39% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Σήμερα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 46%, με τον αρμόδιο υφυπουργό να έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το εν λόγω ποσοστό θα έχει ξεπεράσει το 80%. Η σημασία του πολιτικού στοιχήματος που αναλαμβάνει ο Κ. Κυρανάκης αποτυπώνεται στον ρυθμό αύξησης του συγκεκριμένου ποσοστού που τα τελευταία 10 χρόνια βρισκόταν περίπου στο 3% κατ’ έτος.

Η κυβερνητική εκτίμηση είναι πως το 2025 θα έχουμε φτάσει το 100%. Καίριο πλήγμα στην ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών για δεκαετίες αποτελεί και η εν εξελίξει μεταρρύθμιση του κλεισίματος των υποθηκοφυλακείων ανά την επικράτεια, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας. Πρόσωπα που γνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφέρουν ότι έχουν ήδη κλείσει 270 από τα συνολικά 390 υποθηκοφυλακεία και καταβάλλεται προσπάθεια τα εναπομείναντα 120 να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2024, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση στα 92 κτηματολογικά γραφεία ανά την επικράτεια.

Εως τα τέλη Μαρτίου είχαν ανοίξει 85 από τα 92 κτηματολογικά γραφεία και παραρτήματα. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι στο τέλος του 2024, σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα λειτουργεί ένα ενιαίο σύστημα τήρησης πράξεων επί των ακινήτων της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξη, την επιτάχυνση επενδύσεων, τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και την ασφάλεια δικαίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το ορόσημο

Κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από τη λειτουργία του Κτηματολογίου παρουσιάζεται θετικό ισοζύγιο εισερχομένων και ολοκληρωμένων νομικών ελέγχων λόγω της ψηφιοποίησης και της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως η επιστράτευση ιδιωτών δικηγόρων και η κινητροδότηση των εργαζομένων του Κτηματολογίου με μπόνους αποδοτικότητας, εκφράζεται η βεβαιότητα πως το 2024 θα είναι η χρονιά που στο Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθούν οι περισσότερες από 150.000 εκκρεμότητες που έχουν σωρευτεί.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει στην «R» ότι το Κτηματολόγιο θα λειτουργήσει το 2025, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ενώ διαμηνύει ότι η καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου, προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν, άλλωστε, ότι η λειτουργία του ολοκληρωμένου Κτηματολογίου θα προσδώσει μεταξύ άλλων στη χώρα μας μια δυναμική αναπτυξιακή προοπτική, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τους επεν- δυτές, όπως επεσήμανε και η JP Morgan στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε στις αρχές του έτους στη Νέα Υόρκη, παρουσία και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist