Για ακόμα τέσσερις υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι στις παράνομες αδειοδοτήσεις κατασκευών.
Την αφορμή για να αποκαλυφθεί πλήρως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διασπάθισης δημοσίου χρήματος που έχουν δράσει ποτέ στη χώρα μας, με τη συμμετοχή αιρετών και μόνιμων υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενδέχεται να αποτελέσει η υπόθεση του κυκλώματος της πολεοδομίας στη Χαλκιδική, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.
Υστερα από καταγγελία που δέχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος που δρούσε σε τουλάχιστον δύο δήμους (Σιθωνία και Νέα Προποντίδα) τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, τα 21 άτομα που συνελήφθησαν φέρονται να είχαν αποκομίσει παράνομα κέρδη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία βρέθηκαν σε μετρητά, έπειτα από έρευνες στις οικίες τους.
Ωστόσο, το κύκλωμα της πολεοδομίας ίσως να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της δράσης νυν και πρώην αξιωματούχων των δήμων της περιοχής αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Οπως αποκαλύπτει η Realnews, αρκετοί από τους συλληφθέντες για τις μίζες και τα «γρηγορόσημα» στην πολεοδομία εμπλέκονται σε τέσσερα ακόμα σκάνδαλα διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια!
Τα υδρόμετρα
Στις 28 Απριλίου του 2025, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα της πολεοδομίας αναμένεται να δικαστούν για μια υπόθεση που ταλαιπωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση στη Χαλκιδική για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Πρόκειται για τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και της εγκατάστασης ψηφιακών υδρομέτρων, με κόστος άνω των 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι δαπάνησαν τουλάχιστον το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή τρία εκατ. ευρώ, δίχως να εκτελέσουν καμία από τις προβλεπόμενες εργασίες. Μάλιστα, όταν τελικά ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι άλλαξαν τα στοιχεία που αναγράφονται στα πινάκια των ψηφιακών υδρομέτρων. Αυτό που έκαναν ήταν να σβήσουν τη χρονολογία «2018», που αναγραφόταν ως έτος κατασκευής των υδρομέτρων από τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία, και να το αλλάξουν σε «2014», ώστε να φαίνεται ότι το έργο είχε ξεκινήσει νωρίτερα…
Τον Απρίλιο του 2025, πρώην δήμαρχος και ανώτατοι δημοτικοί υπάλληλοι θα καθίσουν στο εδώλιο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και για πλαστογραφία.
Οι κατηγορούμενοι, όμως, οι οποίοι διατηρούσαν κομβικές θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση ήδη από το 1998, ελέγχονται για τουλάχιστον άλλες τρεις υποθέσεις, για τις οποίες διαπιστώθηκαν ατασθαλίες στα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που δαπανήθηκαν. Πρόκειται για έργα αποκατάστασης χωματερών σε Νικήτη και Αγιο Νικόλαο, την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή του Μεταγγιτσίου, αλλά και για ένα έργο βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, με προϋπολογισμό που υπερέβαινε τα 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουν γίνει, κανένα από τα παραπάνω έργα δεν υλοποιήθηκε όπως προβλεπόταν. Αντιθέτως, τα χρήματα των προϋπολογισμών των έργων δαπανήθηκαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατέληξαν στις τσέπες εργολάβων και λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εκτός από την υπόθεση των ψηφιακών υδρομέτρων, για την οποία έχει ήδη οριστεί δικάσιμος, και οι άλλες υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη.
Στον ανακριτή
Την Παρασκευή, οι συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα των πολεοδόμων που ενέκριναν, έναντι αμοιβής, παράνομες κατασκευές και άδειες για ακίνητα πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου. Ενώπιον της ανακρίτριας Πολυγύρου κλήθηκαν να απολογηθούν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την παράνομη δράση τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο, μηχανικό στο επάγγελμα, τέσσερις υπαλλήλους της Διεύθυνσης και Υπηρεσίας Δόμησης των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ιδιώτες αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και τοπογράφους. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρεται να προωθούσαν κάποιες πολεοδομικές διαδικασίες εισπράττοντας «γρηγορόσημο» από 150 έως και 1.000 ευρώ. Επίσης κατηγορούνται ότι προχωρούσαν στην έκδοση αυτών των διοικητικών πράξεων χωρίς αυτές να πληρούν καμία προϋπόθεση, δηλαδή ενέκριναν αυθαίρετες προσθήκες σε κτίρια ή ακόμα και ολόκληρες αυθαίρετες κατασκευές κτιρίων. Σε αυτή την κατηγορία εισέπρατταν μέχρι και 20.000 ευρώ για την κάθε περίπτωση.
Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία υπαλλήλου της πολεοδομίας και με υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Νέας Προποντίδας, η οποία γίνεται εντός του γραφείου του πολεοδόμου. Εκεί κανονίζεται το ύψος του χρηματικού ωφελήματος που θα λάβει ο υπάλληλος και εντέλει αποφασίζεται ότι το ποσό που θα ζητήσουν, με ενδιάμεσο τον υπάλληλο, θα ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.
Πολεοδόμος: «Η άδεια, αξιοπρεπής. Κάποιος θέλει να βγάλει, ρε παιδί μου, μια άδεια και να κτίσει κάποιον τοίχο… Οι αμοιβές, οι μπαμπάτσικες, είναι 20 χιλιάρικα… Από εκεί, όσο κατεβαίνεις, είναι προς το… πρόχειρο. Στο άλλο, όσο ανεβαίνεις, είσαι υπερπολυτελείας… Αρα, έχοντας ως βάση ένα τέτοιο ποσό, το συζητάμε εκεί γύρω. Δηλαδή κάποιος, ο οποίος βρήκε αγοραστή με, ξέρω εγώ, 500.000, δεν είναι τίποτα τα 20».
Υπάλληλος: «Σωστό, εννοείται. Εννοείται…».
«Τυφλά» οικόπεδα
Οπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδιναν προέγκριση αδειών ακόμη και σε «τυφλά» οικόπεδα, τα οποία δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δρόμο και άρα δεν μπορούν να λάβουν άδεια και να χτιστούν εκεί οικοδομές, σύμφωνα με τον νόμο. Ακόμη, σύμφωνα με τη δικογραφία, κάποιοι κατηγορούνται ότι ενημέρωναν, με το αζημίωτο βέβαια, μηχανικούς με τους οποίους συνεργάζονταν όταν είχαν καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετη δόμηση σε βάρος πελατών τους.
Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εκβίαση, ψευδή βεβαίωση, εμπορία επιρροής, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύστερα από εντολή του επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, εντόπισε στην κατοχή των βασικών υπόπτων του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Σιθωνίας στη Χαλκιδική έξι τραπεζικές θυρίδες και ακίνητα, τα οποία ήδη δεσμεύτηκαν.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έλεγχος για να διαπιστωθεί η επισκεψιμότητα στις τραπεζικές θυρίδες, οι ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεων, αλλά και τα πρόσωπα που υπέγραφαν τα αναγκαία έντυπα της τράπεζας προκειμένου να μπορούν οι δικαιούχοι να ανοίξουν τις θυρίδες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να εντοπιστούν ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τα οποία αφορούν τις παράνομες αμοιβές των μελών του κυκλώματος.
Διάρρηξη
Διάρρηξη σημειώθηκε στην Πολεοδομία της Σιθωνίας μετά το σκάνδαλο με τα κυκλώματα έκδοσης παράνομων αδειών που δρούσαν στη Χαλκιδική. Τόσο ο δήμαρχος της Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, όσο και ο διευθυντής της πολεοδομίας κατήγγειλαν στην Αστυνομία τη διάρρηξη. Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Πολυγύρου και από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών για να ερευνήσουν την υπόθεση, ενώ ο δήμαρχος Σιθωνίας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της πολεοδομίας.