Τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θα ξεκλειδώσουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2026 ενεργοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Ο στόχος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για το 2025 παραμένει απόλυτη προτεραιότητα και ενισχύεται μέσα από σημαντικές δράσεις, όπως προκύπτει και από το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προωθείται η εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, μέσω της εκτεταμένης χρήσης της πλατφόρμας myDATA, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης, του ψηφιακού πελατολογίου και της ψηφιακής υποβολής δελτίων αποστολής που διευκολύνουν τους ελέγχους της φορολογικής διοίκησης.
Επιπλέον, για το 2025 αναμένεται η επέκταση της χρήσης των στοιχείων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myDATA σχετικά με τις επιχειρήσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, η εφαρμογή και επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής δελτίων αποστολής και η σταδιακή ενεργοποίηση του μηχανισμού υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις στην τεκμηρίωση της διακίνησης αγαθών, υποστηρίζοντας τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με επαληθεύσεις και διασταυρώσεις, ενώ αναμένεται και η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή και λειτουργική αυτονομία της ΑΑΔΕ.
Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα ορόσημα του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα ακόλουθα:
Πρώτο τρίμηνο:
– Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια συστήματος προηγμένης επιχειρησιακής νοημοσύνης (ΒΙ) και ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics).
Δεύτερο τρίμηνο:
– Δημοσίευση νομοθετικού πλαισίου για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.
– Υποχρεωτική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών της πρώτης φάσης.
Τέταρτο τρίμηνο:
– Υποχρεωτική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών της δεύτερης φάσης.
– Ολοκλήρωση δεύτερης φάσης με την εγκατάσταση συστήματος προηγμένης επιχειρησιακής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων.
Ειδικότερα:
1. Ψηφιακό πελατολόγιο. Πρεμιέρα κάνει μέσα στον μήνα το ψηφιακό πελατολόγιο, το νέο εργαλείο της φορολογικής διοίκησης για τη διαφάνεια στις επαγγελματικές συναλλαγές. Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου αρχικά θα ενεργοποιηθεί σε επαγγελματικούς κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, όπως τα φανοποιεία, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι χώροι στάθμευσης, ενώ μέσα στη χρονιά θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα φυσικοθεραπευτήρια, τα ξενοδοχεία και τα οργανωμένα καταλύματα. Mέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι φορολογικές Αρχές θα έχουν πλήρη και άμεση εικόνα για την κίνηση των πελατών ενός επαγγελματία και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα με τα στοιχεία για τις εισπράξεις που εμφανίζει ο φορολογούμενος στα ηλεκτρονικά βιβλία στο MyDATA της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση, θα χτυπά συναγερμός και οι ελεγκτικές Αρχές θα προχωρούν σε επιτόπιο έλεγχο. Στο ψηφιακό πελατολόγιο οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους και τα στοιχεία της κάθε απόδειξης. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών, θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα myDATA να «βλέπει» τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.
2. Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής τοποθετείται τον προσεχή Απρίλιο. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές Αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης. Από την 1η Απριλίου όλες οι επιχειρήσεις, εκτός από την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών και τη διαβίβαση των δεδομένων στο myDATA, θα έχουν δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης φορτώσεων/μεταφορτώσεων, παραλαβής παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης, καθώς και ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο από τον λήπτη. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις περιφέρειες, τους δήμους και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τις δραστηριότητες ή πράξεις τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία. Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:
– Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.
– Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
– Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
– Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
3. Καθολική επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει τη σχετική έγκριση, ενώ στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του επόμενου έτους. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον τζίρο τους. Επισημαίνεται ότι σήμερα περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου, απολαμβάνοντας και τα φορο-μπόνους που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα μπει φραγμός στην έκδοση εικονικών τιμολογίων και σε κλοπές και απάτες στον ΦΠΑ. Ηδη 576.292 επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη δωρεάν εφαρμογή, το Timologio, για να εκδίδουν τα παραστατικά τους. Οπως έχει δηλώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «πλέον προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και αυτό θα το παρέχουμε και σε app στο κινητό. Δηλαδή μια επιχείρηση θα μπορεί να εκδώσει μία απόδειξη, ένα τιμολόγιο ή ένα δελτίο αποστολής πολύ εύκολα, απλά και δωρεάν από το κινητό».
4. Καθολική δήλωση των εσόδων – εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Με την καθολική δήλωση των εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA, οι φορολογικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν τα έσοδα και τα έξοδα σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, θα εντοπίζονται περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή υπερβολικών εξόδων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Η διασύνδεση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με POS και με την ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκε, επιτυγχάνοντας τον στόχο για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών. Πλέον περνάμε στο επόμενο στάδιο με την ενεργοποίηση της λειτουργίας της νέας εφαρμογής myDATA app, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής, απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet. Με την καθολική εξάπλωση των myDATA και η ΑΑΔΕ αποκτά πλήρη εικόνα του λογιστηρίου κάθε επιχείρησης. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται ηλεκτρονικά και αντιστοιχίζεται με έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ) που υποκαθιστά την απλή σήμανση (διάτρηση) που παλαιότερα υπήρχε στα χάρτινα τιμολόγια. Χωρίς ΜΑΡΚ δεν αναγνωρίζεται πλέον προς έκπτωση φόρου κανένα παραστατικό για καμία επιχείρηση.
Πηγή: www.real.gr