Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει «έδαφος» και στην Ελλάδα

Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2023, σύμφωνα με την οποία ο όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί κατά 39% έως το 2027.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2023, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που απευθύνεται σε όλους καθώς: Το 94% των χρηστών του ίντερνετ στην Ελλάδα δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές τις τελευταίες 28 ημέρες.

Οι ηλεκτρονικές αγορές συνδέονται άμεσα με τον αριθμό των χρηστών του ίντερνετ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη παρατηρούνται διαφορετικά ποσοστά διείσδυσης του διαδικτύου. Στις σκανδιναβικές χώρες, η διείσδυση του διαδικτύου αγγίζει σχεδόν το 100%, ενώ στις νότιες περιοχές της Ευρώπης τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την μικρότερη διείσδυση του διαδικτύου σε ορισμένες χώρες, οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν μεγάλη απήχηση.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, όπου παρατηρείται 85% διείσδυση του διαδικτύου, οι καταναλωτές δείχνουν ενθουσιασμένοι με τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές αγορές δεν περιορίζονται πλέον σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν αφορούν μόνο τους νέους ή τους γνώστες της τεχνολογίας, καθώς όλοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και φύλων στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πράγμα που αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση προς την ευκολία και την ποικιλία που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές αγορές.

Τι παραγγέλνουν οι καταναλωτές

Σε παγκόσμια βάση η ανοδική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο όγκος σε ηλεκτρονικές παραγγελίες θα αυξηθεί κατά 39% έως το 2027.   Το 2023 εκτιμάται ότι συνολικά δαπανήθηκαν περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αν εξετάσουμε τους τρεις βασικούς πυλώνες του ηλεκτρονικού εμπορίου, γίνεται σαφές ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα υλικά αγαθά. Περίπου το 50% των συνολικών δαπανών αφορά τον εξοπλισμό σπιτιού, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα είδη σούπερ μάρκετ. Οι υπόλοιπες δαπάνες επιμερίζονται κατά 19% στις υπηρεσίες και 31% στα ταξίδια.

Τα ποσοστά επί των συνολικών δαπανών ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία. Τι ισχύει, όμως, για τις προτιμήσεις των καταναλωτών σε μηνιαία βάση;

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών στις τρεις κορυφαίες κατηγορίες αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είναι ευθυγραμμισμένες με τους γενικούς λόγους που ωθούν στις ηλεκτρονικές αγορές. Αφενός η αναζήτηση για συμφέρουσες προσφορές και καλύτερες τιμές και, αφετέρου, το γεγονός ότι η συνολική εμπειρία είναι απλή και εύκολη, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 3 κορυφαίες κατηγορίες μηνιαίων αγορών ανά τομέα είναι οι εξής: Υλικά αγαθά, (Ρούχα, Παράδοση έτοιμου φαγητού ή παραλαβή του από το κατάστημα, Προϊόντα ομορφιάς), Ταξίδια (Πτήσεις, Ξενοδοχεία, Εισιτήρια/μηνιαίες κάρτες), Υπηρεσίες (Υπηρεσίες streaming, Διαδικτυακά στοιχήματα, Ασφάλειες).

www.real.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist