Στα «Κνώσεια» ο ΓΣ Αγίου Νικολάου
Δύσκολη αλλά αναπόφευκτη η αύξηση στην τιμή του νερού στο δήμο Αγίου Νικολάου
Ώρα Βαλκανικού πρωταθλήματος για τον Μ. Βάρδα
Παραμένει γυμναστής στον ΑΟΑΝ ο Νικήτας Κοκολάκης
Αρδευτικό δελτίο για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου
Στα Χανιά με διπλή αποστολή ο ΝΟΑΝ
Η χρέωση για την εναπόθεση σκαφών στο λιμένα Σητείας
Έχει επανέλθει η κανονική εικόνα της μεγάλης πισίνας
Συμμετοχή του Τμήματος Αγ. Νικολάου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο 13ο Παιδικό Φεστιβάλ
Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (Piff Άγιος Νικόλαος) ξεκινά την Παρασκευή
Επαφές του Δημάρχου στην Αθήνα για νέα σχολική στέγη στον Αγ. Νικόλαο

Εκλογές στη Γαλλία: Το μεγάλο «παζάρι» απέναντι στη Λεπέν

«Εχουμε φτάσει στο εκλογικό μας όριο, δεν πρόκειται να πάρουμε πραγματικά περισσότερες ψήφους. Ολα τώρα θα εξαρτηθούν από το τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Μακρόν», μας λέει ο Μισέλ, γύρω στα εβδομήντα, στέλεχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Παλιός κομμουνιστής, φανατικός θαυμαστής του αρχηγού της Ανυπότακτης Γαλλίας ριζοσπάστη αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο Μισέλ έχει έρθει στην συνάντηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην Αμπεβίλ, μια μικρή πόλη μισή ώρα περίπου από την Αμιένη.

«Μας έδωσαν οδηγίες για το πως θα κάνουμε εκστρατεία πόρτα-πόρτα τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές της Κυριακής. Ουσιαστικά, θα πρέπει να πάμε στις γειτονιές και στα σπίτια των ψηφοφόρων του κόμματος του Μακρόν και να τους πείσουμε να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Λαϊκού Μεπώπου στην εκλογική μας περιφέρεια, ενάντια στην υποψήφια του κόμματος της Λεπέν».

Ο Μισέλ δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του. Οπως και οι άλλοι τρεις φίλοι του και συναγωνιστές του με τους οποίους μιλάμε στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα γραφεία του υποψήφιου βουλευτή του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην περιοχή, Φρανσουά Ρουφέν.

Προφανώς, το ίδιο σκεπτικισμό θα έχουν και τα στελέχη και οι εθελοντές του κόμματος του Μακρόν που θα πρέπει κι αυτοί να πάνε πόρτα πόρτα και να πείσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν έναν φιλελεύθερο δεξιό.

Το μεγάλο παζάρι στην Γαλλία απέναντι στη Λεπέν

Την ώρα που εμείς συζητάμε, μια ψιλή βροχή πάει να αρχίσει μέσα από τα γκρίζα σύννεφα ενώ σε όλη την Γαλλία γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα «παζάρια» της σύγχρονης πολιτικής της ιστορίας.

Το Λαϊκό Μέτωπο, το κόμμα του Προέδρου Μακρόν και οι Ρεπουπλικάνοι που δεν πήγαν με την Λεπέν, προσπαθούν να υψώσουν ένα μεγάλο ανάχωμα στην ακροδεξιά.

Μετά τις εκλογές του πρώτου γύρου, και με βάση το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, που ο ντε Γκώλ είχε φτιάξει για να εμποδίσει τότε την ενίσχυση του κομμουνισμού, στο σύνολο 577 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών υπήρχαν 306 περιφέρειες στις οποίες είχαν περάσει το εκλογικό όριο τρεις υποψήφιοι βουλευτές και όχι δυο. Σε αντίθεση με τις εκλογές του 2022, όπου τότε είχαν περάσει τρεις υποψήφιοι μόνο σε οχτώ περιφέρειες, η προοπτική  «τριγωνικών αναμετρήσεων», όπως τις λένε στην Γαλλία, σε 306 περιφέρειες άλλαζαν ριζικά τα δεδομένα.

Ουσιαστικά, ο τρίτος υποψήφιος λειτουργεί υπέρ του κόμματος της Λεπέν, που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά,  καθώς θα διασπάσει στα δυο τις ψήφους εναντίον του.

Ετσι, μέσα στην αγωνία τους να αποτρέψουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης, ο Μακρόν αλλά και η ενωμένη αριστερά αποφάσισαν να αποσύρουν τους υποψηφίους τους, σε περίπτωση που ήταν τρίτοι, ώστε να κατέβουν με ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στην Λεπέν.

Χθες ήταν κρίσιμη μέρα καθώς έπρεπε να επικυρωθούν οι εκλογικές λίστες για το δεύτερο γύρο και μέσα από τα παζάρια και τις πολιτικές ζυμώσεις αποσύρθηκαν οι τρίτοι υποψήφιοι σε 218 περιφέρειες ενώ παρέμειναν σε 91.

Οι περισσότεροι τρίτοι υποψήφιοι που αποσύρθηκαν είναι του Νέου Λαϊκού Μετώπου και τώρα «η μπάλα είναι στους απρόβλεπτους πια ψηφοφόρους», όπως μας είπε ένας από τους φίλους του Μισέλ.

«Εμείς εδώ στην Αμπεβίλ, θα πρέπει να πάμε στα σπίτια των δεξιών του Μακρόν, που μέχρι προχθές ήταν μεγάλοι πολιτικοί μας αντίπαλοι και να τους εξηγήσουμε, με αβρότητα και με καθησυχαστικό τρόπο όπως μας είπαν πριν λίγο στην συνάντηση, ότι πρέπει να ψηφίσουν τον υποφήφιο μας για να μην βγει το κόμμα της Λεπέν», μας λέει ο Μισέλ.

Και ο Φρεντερίκ δίπλα του, ένας ασπρομάλης με γενιά και γιαλιά που γλιστράνε διαρκώς πάνω από την μύτη του μας λέει «εγώ αν ήμουν στην θέση τους δεν θα πήγαινα να ψηφίσω».

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της ερχόμενης Κυριακής: Οχι μόνο ένα μέρος των ψηφοφόρων να πάνε στις κάλπες αλλά και να ψηφίσουν, σε 218 περιφέρειες, για έναν υποψήφιο που δεν θα είναι του κόμματος τους και που επιπλέον θα ανήκει σε ένα κόμμα που βρίσκεται στον ιδεολογικό αντίποδα.

Απρόβλεπτοι ψηφοφόροι, απρόβλεπτοι πολιτικοί

«Πάλι τα ίδια. Ξαφνικά οι αριστεροί και οι φιλελεύθεροι του Μακρόν γίνονται φίλοι εναντίον της Λεπέν. Εδώ και χρόνια, στις προεδρικές εκλογές όλοι συνεργάζονται για μην βγει η Λεπένν. Κι όμως, πήραμε 33% στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Δε θα μας σταματήσουν αυτά τα κόλπα», μας λέει η Ζακλίν, κάπου ανάμεσα στα πενήντα και τα εξήντα, σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Αμπεβίλ.

«Ακόμα και αν η Εθνική Συσπείρωση δεν μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 33% που πιθανόν και να αυξηθεί την ερχόμενη Κυριακή είναι τη μεγαλύτερη νίκη. Και να δούμε μετά πως θα κυβερνήσει  ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας και με τους αριστερούς να του χτυπάνε διαρκώς την πόρτα».

Χωρισμένη, με έναν γιό μάγειρα και μια δουλειά που δεν της πολυαρέσει, η Ζακλίν ψηφίζει Λεπέν εδώ και χρόνια. Αλλά μετά τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης της περασμένης Κυριακής νιώθει ότι «επιτέλους φτάσαμε εκεί που περιμέναμε», όπως μας λέει πίνοντας γουλιά γουλιά τον καυτό της καφέ.

«Είμαι σίγουρη ότι πολλοί δεξιοί του Μακρόν θα προτιμήσουν να ψηφίσουν Λεπέν παρά να δώσουν την ψήφο τους σε αριστερούς», μας λέει. Και αυτό είναι κάτι που ακούσαμε πολύ στην Αμπεβίλ και στην Αμιένη.

Στην Γαλλία μιλούσαν ήδη πριν τον πρώτο γύρο για «577 μικρές εκλογές», όσες δηλαδή και οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Εν όψει του δεύτερου γύρου, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει ακόμα πιο πολύπλοκο γιατί, σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, οι βουλευτικές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις τοπικές πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες, με προσωπικές σχέσεις και μικρές κοινωνίες.

Κάτι που, στην σημερινή πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, καθιστά απρόβλεπτη την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων μπροστά στην κάλπη της Κυριακής.

Το ίδιο όμως απρόβλεπτη είναι και η συμπεριφορά των πολιτικών στο Παρίσι. Ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά, που σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Εθνικής Συσπείρωσης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, είχε αποκλήσει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν δεν έχει αυτοδυναμία, η Μαρίν Λεπέν χθες, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Δηλαδή, όπως εξήγησαν στην Real Γάλλοι δημοσιογράφοι, δεν αποκλείεται μετά την Κυριακή και σε περίπτωση που η Εθνική Συνσπείρωση δεν απέχει πολύ από 289 έδρες, που είναι η πλειοψηφία, η Λεπέν να προσπαθήσει να προσελκύσει βουλευτές από άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι επιλογές της σίγουρα δεν είναι πολλές μέσα στο βαθιά πολωμένο κλίμα αλλά «οι εκπλήξεις είναι πλέον στην ημερίσια διάταξη», μας είπαν οι συνομιλητές μας.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist