«Θα έρθει εποχή που θα νοσταλγούμε το Playboy», υποστήριξε μια φίλη, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το γνωστό περιοδικό ανακοίνωσε πως σταματά τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών. Εξηγώντας μας τον συλλογισμό της, θυμήθηκε τους συμμαθητές μας που μετροφυλλούσαν κρυφά το περιοδικό για να πάρουν μάτι τη Σίντι Κρόφορντ ή την Κάρμεν Ηλέκτρα. «Αθώα πράγματα, πραγματικά αθώα. Το γυμνό της εποχής μας μοιάζει με υλικό κατάλληλο για το νηπιαγωγείο σήμερα, αν λάβεις υπόψη με τι σκληρή πορνογραφία έρχονται σε επαφή από αρκετά νωρίς τα παιδιά σήμερα», κατέληξε.
Τα στοιχεία και οι έρευνες έρχονται να την επιβεβαιώσουν. Καθώς, πλέον, μιλούμε για την πρώτη γενιά που έχει ενηλικιωθεί έχοντας απεριόριστη πρόσβαση σε πορνό, χάρη στο ίντερνετ, είναι ξεκάθαρο ότι η πορνογραφία αφήνει τη σφραγίδα πάνω της. Υπολογίζεται ότι στις μέρες μας το 40% των παιδιών έχει έρθει σε επαφή στο διαδίκτυο με κάποιου είδους πορνογραφικό υλικό. Μέχρι την ενηλικίωσή τους το ποσοστό αυτό φτάνει το 90% για τους άντρες και το 30% για τις γυναίκες.
Όλη αυτή η έκθεση στην πορνογραφία έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή των νέων. Επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το σεξ, τις σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο, την ίδια τους τη σεξουαλικότητα. Αποδεικνύεται πως η πορνογραφία στο ίντερνετ δεν είναι αθώα, όπως θέλουν μερικοί να πιστεύουν, ούτε ένας τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για το σεξ, αλλά κάτι επικίνδυνο.
Οι εικόνες σήμερα έχουν γίνει τόσο ακραίες, ώστε αυτό που κάποτε θεωρούνταν σκληρό πορνό είναι κάτι συνηθισμένο. Το 90% των σκηνών στην πορνογραφία περιέχει βία, άλλοτε σε μικρό και άλλοτε σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα, αρκετά αγόρια, αλλά και κορίτσια, να πιστεύουν πως το σεξ πρέπει να είναι βίαιο και ότι είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούνται μαστίγια και αλυσίδες για να χτυπήσεις κάποιον κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Μέσα από την έκθεσή τους στην πορνογραφία οι άντρες μαθαίνουν ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιούν βία και οι γυναίκες ότι πρέπει να την ανέχονται.
Οι γυναίκες στην πορνογραφία δεν προβάλλουν αντιστάσεις, και ακόμη κι αν αρθρώσουν κάποιο δισταγμό, κανένας δεν τον λαμβάνει υπόψη. Εφαρμόζοντας το «η ζωή μιμείται την… τέχνη», οι άντρες παίρνουν ως δεδομένο πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να έχουν οποιεσδήποτε απαιτήσεις και να παραβλέπουν τις επιθυμίες των συντρόφων τους. Από την άλλη οι γυναίκες τείνουν να μην αντιδρούν όταν κακοποιούνται και να το δέχονται ως μέρος της σεξουαλικής πράξης.
Με το πάτημα ενός κουμπιού είναι πανεύκολο για κάποιον να κατεβάσει πορνογραφικό υλικό για ό,τι επιθυμεί, από μια απλή ερωτική συνεύρεση μέχρι τα πιο εξεζητημένα, ακόμη και απαγορευμένα. Η ζωή δεν μπορεί να συναγωνιστεί την ταχύτητα του διαδικτύου. Πολλοί νεαροί άντρες που είδαν αμέτρητα ερωτικά βίντεο στο ίντερνετ παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι το σεξ θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία, μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν συνειδητοποιούν πως ο εγκέφαλός τους έμεινε κολλημένος σε αυτά που είχε δει και όχι στον ολοζώντανο άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Ίσως γιατί έχοντας δει τόσο πολύ πορνογραφικό υλικό, το σεξ καταντά εντελώς αποσυνδεδεμένο από το συναίσθημα. Συν τοις άλλοις, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η online πορνογραφία προκαλεί εθισμό. Ολόκληρες κλινικές και κέντρα αποτοξίνωσης στήθηκαν για όσους χρειάζονται βοήθεια.
Είναι πραγματικά κρίμα που κάτι τόσο όμορφο όσο το σεξ κατάντησε κοινωνικό πρόβλημα. Νέοι άνθρωποι αναζητούν στην οθόνη του υπολογιστή και του κινητού τους κάτι που οι συσκευές δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσουν. Την ικανοποίηση στο σεξ δεν θα την προσφέρουν τα ατέλειωτα βίντεο πορνογραφίας, αλλά μια υγιής σχέση που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την αγάπη και τον πόθο.
Η ΑΦΟΡΜΗ: Το αφιέρωμα του περιοδικού Time για τις επιπτώσεις της online πορνογραφίας. (Philenews.gr)