Ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία στο Παρίσι καθώς με το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο, έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, αλλά και ο τρίτος συνολικά.
Πλέον, μπήκε στην ίδια λίστα με τα δύο ιερά τέρατα του ελληνικού αθλητισμού, Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι, που έχουν τρία και δύο αντίστοιχα με την ελληνική σημαία.
Με επίδοση 8 μέτρα και 48 εκατοστά στη δεύτερη προσπάθειά του, ο 25χρονος από τα Γρεβενά έγραψε Ιστορία στο “Stade de France” όντας ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.
Η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά (1 ασημένιο – 5 χάλκινα) καταγράφοντας την 5η καλύτερη συγκομιδή της στα χρονικά, μετά την Αθήνα 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και φυσικά τους πρώτους συγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με 47 μετάλλια.
Τρελό γλέντι στα Γρεβενά για το «χρυσό» παιδί τους
Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών στήθηκε γιγαντοοθόνη για να δουν από εκεί οι πολίτες τον τελικό του Γρεβενιώτη Τεντόγλου, ο οποίος φρόντισε να τους… αποζημιώσει με το χρυσό μετάλλιο.
Η πλατεία γέμισε από νωρίς και είχαν ετοιμάσει μέχρι και… γκρουπ με τύμπανα για να δίνει ρυθμό στα άλματα του Μίλτου, σε κάθε προσπάθεια που έβλεπαν από τη δημόσια τηλεόραση.
Στο τέλος πανηγύρισαν όλοι μαζί το χρυσό, σε μία γιορτινή βραδιά για την πόλη της δυτικής Μακεδονίας.
Ο Έλληνας πρωταθλητής στις δηλώσεις του τόνισε πως θα ήθελε κάτι παραπάνω από το 8.48μ. που του χάρισε την… κορυφή. Διότι έτσι, θα το διασκέδαζε και ο ίδιος περισσότερο. p>Στη συνέχεια, ο Τεντόγλου ανέφερε πως είπε μετά τον τελικό του μήκους στον προπονητή του, Γκιόργκι Πομάσκι, πως δεν ήταν τόσο καλός σήμερα (σ.σ χθες).
Έστειλε μάλιστα και το μήνυμά του στους Έλληνες που τον παρακολούθησαν, λέγοντας πως ελπίζει να τους έκανε έστω και λίγο υπερήφανους και να χαμογελάσουν.
«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που κατάφερα σήμερα. Ήθελα κάτι παραπάνω σαν επίδοση, σαν κάτι να μου έλειπε. Αλλά το πάλεψα. Ειδικά στο τέλος άρχισα να ξυπνά λίγο, στα δύο άλματα. Το πέμπτο ήταν πολύ καλό, ήταν 8.31 με πάτημα αρκετά πίσω, θα πήγαινε για πολύ μεγάλο. Πήγα να ρισκάρω στο έκτο, να πατήσω ίσα ίσα, αλλά δεν έκατσε. Ο αέρας άλλαζε συνέχεια, ήταν δύσκολος αγώνας», είπε αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για το τι παραπάνω που ήθελε ενώ κλείδωσε δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά σαν επίδοση ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω για εμένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ».
Ο τελικός
Το πρώτο μεγάλο άλμα ήρθε από τον Ματία Φουρλάνι. Ο Ιταλός πήδηξε στα 8 μέτρα και 34 εκατοστά, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 27 εκατοστά, όντας 2ος μετά το τέλος των πρώτων αλμάτων. Η συγκεκριμένη κατάσταση άλλαξε στη συνέχεια, μιας και με τη δεύτερη προσπάθειά του… πέταξε, προσγειώθηκε στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά και πέρασε στην κορυφή. Παράλληλα, ο Γουέιν Πίνοκ πήδηξε στα 8.36μ. και ανέβηκε στη 2η θέση. Η τρίτη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν στα 8.24μ. με τη διαφορά μεταξύ εκείνου και του Τζαμαϊκανού να παραμένει μεγάλη.
Οι Πράβντιτσα (9ος, Κροατία), Γιούσκα (10ος, Τσεχία), Νταλμέρο (11ος, Κολομβία) και ΜακΛάουντ (12ος, Τζαμάικα) έμειναν εκτός συνέχειας, με οκτώ να συνεχίσουν στα τελευταία τρία άλματα. Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 36 εκατοστά στο δεύτερο μισό του αγώνα του. Αμέσως μετά, πήδηξε πέντε εκατοστά λιγότερα, όμως δεν έμοιαζε να απειλείται για την πρωτιά. Έτσι κι έγινε, μιας και κανείς δεν τον πέρασε ποτέ, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο. Η τελευταία δική του προσπάθεια ήταν άκυρη, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία.
Τα άλματα του Τεντόγλου:
1ο: 8.27μ.
Η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά (1 ασημένιο – 5 χάλκινα) καταγράφοντας την 5η καλύτερη συγκομιδή της στα χρονικά, μετά την Αθήνα 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και φυσικά τους πρώτους συγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με 47 μετάλλια.
2ο: 8.48μ.
3ο: 8.24μ.
4ο: 8.36μ.
5ο: 8.31μ.
6ο: Άκυρη
www.real.gr