Εξαιρετική εκδήλωση για τα ΑμεΑ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΕΛΣΟΛ του Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας αναπήρων η οποία έχει καθιερωθεί από το 1992 από τον ΟΗΕ όπου ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι είναι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, βραβεύοντας παραολυμπιονίκες προς τιμήν του Νίκου Σπανάκη ο οποίος είναι κάτοικος του χωριού για να του δώσουν χαρά με αφορμή και την εορτή του Αγίου Νικολάου, αλλά και άλλων ατόμων που ζουν στην περιοχή. Ήταν μια πρωτοβουλία της Ελένης Κρασανάκη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΛΣΟΛ του Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία ήταν και υπεύθυνη της διοργάνωσης και συντονίστρια της εκδήλωσης, έχοντας μεγάλη απήχηση. Προσκεκλημένοι ήταν οι παραολυμπιονίκες Μανόλης Στεφανουδάκης, Αδαμαντία Χαλκιαδάκη με καταγωγή από το Οροπέδιο, ο πρωταθλητής στο μπότσια Μιχάλης Λεμονής και μαζί με αυτούς και ο Νίκος Σπανάκης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και συγκινημένος από την… έκπληξη αυτή. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο πνευματικό κέντρο και την εξαιρετική αίθουσα της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, με τον δήμο Οροπεδίου να έχει τοποθετήσει και ράμπα ΑμεΑ τον οποίο και ο Πολιστικός Σύλλογος ευχαριστεί. Το παρών έδωσαν από πλευράς του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου οι αντιδήμαρχοι Μάνος Περυσινάκης, Ρίτσα Κρασανάκη και Αγγέλα Χατζάκη, η σύμβουλος δημάρχου Βασιλεία Βεληβασάκη, με τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασάκη λόγω υποχρεώσεων εκτός Κρήτης για θέματα του δήμου να μην καταφέρνει να παρευρεθεί, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευγενία Σπανάκη, ο Γιώργος Πυταρίδης πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη, από την Περιφέρεια Κρήτης η Ελένη Βλάσση και ο Λεωνίδας Τερζής, ο Γιάννης Σπυριδάκης από τον ΕΟΣ Λασιθίου, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παλκιωτάκης απέστειλε χαιρετισμό λόγω υποχρεώσεων του στο εξωτερικό.
Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Κρασανάκη, σκοπός ήταν να προβληθούν αυτά τα μαχόμενα παιδιά τα οποία με κόπο, μόχθο και ψυχή να παλεύουν για τη ζωή, αποτελώντας παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους, για μια καλύτερη, καθαρή κοινωνία, με ανθρωπιά, σεμνότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στο συνάνθρωπο, με τον αθλητισμό να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα. Όπως τόνισε, στο Οροπέδιο γίνεται προσπάθεια για να ανοίξει νέες σελίδες, καθώς είναι ένας τόπος ευλογημένος πολλών προδιαγραφών, αθλητισμού, παράδοσης, τροφίμων κ.α. και ψυχολογικά όποιος τον επισκέπτεται αναζωογονείται και όχι μόνο, απολαμβάνοντας την εξαιρετική φιλοξενία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος στοχεύει στην ανάδειξη του τόπου για να προσελκύσει κάθε επισκέπτη. Απονεμήθηκαν πλακέτες, κρητικό μαντίλι, ένα μαξιλάρι με τον Άγιο Βασίλη στο πνεύμα των εορτών, ενώ προβλήθηκε και βίντεο από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 τιμώντας τους παραολυμπιονίκες, με αναφορά και στα επιτεύγματα τους. Τις απονομές έκαναν στον Μανόλη Στεφανουδάκη η κ. Σπυριδάκη, στην οικογένεια της Αδαμαντίας Χαλκιαδάκη η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί η κ. Βλάσση, στον Μιχάλη Λεμονή ο κ. Περυσινάκης, ενώ τον Νίκο Σπανάκη βράβευσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανόλης Χατζάκης.
Στον χαιρετισμό της η κ. Σπυριδάκη ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε σπουδαίους αθλητές, ξεχωριστούς ανθρώπους, μοναδικούς μαχητές. Η αναγνώριση, αλλά και η απρόσκοπτη απόλαυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι ο «καθρέφτης» του πολιτισμού μας. Σήμερα, μιλάμε για δικαιώματα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: για κάποιους ανθρώπους, αυτά τα «δικαιώματα» δεν ήταν ποτέ δεδομένα. Ήταν στόχοι μακρινοί, όνειρα που έμοιαζαν ανέφικτα. Πόσο συχνά η κοινωνία μας αποτυγχάνει να δει πέρα από την αναπηρία; Να δει τον άνθρωπο, το ταλέντο, τη δύναμη, το όραμα;
Όμως εδώ, σήμερα, αντλούμε μέσα από το παράδειγμά σας τη δύναμη να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Είναι το θάρρος να σηκώνεσαι κάθε μέρα και να αντιμετωπίζεις έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για εσένα. Είναι η επιμονή να διεκδικείς, να προσπαθείς, να αγαπάς και να δημιουργείς παρά τις δυσκολίες.
Αναφερόμενοι, λοιπόν, σε όλα αυτά, πώς θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και να μην αφιερώσουμε τη σημερινή τιμητική εκδήλωση στον αγαπητό σε όλους μας Νίκο Σπανάκη, έναν πραγματικό μαχητή της ζωής. Έναν άνθρωπο που μας εμπνέει με τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή του, αποδεικνύοντας καθημερινά τι σημαίνει να αγωνίζεσαι και να ξεπερνάς κάθε δυσκολία. Γι’ αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης, που τιμά τις αξίες της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης δύναμης. Ως Πολιτεία, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους. Ίση πρόσβαση και ίση απόλαυση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, εργασία, αθλητισμό και υγεία. Οφείλουμε να «στρώσουμε» τον δρόμο για μία αξιοπρεπή και αυτόνομη επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή, για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί, άλλωστε, ο Άνθρωπος δεν γνωρίζει όρια! Τα λόγια και οι κενές υποσχέσεις δεν αρκούν. Το 2024, δεν νοείται να συνεχίζουμε να μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης της ισότιμης και ανεμπόδιστης πρόσβασης σε θεμελιώδεις τομείς της ζωής. Μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία δεν αποτελεί απλώς ευχή, αλλά απαίτηση. Οι Παραολυμπιονίκες μας, οι αθλητές μας, εσείς μάς υπενθυμίζετε τη δύναμη του ανθρώπου να υπερβαίνει κάθε εμπόδιο. Αποτελείτε ζωντανά παραδείγματα θάρρους, επιμονής και αφοσίωσης. Με τις πράξεις σας, τις κατακτήσεις και τις διακρίσεις σας, μας εμπνέετε και μας διδάσκετε τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης να ξεπερνάει κάθε πρόκληση. Αυτά τα λόγια βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στο πρόσωπο του Μανώλη Στεφανουδάκη, της Αδαμαντίας Χαλκιαδάκη και του Μιχάλη Λεμονή. Είναι, ίσως, αμήχανο να προσπαθήσει κανείς να περιγράψει με λόγια ανθρώπους που τα έργα, οι πράξεις και οι διακρίσεις τους μιλούν από μόνα τους. Μόνο υπερηφάνεια και συγκίνηση μπορούμε να νιώθουμε μπροστά στις κατακτήσεις της ανθρώπινης ψυχής. Σήμερα καλούμαι να απονείμω βραβείο στον Παραολυμπιονίκη μας στον ακοντισμό, τον Μανώλη Στεφανουδάκη. Με την πρόσφατη διάκρισή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό F54, απέδειξε για ακόμη μια φορά τη σπουδαία αθλητική του αξία. Αυτή η επιτυχία προστίθεται στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ρίο το 2016 και το χάλκινο του Λονδίνου το 2012. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης έχει γράψει τη δική του ιστορία, όχι μόνο στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και διεθνώς.
Εσείς μας δείχνετε τον δρόμο. Εσείς είστε οι φάροι ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης για την κοινωνία μας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά σας, χτίζοντας μια κοινωνία όπου κάθε άτομο μπορεί να διεκδικήσει τη ζωή που πραγματικά του αξίζει“.
Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου ευχαριστώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου για την πρόσκληση και συγχαίροντας τους ανθρώπους του Συλλόγου για την σημερινή εξαιρετική τους εκδήλωση, να μιλήσουμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και να τιμήσουμε τους αθλητές μας, παραολυμπιονίκες και πρωταθλητές που μας κάνουν οι περήφανους. Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, έχει καθιερωθεί για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Κυρίως όμως καθιερώθηκε και να μας υπενθυμίζει την υποχρέωση του καθημερινού αγώνα που οφείλουμε να δίνουμε όλοι και πρωτίστως η επίσημη πολιτεία για την άρση κάθε αποκλεισμού και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η κοινωνία των ίσων ευκαιριών είναι αυτή που διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της φυσικής είναι νοητικής τους κατάστασης, θα μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητές τους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία, είναι πρωτίστως άνθρωποι με όνειρα, επιθυμίες, ταλέντα και προσόντα. Οι ικανότητές τους δεν προσδιορίζονται από τη φυσική είναι νοητική τους κατάσταση, αλλά από τις ευκαιρίες που τους δίνονται για να τις αναδείξουν. Ο αγώνας για την ισότητα και τη δικαιοσύνη είναι κοινός. Οι άνθρωποι με αναπηρία όπως όλοι μας, αξίζουν ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ας προσπαθήσουμε όλοι, κάθε ένας από μας, να γίνουμε παράδειγμα αλλαγής και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο προσβάσιμο, πιο ανεκτικό, πιο ανθρωπιστικό. Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί ήδη δράσεις που εξειδικεύονται στο εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προωθηθεί ενεργητικές πολιτικές που ωφέλησαν πέντε χιλιάδες ΑμεΑ, μέσα από προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ,ενώ επίκειται η πρόσληψη επιπλέον χιλίων ατόμων με αναπηρία στους δήμους όλης της χώρας».