Με δημοσιεύματα στην ΑΝΑΤΟΛΗ ενημερώσαμε για τα τηλεφωνήματα από απατεώνες, υποτιθέμενους τεχνικούς της Microsoft, που ζητούν να μπουν στον υπολογιστή μας για να διορθώσουν δήθεν προβλήματά του. Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση πρόσβαση στον υπολογιστή σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε. Τους κλείνουμε αμέσως το τηλέφωνο και ενημερώνουμε και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Τις τελευταίες ημέρες τα τηλεφωνήματα σε κατοίκους – υποψήφια θύματα στην περιοχή τόσο του Αγίου Νικολάου όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Λασιθίου είναι αυξημένα και γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε και αυξημένα υποψιασμένοι. Μετά τα δημοσίευματα μάλιστα μας πήραν τηλέφωνο πολλοί αναγνώστες λέγοντάς μας ότι τους πήραν και τους ίδιους κάποιοι απατεώνες προφασιζόμενοι – στα αγγλικά και από αγγλικό τηλέφωνο – τους «τεχνικούς της Microsoft». Ευτυχώς όμως κάτι ψυλλιάστηκαν, διέκοψαν τη συνομιλία μαζί τους και ο σκοπός των απατεώνων δεν επετεύχθη.
Πώς γίνεται η πρόσβαση στον υπολογιστή;
Στην περίπτωση της κακόβουλης πρόσβασης στον υπολογιστή η διαδικασία ήταν ως εξής:
Κάλεσαν και είπαν ότι «είμαστε από τη Microsoft και εντοπίσαμε προβλήματα στον υπολογιστή σας. Για να τα διορθώσουμε θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον υπολογιστή σας».
Κανονικά εσείς αμέσως θα πρέπει να διακόψετε την επικοινωνία. Αν δεν το κάνετε, αυτοί θα σας ζητήσουν να κατεβάσετε κάποιο πρόγραμμα ώστε έτσι να μπορέσουν να αποκτήσουν την παράνομη πρόσβαση. Αν το κάνετε, την… πατήσατε! Ο έλεγχος του υπολογιστή σας θα περάσει στα χέρια των απατεώνων με συνέπειες αρκετά οδυνηρές, όπως κλείδωμα του υπολογιστή, εκβιασμός για επαναφορά αρχείων, κλοπή προσωπικών δεδομένων κ.ά.
Να έχετε υπ’ όψη σας ότι η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας.
Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης
Για το ίδιο θέμα η Microsoft ενημερώνει (https://support.microsoft.com/el-gr/help/4013405/windows-protect-from-tech-support-scams): Οι απατεώνες μπορεί να σας καλέσουν απευθείας στο τηλέφωνό σας και να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι μιας εταιρείας λογισμικού. Μπορεί ακόμα και να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία καλούντος, ώστε να μοιάζει με γνήσιο αριθμό τηλεφώνου υποστήριξης από αξιόπιστη εταιρεία. Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. Χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη πρόσβαση, αυτοί οι έμπειροι απατεώνες μπορούν να παραποιήσουν κανονικά μηνύματα του συστήματος ως σημάδια προβλήματος.
Οι απατεώνες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν μια επικοινωνία προβάλλοντας πλαστά μηνύματα σφάλματος σε τοποθεσίες web που επισκέπτεστε, εμφανίζοντας αριθμούς υποστήριξης και πείθοντάς σας να τους καλέσετε. Μπορούν επίσης να θέσουν το πρόγραμμα περιήγησής σας σε πλήρη οθόνη και να εμφανίσουν αναδυόμενα μηνύματα τα οποία δεν μπορείτε να κλείσετε, κλειδώνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτά τα πλαστά μηνύματα σφάλματος έχουν στόχο να σας πείσουν να καλέσετε μια αναφερόμενη τηλεφωνική γραμμή τεχνικής υποστήριξης. Όταν επικοινωνείτε με τους απατεώνες, εκείνοι μπορούν να σας προσφέρουν πλαστές λύσεις για τα «προβλήματα» και να ζητήσουν να πληρώσετε με τη μορφή μιας εφάπαξ χρέωσης ή μιας συνδρομής σε μια υποτιθέμενη υπηρεσία υποστήριξης. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης της Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ένας απατεώνας έχει ήδη τα στοιχεία σας
Θα πρέπει να καταργήσετε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε. Αν έχετε παραχωρήσει την πρόσβαση, η Microsoft συνιστά να επαναφέρετε τη συσκευή σας και φυσικά να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ