Μεγάλες ανατροπές θα προκαλέσουν οι αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών στον «Κλεισθένη». Τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστούν, ορισμένες βελτιώσεις οι οποίες αποτελούσαν προτάσεις των αυτοδιοικητικών και φαίνεται να υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.
Η πρώτη, δεδομένη τροποποίηση, αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών. Περιμένοντας να δούμε πώς θα αποτυπωθεί ακριβώς η συγκεκριμένη αλλαγή, μπορούμε να πούμε σε πρώτο στάδιο ότι ανατρέπει την αρχική πρόβλεψη η οποία δεν διασφάλιζε στο συνδυασμό που θα κυριαρχούσε στις εκλογές, πώς θα μπορούσε να έχει έλεγχο στα χωριά, αφού κατά κάποιο τρόπο, ο νόμος ευνοούσε την ανεξάρτητη κάθοδο υποψηφίων.
Τώρα, η κατάσταση διαφοροποιείται και επί της ουσίας οι δύο βασικοί μονομάχοι των εκλογών θα έχουν και τον έλεγχο και όχι οποιοσδήποτε επιδιώκει να είναι υποψήφιος μόνο σ’ ένα χωριό. Η τροποποίηση αυτή είναι κρίσιμη, διότι μέχρι πρότινος δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο καθόδου υποψηφίων μόνο για να κυριαρχήσουν σε μια κοινότητα ανεξάρτητα με το τι θα συνέβαινε με την ανάδειξη Δημάρχου.
Ενισχύει τους ισχυρούς
Και η δεύτερη αλλαγή, εξίσου κρίσιμη, αφορά την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Με τη βελτιωτική ρύθμιση που υποσχέθηκε ο Υπουργός πως θα φέρει στη Βουλή, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%. Μέχρι τώρα, αυτό το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο και περιοριζόταν στο 30% και με ποσόστωση γυναικών στο 40%. Η αλλαγή είναι πρακτική και θα φανεί παρακάτω στα παραδείγματα πώς δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη προσέγγιση των κοινωνικών ομάδων από τους «ισχυρούς» συνδυασμούς.
Έτσι για παράδειγμα στο κεντρικό ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων στον Άγιο Νικόλαο όπου εκλέγονται 27 σύμβουλοι, κάθε συνδυασμός θα έπρεπε να έχει μέχρι 35 υποψηφίους και από αυτούς οι 14 γυναίκες. Συνεπώς, οι επιλογές περιοριζόταν και η μάχη γινόταν δύσκολη, ειδικά για τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν πρωτιά και την εξουσία του Δήμου και συνεπώς θα έχουν αυξημένη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την κοινωνία για να πλαισιωθούν. Στη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται οι 14 γυναίκες παραμένουν, αλλά το σύνολο των υποψηφίων μπορεί να είναι 41 άτομα. Αυξημένος δηλαδή ο συνολικός αριθμός κατά έξι υποψηφίους συμβούλους. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική στους «ισχυρούς» συνδυασμούς που θα έχουν μεγαλύτερη προσέλευση υποψηφίων. Συνεπώς, υπάρχουν πάντα περιθώρια που προβλέπει ο νόμος για μεγαλύτερη εκπροσώπηση μικρών συνδυασμών, αλλά η νέα ρύθμιση – αν προχωρήσει τελικά με τον τρόπο αυτό – είναι σαφές πως ευνοεί τα μεγαλύτερα σχήματα.
Ακριβώς ίδια θα είναι η εικόνα στο Δήμο Ιεράπετρας και στο Δήμο Σητείας, ενώ στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου με 17 μέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο οι υποψήφιοι από 22 που ήταν τώρα από τους οποίους εννέα γυναίκες, θα μπορούν να φτάσουν τους 26.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ