Εάν στην προ-κορωνοϊού εποχή η υποστήριξη και η βοήθεια στους ωφελουμένους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων – και εν γένει των Κοινωνικών δομών – στη χώρα μας ήταν διαδικασίες δύσκολες, στην εποχή της πανδημίας έχουν γίνει κατά πολύ δυσκολότερες. Η αυταπάρνηση και οι αντοχές των διοικήσεων και του προσωπικού κάποια στιγμή εξαντλούνται, την ίδια ώρα που οι τοπικές κοινωνίες όντας εξουθενωμένες ψυχικά και οικονομικά από τις συνέπειες της κατάστασης που ζούμε, αδυνατούν ουσιαστικά και αυτές να βοηθήσουν. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, η συμπλήρωση του προκύπτοντος υστερήματος φροντίδας, αγάπης και έμπρακτης παροχής στήριξης σε ανθρώπους ηλικιωμένους, αδύναμους, μόνους, να επαφίεται αποκλειστικά στην πλευρά της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας. Και κάποιες φορές στην πλευρά και του ιδιωτικού τομέα.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος Πρωτ/ρος Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης και ο Διευθυντής Γιάννης Μαρής περιέγραψαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν μαζί με τα 9 άτομα του διοικητικού, νοσηλευτικού και υπηρετικού προσωπικού και τους 2 μόνιμους πολίτες – εθελοντές που συνδράμουν στη διανομή του φαγητού, ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλήρη ψυχική και σωματική υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα των 17 συνολικά ηλικιωμένων (άνω των 60 ετών) που φιλοξενούνται σήμερα κάτω από τη σκέπη της Μονάδος. Αλλά και επίσης να φέρουν εις πέρας την σημαντική φιλάνθρωπη δράση της Ενορίας Αγίας Τριάδος με τη διανομή φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου, λειτουργώντας ως «παρακλάδι» του Κέντρου Κοινωνικής Διακονίας της Ενορίας της Αγίας Τριάδος, ένα κέντρο παρασκευής και διανομής φαγητού σε καθημερινή βάση, που λειτουργούσε επί 23 συνολικά έτη και έχει τα τελευταία χρόνια ενσωματωθεί και λειτουργεί εντός της Μονάδας.
«Αναγκαστικές περικοπές στη σίτιση άπορων συμπολιτών»
Η καθημερινή σίτιση απόρων συμπολιτών μας σε όλο το Δήμο αναγκαστικά οδηγήθηκε σε περικοπές, εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου, με τα άτομα που σήμερα ωφελούνται να είναι πλέον 45, από τα 95 συνολικά που έφτανε ο αριθμός στις αρχές του καλοκαιριού. 25 εξ αυτών ήταν φοιτητές της ΑΣΤΕΚ, που δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο με φυσική παρουσία αλλά εξ αποστάσεως.
Στο αναγκαστικό αυτό «κόψιμο» συντέλεσε και το κλείσιμο του κόσμου στα σπίτια, με αποτέλεσμα να μην γίνονται πολλές δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα. «Είναι δύσκολο για μια δομή χωρίς άλλα έσοδα πλην αυτά των διαμενόντων και των δωρεών των πολιτών, να μπορέσει να καλύψει τέτοια ποσά. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε τόσο περιορίζοντας τις μερίδες που δίνουμε όσο και των αριθμό των ωφελουμένων που παίρνουν φαγητό, αλλά και παίρνοντας κάποιες δωρεές από καταστήματα ή εταιρίες» σημειώνει ο κ. Μαρής. «Κάναμε αναγκαστικά μια πιο αυστηρή επιλογή αφού υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη Μονάδα» συμπληρώνει ο πατήρ Κωνσταντίνος.
Σύμφωνα με τον π. Κωνσταντίνο, «από τη στιγμή που το έργο της Μονάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προσφορές των συμπολιτών μας, είτε από τις δωρεές τους, είτε από το κερί που ανάβουν, τα έσοδά μας έχουν μειωθεί όπως ήταν φυσικό». Ξεχωριστό έσοδο αποτελεί το άναμμα του κεριού στο ναό του Αγίου Αθανασίου, με την απουσία αλλοδαπών τουριστών το περασμένο καλοκαίρι λόγω του ιού, επίσης να παίζει το ρόλο της.
Ζητήθηκε η βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας
Όπως είπε ο π. Κωνσταντίνος, η Μονάδα απευθύνθηκε για βοήθεια στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Π.Ε. Λασιθίου, λαμβάνοντας στα τέλη του Νοεμβρίου ως έκτακτη επιχορήγηση το ποσό των 3.000 ευρώ.
Απευθύνθηκαν, επίσης, προς την πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, «που όμως δεν ανταποκρίθηκε λόγω άλλων γραφειοκρατικών και νομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει δεν έχει τη δυνατότητα να μας επιχορηγήσει με νομότυπο τρόπο».
Ο Δήμος, πάντως, αναφέρει ο π. Κωνσταντίνος, είχε αναλάβει μέσω των Κοινωνικών του Υπηρεσιών για ένα – ενάμιση μήνα πέρυσι το καλοκαίρι και για δύο μήνες το φθινόπωρο τη διανομή του φαγητού τις Κυριακές, ενώ στην πρώτη καραντίνα είχε συνδράμει και με έτοιμο φαγητό που είχαν ετοιμάσει κάποιες Κυριακές για τα συσσίτια των παιδικών σταθμών. «Αυτό βέβαια ήταν μια “σταγόνα στον ωκεανό”, εάν ήταν σε μόνιμη βάση θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια για εμάς» υπογραμμίζουν και οι δύο, ευχαριστώντας, σε κάθε περίπτωση, για τη συγκεκριμένη συνδρομή.
Όπως προσθέτει ο π. Κωνσταντίνος, «θα πρέπει και η πλευρά της Αυτοδιοίκησης να επιδείξει και μια κάποια ευελιξία για να μπορέσει να μας βοηθά, εμείς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Όποτε εμάς μας παίρνουν τηλέφωνο για να εντάξουμε π.χ. στο συσσίτιο έναν άπορο ή να πληρώσουμε ένα λογαριασμό ρεύματος από το Φιλόπτωχο, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση και το κάνουμε». «Πρέπει και αυτοί από την πλευρά τους να μας βοηθήσουν. Ο σοφός λαός λέει “το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο”» συμπληρώνει ο κ. Μαρής.
Να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης
Ακόμη η Μονάδα δεν έχει απευθυνθεί στην Πολιτεία για κάποιας μορφής ενίσχυση, αυτό ωστόσο που θα μπορούσε, σύμφωνα με τον π. Κωνσταντίνο να γίνει «είναι η επέκταση των ευεργετικών μέτρων για τις διάφορες κατηγορίες των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία και σε τέτοιου είδους ιδρύματα-δομές όπως το δικό μας. Να μας ελαφρύνει, για παράδειγμα, το ΕΦΚΑ ή να ορίσει ένα πιο άνετο πρόγραμμα πληρωμών των εργοδοτικών εισφορών. Τώρα δεν μπορούμε να ενταχθούμε στις κείμενες ρυθμίσεις αφού είμαστε σωματείο».
Η Μονάδα, προσθέτουν, στράφηκε επίσης σε διάφορες εταιρίες αναζητώντας και βρίσκοντας κάποια οικονομική βοήθεια. Κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν κάποια τρόφιμα από μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής, ενώ η οικογένεια Κοκοτού συνέδραμε τόσο σε τρόφιμα όσο και πληρώνοντας τις κουρτίνες-σκίαστρα στον διάδρομο του κτιρίου της δομής.
Δεν έγινε ωστόσο κατορθωτό να βρεθεί ένα αυτοκίνητο που έχει ανάγκη η Μονάδα για τη διανομή του φαγητού, που εξυπηρετείται εδώ και πολλά χρόνια με ένα παλαιό όχημα που έχει ζημιές και απαιτεί μεγάλο κόστος συντήρησης. Ο π. Κωνσταντίνος καλεί όποιον επιθυμεί και μπορεί, να συνδράμει στο κομμάτι αυτό, ακόμη και εάν πρόκειται για μεταχειρισμένο όχημα, βοηθώντας τη δομή στο έργο της.
«Στρεφόμαστε στην έμπρακτη βοήθεια του κόσμου»
Επιπλέον, προσθέτει ότι ένα μέρος του ποσού από τις άδειες ειδικού σκοπού που δόθηκαν στο προσωπικό, ακόμη δεν έχει φτάσει στα χέρια της Μονάδας. «Είναι πολλά μικρά πράγματα που τελικά μαζεύονται και μας δυσκολεύουν, φτάνοντας μας και πάλι στο σημείο να επιστρέψουμε στο λαό του Αγίου Νικολάου και να του πούμε ότι αυτό το έργο εδώ είναι δικό του. Και αυτοί θα πρέπει ξανά να το στηρίξουν για να συνεχίσει να υφίσταται», σημειώνοντας και τη βοήθεια και συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως και ηθικά και οικονομικά στην όλη προσπάθεια, «και αυτή όμως έχει μειωμένα έσοδα αφετέρου έχει και άλλες δύο Μονάδες Φροντίδες Ηλικιωμένων σε Λατσίδα και Τζερμιάδω και άλλες κοινωνικές δομές, συσσίτιο κλπ. που πρέπει να στηρίξει».
Το θέμα, υπογραμμίζει και ο κ. Μαρής, «είναι να υπάρχει αλληλεγγύη από τον κόσμο σε δομές σαν τη δική μας. Έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι από τον καναπέ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι εύκολο πλέον για τον καθένα να κρίνει και να προτείνει το καθετί, εκεί που πάσχουμε είναι στην πράξη. Εάν η κοινωνία του Αγίου Νικολάου μπορούσε εμπράκτως να στηρίξει τις δομές αυτές, σε τρόφιμα, σε λάδι, σε οτιδήποτε μπορεί να δώσει, θα ήταν πολύ σημαντικό».
Το «ευχαριστώ» στο προσωπικό
Ο π. Κωνσταντίνος δεν παραλείπει να επαινέσει και να ευχαριστήσει το προσωπικό της δομής, «που έχει επιδείξει ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα πρωτόκολλα και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των γιατρών που συνεργαζόμαστε. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που κρατά πολύ καιρό, έχουν δείξει αυταπάρνηση και φανέρωσε πολλά αποθέματα θάρρους, δύναμης και υπομονής. Και, δόξα τω Θεώ, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν».
NIKOΣ ΣΓΟΥΡΟΣ