Σε 18.000 τόνους, εκτιμά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, την παραγωγή ελαιολάδου για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Είναι η πρώτη εκτίμηση στην οποία προέβη η Υπηρεσία, εκτιμώντας τον αναρτημένο ελαιόκαρπο στα ελαιόδεντρα. Βέβαια, η τελική ποσότητα ελαιολάδου που θα παράγει ο νομός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με πρώτο τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τις ζημιές από τη δακοπροσβολή και τη δράση άλλων εχθρών της ελιάς κλπ.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αγγελική Καραταράκη, η νέα παραγωγή λαδιού υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά αυξημένη σε σύγκριση με την παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής χρονιάς, που τελικά διαμορφώθηκε μόλις στους 5,5 χιλιάδες τόνους, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που την προσδιόριζαν στο υπερδιπλάσιο… Στο τέλος της είχαμε αρκετές ζημιές στην παραγωγή και οι ελιές λόγω της ξηρασίας δεν είχαν καλή απόδοση σε λάδι όταν αλέθονταν. Έτσι, ο νομός παρήγαγε αρκετά μικρότερη ποσότητα από την αρχική εκτιμηθείσα, εξήγησε η γεωπόνος.
Εκτεταμένες προσβολές από δάκο δεν έχουν εντοπιστεί, είπε η κ. Καραταράκη, αλλά σ’ αυτό βοηθά ότι η ελαιοκομική χρονιά είναι όψιμη και αυτό μεταθέτει χρονικά το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δακοπροσβολής.
«Από τη δική μας την πλευρά κάνομε πραγματικά ό,τι περνά από το χέρι μας. Επειδή η χρονιά ήταν όψιμη, μπορούμε να πούμε ότι ο πρώτος ψεκασμός πραγματοποιήθηκε έγκαιρα. Προσπαθούμε με το προσωπικό των τομεαρχών που προσελήφθη να ελέγχουμε και δεν φειδόμαστε ψεκασμών, όπου διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη. Ο καιρός, δεν έχει βοηθήσει σε αυτό, μιας και οι θερμοκρασίες έως 33 βαθμούς, δεν ήταν αρκετά υψηλές, για να βλάψουν το δάκο. Η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη και ελπίζουμε να εξελιχθεί έτσι μέχρι το τέλος», είπε, τονίζοντας ότι φέτος, το πρόγραμμα συνολικά, ξεκίνησε από καλύτερη αφετηρία.
Γενικότερα, τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και συγκεκριμένα όσα δέντρα είχαν φροντίσει οι ελαιοκαλλιεργητές εν αντιθέσει με τα εγκαταλειμμένα στην τύχη τους δέντρα, που είχαν κιτρινίσει και ακόμη προσπαθούν να επιβιώσουν.
Εγκατάλειψη των ελαιώνων
Απαντώντας στην ερώτηση, αν διαπιστώνει μεγέθυνση του προβλήματος της εγκατάλειψης των ελαιώνων από τους κατόχους τους, η κ. Καραταράκη είπε ότι η πτώση της τιμής του ελαιολάδου, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψής του, έχει παγιωθεί και λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να φροντίζουν τις ελιές, δεδομένου ότι το καλλιεργητικό κόστος διαρκώς αυξάνεται. Αν η τιμή του ελαιολάδου ήταν υψηλή, φέτος ειδικά που τα δέντρα έχουν ανατάξει από τις βροχές που προηγήθηκαν και τα ξαναζωντάνεψαν, θα περίμενε κανείς να λειτουργούσε ως πρόσθετο κίνητρο για τους καλλιεργητές.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ