Σε εξέλιξη είναι οι ψεκασμοί κατά του δάκου, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν με το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες βιολογικών ελαιοπαραγωγών, που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν να μαζεύουν ελιές, συνάντησαν στους αγρούς συνεργεία δακοκτονίας να ψεκάζουν…
Ρωτήσαμε την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Φουντή, τί ακριβώς συμβαίνει, εξηγώντας της και τις ανησυχίες καλλιεργητών που επιθυμούν να ξεκινήσουν πρώιμα τη συλλογή ελαιοκάρπου.
Η κ. Φουντή διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας συνεχίζεται μέχρι τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση «ο Οκτώβριος, δεν είναι μήνας συγκομιδής της ελιάς». «Ξεφύτρωσε αυτή η ιστορία, τώρα, με το αγουρόλαδο», είπε χαρακτηριστικά.
Η ζημιά που έχει προκαλέσει ο δάκος, ποικίλει και διαφοροποιείται ανά περιοχή, εξήγησε ο τομεάρχης. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα γίνει η δεύτερη δειγματοληψία ελαιοκάρπου που θα αποσαφηνίσει και την έκταση της ζημιάς.
Αλλά και από την πρώτη δειγματοληψία, το συμπέρασμα είναι ότι μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει ο δάκος, στην περιοχή Νεαπόλεως, Χουμεριάκου, Λατσίδας, Βουλισμένης και Βρυσών (στην πλαγιά προς Νεάπολη). Σε άλλα χωριά, όπου η δακοπροσβολή ήταν χαμηλότερη, παρατηρείται το φαινόμενο, όπου υπάρχει λιόφυτο που έχει δεχτεί ιδιαίτερη περιποίηση και έθρεψε πιο μεγάλο σε μέγεθος ελαιόκαρπο, το ποσοστό δακοπροσβολών είναι πιο αυξημένο σε σύγκριση με γειτνιάζουσες καλλιέργειες, λιγότερο φροντισμένες..!
Για την ωριμότητα του ελαιοκάρπου
Ο τομεάρχης είπε ότι παρατηρείται ότι σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές ο ελαιόκαρπος είναι ώριμος και μπορεί να ξεκινήσει η συλλογή του. Αφού βέβαια τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι από τον τελευταίο ψεκασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν κατά του δάκου.
Γιατί, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι εκτός από τους ψεκασμούς που διενεργήθηκαν ή εξακολουθούν να πραγματοποιούνται από το επίσημο πρόγραμμα δακοκτονίας, φέτος πολλοί ελαιοκαλλιεργητές προέβησαν σε ψεκασμούς κάλυψης, δεδομένου ότι η καταστροφική δράση του δάκου ήταν εκτεταμένη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη.
Οι ζημιές δε που έχει προκαλέσει ο δάκος, ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο είναι μεγάλες, όπως ανέφερε και η κ. Φουντή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ