Επί 51 χρόνια το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να καταρτίσει το δασικό χάρτη της χώρας και μετά από μισό αιώνα φέρνει ένα λαθεμένο αποτέλεσμα, αλλά δείχνοντας το ανάλγητο πρόσωπό του, καλεί τον πολίτη να υπερασπιστεί την περιουσία του και να αντικρούσει με δικό του, βαρύ οικονομικό κόστος, μέσα σε μόλις 3 μήνες!
Αυτό επεσήμανε, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, τονίζοντας ότι το δημόσιο ενεργεί και στην υπόθεση του Δασικού Χάρτη δείχνοντας ότι το ενδιαφέρει απλά να τηρηθεί το γράμμα του νόμου, όπως επιχείρησε και με το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπου αναγκάστηκε να δώσει ρητές και άρρητες παρατάσεις…
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, εξέπεμψε μήνυμα αγωνίας και αγανάκτησης, για τον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο χειρίστηκε την υπόθεση των δασικών χαρτών, περιγράφοντας τις παλινωδίες, τις μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και την απορία, τελικά, με ποιο τρόπο ακριβώς, έγινε η σύνταξη του Δασικού Χάρτη, παρασύροντας και αναγκάζοντας τους πολίτες να επιδοθούν εν μέσω πανδημίας στην υπεράσπιση της ακίνητης περιουσίας τους, επωμιζόμενοι την ευθύνη, το άγος και την δαπάνη αποκατάστασης πλήθους ανακριβειών, παραλείψεων, αστοχιών και προκλητικών λαθών, για τα οποία ευθύνονται η μελετητική εταιρεία και σε ένα ποσοστό και η δημόσια Υπηρεσία που ασχολήθηκαν με τη σύνταξή του.
Το όλο ζήτημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση, τονίστηκε. Είναι αδιανόητο το ελληνικό δημόσιο να απεκδύεται των ευθυνών του και των λαθών του και να εναποθέτει το βάρος της προστασίας της ιδιοκτησίας τους στους πολίτες, που βρίσκονται σε δραματική οικονομική και ψυχολογική κατάσταση λόγω μιας μακράς οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, ενώ ακόμη καλά – καλά δεν έχουν ξεμπλέξει από το τρέξιμο και τα έξοδα δήλωσης και αναγνώρισης των περιουσιών τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Σαφές ήταν το μήνυμα από υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες του Δήμου ότι το δημόσιο ψεύδεται ως προς το ότι μέσα από το Δασικό Χάρτη δεν αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκτάσεων, εξηγώντας ότι θίγονται σαφώς ιδιοκτησιακά δικαιώματα, γιατί για τις εκτάσεις που χαρακτηριστούν δασικές, εμφανίζεται κατόπιν το δημόσιο και τις διεκδικεί, όπως τεκμαίρεται καθημερινά από υποθέσεις που εκδικάζονται στα κρητικά δικαστήρια.
Το δημόσιο δεν έλαβε καν υπόψιν του διοικητικές πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως γεωργικές κλπ. και καλεί τους πολίτες να διορθώσουν, ενώ έπρεπε να το κάνει με βάση τα δημόσια αρχεία του.
Ο Δήμαρχος διαμόρφωσε συνολική πρόταση, που προβλέπει:
- Λόγω covid παράταση της προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων μέχρι τέλος του 2022. Να το ζητήσει η Βουλή και να ενεργήσει γι’ αυτό η κυβέρνηση και να αποσυρθεί ο δασικός χάρτης και σε συνεργασία με ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ να γίνουν οι διορθώσεις, για να αναρτηθεί στη συνέχεια.
2. Να ξεκαθαρίσει το κράτος τι ισχύει για το δημόσιο στην Κρήτη. Ισχύει ή όχι το μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου, όπως στην υπόλοιπη επικράτεια;
3. Περιορισμός των παραβόλων για την υποβολή αντιρρήσεων.
- Kαμπάνια ενημέρωσης των πολιτών
5. Θα αναζητηθεί προγραμματική σύμβαση Δήμου με Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ για να στηριχθεί με παροχή συμβουλών στους πολίτες για τον τρόπο που θα κινηθούν στη διαχείριση του θέματος του δασικού χάρτη.