Ένα νέο ζήτημα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τις συναρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες, αλλά και το σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας του Νομού Λασιθίου, αφορά τον τρόπο οργάνωσης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων, πανηγυριών κλπ. σε δημόσιους – δημοτικούς υπαίθριους χώρους. Πιο συγκεκριμένα αφορά τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται τόσο για την προστασία των πολιτών σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαϊάς, όσο και γενικότερα για την ομαλή προσέλευση και αποχώρηση του κόσμου αλλά και την ακώλυτη διέλευση οχημάτων της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κλπ.
Η αναφορά έγινε τυχαία στην έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Η σχετική συζήτηση επεκτάθηκε, όταν η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη επέδειξε ενδιαφέρον για το θέμα και ζήτησε διευκρινίσεις για το τι ισχύει σήμερα στις περιπτώσεις αυτές.
Από τη συζήτηση, αποκαλύφθηκε εν πολλοίς η ασάφεια που διέπει την όλη διαδικασία χορήγησης άδειας που πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο, κατατεθειμένο σχέδιο διαχείρισης του χώρου παράλληλα με τις προβλέψεις εξασφάλισης λειτουργικού χώρου στάθμευσης των δεκάδων ή εκατοντάδων αυτοκινήτων με τα οποία προσέρχεται ο κόσμος στις εκδηλώσεις αυτές.
Όπως τονίστηκε, οι διοργανωτές κάθε εκδήλωσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν χώρο στάθμευσης, αποτρέποντας την κατάληψη των έτσι ή αλλιώς στενών δρόμων στα χωριά που πραγματοποιούνται πολλές απ’ αυτές τις γιορτές. Κι αυτό γιατί θα πρέπει οι δρόμοι των χωριών να παραμένουν βατοί για την άνετη διέλευση πυροσβεστικών ή άλλων οχημάτων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Επίσης, τονίστηκε, ότι θα πρέπει οι διοργανωτές να διασφαλίζουν την ομαλή αποχώρηση των οχημάτων από το χώρο στάθμευσης της εκδήλωσης οποιαδήποτε στιγμή. Όχι μόνο σε περίπτωση ατομικής αποχώρησης αλλά και στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, εκκένωσης του χώρου, που θα απαιτηθεί μαζική αποχώρηση του κόσμου.
Τα μέτρα αυτά μαζί με άλλα που αφορούν την ασφάλεια του χώρου πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, που είναι πολλές και πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους και συνδέονται με την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τονίστηκαν στην σύσκεψη της Παρασκευής.
Όπως τόνισε η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Νικολάου Μαρία Ταβλά, μέχρι σήμερα δεν της έτυχε να ζητήσει κάποιος διοργανωτής αδειοδότηση για την πραγματοποίηση τέτοιας εκδήλωσης. Εντούτοις, ορισμένοι Δήμοι χορηγούν άδεια κατόπιν σχετικής αίτησης πολιτιστικού ή άλλου φορέα, εάν η εκδήλωση γίνεται σε δημοτικό χώρο, περίβολο σχολείου ή πλατεία, με την προϋπόθεση, οι διοργανωτές να φέρουν την ευθύνη του χώρου (ασφάλεια, καθαριότητα, αποκατάσταση πιθανών ζημιών κλπ.) και για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Εντούτοις, όπως τονίστηκε, στο τυπικό παραχωρητήριο που χορηγείται από κάθε Δήμο, θα πρέπει ρητά και συγκεκριμένα να προσδιορίζονται τα μέτρα που είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει ο διοργανωτής κατά περίπτωση και αντίστοιχα των αναγκών που υπαγορεύει ο χώρος, όπου γίνεται κάθε εκδήλωση. Το πρόβλημα που παραμένει χωρίς απάντηση, είναι ποιος θα μπορέσει να ελέγξει αν εφαρμόζονται, πραγματικά, τα μέτρα που προκαθορίζονται μιας εκδήλωσης και τα οποία δεσμεύουν τους διοργανωτές…
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Γουλιδάκης είπε ότι ως Συντονιστικό Οργανο θα απευθυνθούν στους τέσσερις Δήμους του νομού, ώστε «οι δημόσιες συναθροίσεις, ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, να πραγματοποιούνται με συγκεκριμένους κανόνες». Επεσήμανε, ότι τα παλαιότερα χρόνια, σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, πανηγύρια κλπ. η παρουσία και συμβολή της Αστυνομίας ήταν μεγαλύτερη, η οποία συνεχίζεται μεν ως σήμερα αλλά με πολύ λιγότερες δυνάμεις, λόγω υποστελέχωσης και ως εκ τούτου δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις… Μπορούν όμως να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τους διοργανωτές. Δηλαδή να ζητήσουν τη συνδρομή οργανωμένων εθελοντικών ομάδων. Εάν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ενημερωθούν κατάλληλα, θα αντιληφθούν καλύτερα τους κινδύνους και τις ευθύνες τους, που δεν έχουν αντιληφθεί ως σήμερα, είπε ο κ. Γουλιδάκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ