Τρεις ψεκασμοί έχουν ολοκληρωθεί ήδη σε όλο το Νομό Λασιθίου, σε ορισμένες δε περιοχές και ο τέταρτος ψεκασμός… Στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι σε εξέλιξη ο τέταρτος.
Αν και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε στο Νομό Λασιθίου, με τις καλύτερες προοπτικές, με το αναγκαίο προσωπικό στη θέση του, τους έγκαιρους πρώτους ψεκασμούς και επαρκές στοκ από περυσινά φάρμακα, οι πληθυσμοί αυτή την περίοδο παρατηρούνται αρκετά υψηλοί, σε ορισμένες δε περιοχές, η συντονίστρια του προγράμματος, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, τους χαρακτήρισε «πρωτόγνωρα υψηλούς»!
Μεγάλο το πρόβλημα στο Επάνω Μεραμπέλλο
Αυτό παρατηρείται σε συγκεκριμένες ελαιοκομικές ζώνες του Πάνω Μεραμβέλλου και αυτές τις μέρες τέτοιο φαινόμενο παρατηρείται στις περιοχές Βρυσών, Νίσπιτα και Ζενίων και ακολουθούν οι περιφέρειες Λατσίδας, Βουλισμένης, Νεαπόλεως, Λιμνών. Γενικότερα, στην πεδιάδα της Νεάπολης οι πληθυσμοί του δάκου έχουν αυξηθεί το τελευταίο 20ήμερο σε πρωτόγνωρα επίπεδα…
Ευνοείται από κλιματολογικούς παράγοντες
Γενικά, η πορεία ανάπτυξης και εξάπλωσης του δάκου το τελευταίο δεκαήμερο έχει εκτοξευτεί!
Η μάχη αποδεικνύεται άνιση με τον δάκο να υπερισχύει… κατά κράτος, όπως παραδέχεται η αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. Λασιθίου.
Η γεωπόνος εξήγησε ότι τα αίτια ανάπτυξης των πληθυσμών του δάκου είναι πολυπαραγοντικά.
Βασικός είναι ο κλιματολογικός παράγοντας, αφού οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την υψηλή σχετικά υγρασία, αποτελούν ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη του βλαβερού εντόμου.
Στις δε περιοχές που προαναφέραμε στο Πάνω Μεραμβέλλο, το υγρό μικροκλίμα και η μεγάλη βλάστηση που διατηρεί δροσερό το περιβάλλον, συμβάλλουν επιπρόσθετα στην ανάπτυξη του δάκου.
Έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα!
Αλλά, ένας άλλος παράγοντας που παρατηρείται και μελετάται πλέον με μεγαλύτερη προσοχή είναι η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου στα χρησιμοποιούμενα επί χρόνια φάρμακα τα οποία προμηθεύεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εξ άλλου, η ανάπτυξη αντοχών στα φυτοφάρμακα από πλευράς καταπολεμούμενων εντόμων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε καλλιέργειες, δεν είναι είδηση.
Απλώς, η διαπίστωση ανάπτυξης αντίστασης του δάκου ειδικά σε συνδυασμούς φαρμάκων που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αναποτελεσματικούς τους ψεκασμούς για τους οποίους δαπανώνται εκατομμύρια, θα πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» στο αρμόδιο υπουργείο. Και επειγόντως να μελετήσει τα αποτελέσματα αναλύσεων από τα εργαστήρια στα οποία η Περιφέρεια αποστέλλει δείγματα και να αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό και το συνδυασμό των φαρμάκων που προμηθεύεται, εφόσον επιβάλλεται να γίνει, για να υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα, τις επόμενες χρονιές από το πρόγραμμα δακοκτονίας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ