Για ακόμα μια φορά επισκέφθηκα τη θέση Μαρμάρω του Καλού Χωριού, με τις ρωμαϊκές κολώνες και τους κίονες, ατάκτως ερριμμένους εδώ κι εκεί. Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, ευτυχώς αυτά τα «αρχαία» βρίσκονται πάντα στη θέση τους, εγκαταλειμμένα, γιατί δεν… μετακινούνται εύκολα. Σήμερα επαναφέρω το θέμα μήπως αυτό βοηθήσει και γίνει «κάτι».
Το ύψωμα που βλέπουμε δίπλα από τα σπασμένα μάρμαρα θεωρείται ότι είναι ένας αρχαιοελληνικός ναός, ο οποίος σύμφωνα με ιστορικούς, ίσως να είναι ο ναός του Βάκχου (Διονύσου) και ο μετέπειτα του Αγ. Σεργίου. Ο περιηγητής Χριστόφορος Μπουοντελμόντι, όταν το 1415 έκανε τον περίπλου της Κρήτης, σταμάτησε στην περιοχή του Ιστρώνα. Μάλιστα αναφέρει δύο τεράστιους όγκους μαρμάρων να κείτονται στη γη και για πολλές κολώνες και οικοδομήματα από μάρμαρο, που το μεγαλύτερο μέρος τους πήγαινε με καΐκια στον Χάνδακα (Ηράκλειο) για την κατασκευή των αρχοντικών και των εκκλησιών…
Το εύλογο πάντα ερώτημα είναι «γιατί τόσα χρόνια, δεν έχει γίνει μια στοιχειώδης πρώτη ανασκαφή στον γύρω χώρο, ιδίως στο υπερυψωμένο σημείο και αφού δεν έγινε ανασκαφή, γιατί τα εναπομείναντα πολύτιμα κομμάτια, που είναι επιφανειακά, δε μεταφέρονται σε ένα χώρο για να τα προστατεύσουμε;».
Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι ίσως έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές στο σημείο αυτό. Παλαιότερα είχα δει συγκεντρωμένα κάποια όστρακα (κεραμικά), αλλά και κάποιες άλλες ύποπτες παρεμβάσεις.
Κοντά στη θέση Μαρμάρω βρίσκεται και ένας θαυμάσιος παλιός νερόμυλος με έναν τεράστιο πλάτανο δίπλα του, αλλά και η πηγή του χωριού, που κατεβάζει νερό χειμώνα- καλοκαίρι. Τα μάρμαρα, η πηγή, ο νερόμυλος, ένα ξεχωριστό σύνολο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ