Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας, προκάλεσε η συζήτηση της τροποποίησης του Εσωτερικού Κανονισμού των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα σε δύο άρθρα (2 και 3), που αφορούσαν αλλαγές στη μοριοδότηση με την οποία αποφασίζεται αν ένα παιδί γίνεται δεκτό ή όχι σε δημοτικό σταθμό.
Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ Νίκος Μουδατσάκης, ο οποίος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών, εξηγώντας ότι η μοριοδότηση διαμορφώθηκε ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας των γονέων των παιδιών. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι γονείς πλήρους απασχόλησης λαμβάνουν αντίστοιχα από 60 μόρια ο καθένας, οι γονείς μερικής απασχόλησης λαμβάνουν από 15 μόρια ο καθένας, οι γονείς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λαμβάνουν από 15 μόρια ο καθένας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 10 μόρια ο καθένας, οι δε άνεργοι γονείς δεν λαμβάνουν κανένα μόριο. Επίσης αλλαγές έγιναν και στα 20 δικαιολογητικά που ζητούνται για εγγραφή και επανεγγραφή των παιδιών στους σταθμούς.
Αντιρρήσεις
Ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Αφορδακός είπε ότι, διαβάζοντας εκ των υστέρων τον Κανονισμό, διαπίστωσε ότι δεν συμφωνεί σε πολλά από όσα προβλέπει, αν και όλα αυτά ίσχυαν και την περίοδο που εκείνος είχε την ευθύνη των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. «Στόχος και πολιτική του Δήμου πρέπει να είναι η εγγραφή όλων των παιδιών που έχουν το ηλικιακό όριο, χωρίς άλλο κριτήριο. Δεν θα έπρεπε να εξετάζονται ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε εργασιακά κριτήρια των γονέων. Όλα τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους σταθμούς» είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε βάλει αυτό το στόχο ως υπεύθυνος λειτουργίας των σταθμών από το 2007 έως το Μάιο του 2011. «Όσο εγώ ήμουν υπεύθυνος τα παιδιά που έμεναν εκτός, ήταν ελάχιστα», είπε.
Επίσης πρότεινε τα όρια ηλικίας βρεφών και νηπίων στους σταθμούς να είναι από 8 μηνών (όπως ορίζει και το ΕΣΠΑ) αντί των 12 μηνών με ανώτατο τα 4 έτη, γιατί μετά τα 4 έτη τα παιδιά πρέπει να εγγράφονται στα προνήπια. Αλλιώς, όσα παραμένουν στους σταθμούς μετά τα 4 έτη, στερούν θέσεις από άλλα μικρότερα παιδιά που δικαιούνται να εισάγονται στους σταθμούς. Επίσης πρότεινε το χρονικό διάστημα δικαιώματος υποβολής ένστασης των γονέων επί των πινάκων εισαγωγής παιδιών στους σταθμούς να είναι σταθερό, 10 ημέρες μετά την ανάρτηση των πινάκων και όχι να καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του προέδρου του ΟΚΥΔΑΝ.
Ο κ. Μουδατσάκης απάντησε ότι εκτός από τα συγκεκριμένα παραπάνω κριτήρια, τα υπόλοιπα κριτήρια, μαζί και όσα υπέδειξε ο κ. Αφορδακός, παρέμειναν όπως ακριβώς ίσχυαν και την περίοδο που εκείνος ήταν υπεύθυνος για τους σταθμούς. Παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι αν έχει διαφορετική πρόταση, να την καταθέσει στο Δ.Σ. του ΟΚΥΔΑΝ ολοκληρωμένη ως προς τα σημεία με τα οποία διαφωνεί επί του Κανονισμού, ώστε να συζητηθεί, επισημαίνοντας ότι το θέμα επί του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε αφορούσε αποκλειστικά την τροποποίηση δύο συγκεκριμένων άρθρων του Κανονισμού, που είχε ψηφίσει το Δ.Σ. του ΟΚΥΔΑΝ.
Ο κ. Αφορδακός επέμεινε, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΥΔΑΝ μπορεί να ελήφθη ομόφωνα, όμως στη συγκεκριμένη εκείνη συνεδρίαση παρόντα ήταν μόνο 7 μέλη. Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μπετούρα που εκπροσωπούσε την παράταξη του κ. Αφορδακού στο Δ.Σ. του ΟΚΥΔΑΝ δεν παρέστη στη συνεδρίαση που ελήφθη η απόφαση, γιατί όπως δήλωσε είχε κώλυμα. Μάλιστα ζήτησε να αντικατασταθεί άμεσα από άλλον δημοτικό σύμβουλο στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
Προβληματισμός
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε έντονος προβληματισμός για την ορθότητα των κριτηρίων που προβλέπει ο Κανονισμός, κατά πόσον αυτά τηρούνται διαχρονικά, αλλά συγχρόνως τονίστηκε ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να προβλέπονται συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια στον τρόπο που γίνεται η επιλογή παιδιών, όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις των σταθμών.
Όπως είπε ο κ. Μουδατσάκης, τη χρονιά αυτή ο ΟΚΥΔΑΝ δέχθηκε συνολικά 327 αιτήσεις και εκτός βρεφονηπιακών σταθμών έμειναν περίπου 25 βρέφη. Με την ανέγερση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στο δημοτικό οικόπεδο κάτω από το Θεραπευτήριο που προωθεί ο Δήμος, θα αυξηθεί η δυνατότητα για φιλοξενία περισσότερων βρεφών. Επίσης τόνισε ότι προχωρεί η προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλης στέγης για τη λειτουργία σταθμού στην Ελούντα.
Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.
Η πρόταση επί της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΚΥΔΑΝ υπερψηφίστηκε από 17 και η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας με τις υποδείξεις του κ. Αφορδακού ψηφίστηκε από 4 δημοτικούς συμβούλους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ