Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης θα διοργανωθεί 9 – 11 Απριλίου 2020 στον Άγιο Νικόλαο, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) και τις Ενώσεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τον Δήμο Ηρακλείου.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βασικό σκοπό του τόσο να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις και διδακτικές μεθόδους της σχολικής Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού που προάγουν την διά βίου υγεία, όσο και να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική και την προοπτική του υπό ίδρυση Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Καινοτόμα αθλητικά προγράμματα
Το διήμερο της διοργάνωσης θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, ερευνητικές και θεωρητικές εργασίες (προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις), παρουσιάσεις καλών πρακτικών από το χώρο του σχολείου (εργαστήρια), μέσα από τα οποία θα παρουσιαστούν καινοτόμα αθλητικά προγράμματα και θα ανταλλαχθούν απόψεις και προβληματισμοί ως προς την ενίσχυση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και την σχέση εκπαίδευσης και ανάπτυξης αθλητικών συμπεριφορών σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.
Μετά από πολλά χρόνια στην Κρήτη
Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιώργος Ξένος, είναι το πρώτο αντίστοιχο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο και το πρώτο μετά από πολλά χρόνια που θα διοργανωθεί γενικά στην Κρήτη «και θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε ως θεσμό ώστε κάθε χρόνο να γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί».
Όπως λέει, ο τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με πολλές προτάσεις και ενδεχόμενα να εξετάζονται – σε συνεργασία πάντοτε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι αρχικές σκέψεις είναι να φιλοξενηθεί είτε σε σχολείο, είτε σε Ξενοδοχείο της περιοχής, χωρίς οι διοργανωτές να έχουν ακόμη καταλήξει οριστικά.
Το αντικείμενο του Συνεδρίου κινείται, όπως λέει, περισσότερο στο κομμάτι της εκπαίδευσης των σχολικών καθηγητών Φυσικής Αγωγής, ειδικά από τη στιγμή που εν πολλοίς μόνοι τους και χωρίς μεγάλη βοήθεια από το κράτος, προσπαθούν να εφαρμόζουν αυτά που γνωρίζουν. «Πάμε να δημιουργήσουμε μια αρχή και να δώσουμε μια διέξοδο στους συναδέλφους που έχουν θέματα και ερωτήματα και ουσιαστικά πολύ ελλιπή ενημέρωση σχετικά με ορισμένα κομμάτια εξειδίκευσης».
Για το νέο ΤΕΦΑΑ
Οι προσπάθειες των διοργανωτών κινούνται στην κατεύθυνση να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, και Καθηγητές Πανεπιστημίων και από το εξωτερικό, που θα παρουσιάσουν κάτι νέο και καινοτόμο αλλά και θα ασχοληθούν με το υπό ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάζοντας ιδέες και προτάσεις. «Σκοπός είναι να καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε το όλο εγχείρημα» τονίζει ο κ. Ξένος. Ήδη, όπως λέει, ακούγονται ενδιαφέροντα και με σημαντικό συγγραφικό έργο ονόματα Καθηγητών Πανεπιστημίων Φυσικής Αγωγής.
Επιπλέον, εξετάζονται διάφορα δρώμενα και δράσεις – με τη συμμετοχή ενδεχομένως και μαθητών – που θα «ντύσουν» το συνολικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Οι θεματικές ενότητες
Αναλυτικά, στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές Ενότητες:
Σχολικός Αθλητισμός – Αγώνες Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθλητική Ψυχολογία, Αξιολόγηση στη Φυσική Αγωγή, Διδακτική Μεθοδολογία Φυσικής Αγωγής, Ειδική Φυσική Αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση, Τεχνολογίες Πληροφορίας στη Φυσική Αγωγή και στην Αγωγή Υγείας, Φυσική δραστηριότητα και υγεία, Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον αθλητισμό, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Άσκηση και Διατροφή, Παιδαγωγική της Φυσικής Αγωγής, Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Πιστοποίηση για επιπλέον μόρια
Ο κ. Ξένος, απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσους ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν κάτι να συμμετάσχουν ενώ αναφέρει και το επιπλέον κίνητρο που δίνει σε πολλούς καθηγητές φυσικής αγωγής η πιστοποίηση (με ISBN) που θα τους δοθεί με τη συμμετοχή τους, μέσω του οποίου και μπορούν να πάρουν επιπλέον μόρια για διάφορες θέσεις ευθύνης που τυχόν τους ενδιαφέρουν.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει η υποβολή περίληψης μέχρι 500 λέξεων για όλες τις κατηγορίες εργασιών, στις 20 Ιανουαρίου 2020 η ενημέρωση αποδοχής, στις 28 Φεβρουαρίου 2020 η υποβολή πλήρους κειμένου για όλες τις κατηγορίες εργασιών και στις 16 Μαρτίου 2020 η υποβολή των τελικών κειμένων για τα πρακτικά του Συνεδρίου. Στις 30 Μαρτίου 2020 θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Όπως επίσης αναφέρεται από την Π.Δ.Ε.Κ. οι εργασίες που υποβάλλονται στο Συνέδριο πρέπει να είναι πρωτότυπες. Οι συγγραφείς δεσμεύονται με την υποβολή μιας εργασίας, ότι δεν έχουν δημοσιεύσει ή υποβάλει προς δημοσίευση, αυτούσια την εργασία ή παραλλαγή της αλλού.
Καθένας μπορεί να συμμετέχει με μία έως δύο εισηγήσεις ή με ένα έως δύο εργαστήρια ή με μία εισήγηση και ένα εργαστήριο, είτε μόνος είτε ως συνεισηγητής. Η μέγιστη διάρκεια των προφορικών εισηγήσεων είναι 15 λεπτά. Θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.
Οι εργασίες θα τεθούν στην ανώνυμη κρίση δύο ανεξάρτητων κριτών της Επιστημονικής Επιτροπής, στη βάση της επιστημονικής δεοντολογίας, της ποιότητας και της πρωτοτυπίας τους και όσες πληρούν απολύτως τις προδιαγραφές του Συνεδρίου (περιεχόμενο και μορφοποίηση) θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο και θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονικά πρακτικά (με ISBN).
Για την υποβολή των εργασιών: Υποβολή Ολοκληρωμένης εργασίας στην Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://physed.pdekritis.gr
Πληροφορίες για εισηγήσεις: Γραμματεία του Συνεδρίου, τηλέφωνο 2810342765 (κος Όμηρος Θεολογίτης), 2831028696 (κα Μαρία Παλάση).
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ