Χιλιάδες τουρίστες σε εβδομαδιαία βάση χάνει η Κρήτη από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τις Βαλτικές χώρες. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αγορά των Βαλτικών χωρών που κλείνει από σήμερα για την Ελλάδα ήταν μια τουριστική αγορά που δεν παρουσίαζε μειώσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά παρά τον κορονοϊό. Η αγορά κλείνει γιατί από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών αποφασίστηκε πως οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που επιστρέφουν στις Βαλτικές χώρες Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, λόγω της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κρήτη πέρυσι ήρθαν από τη Λετονία 16.769, από τη Λιθουανία 20.435 και από την Εσθονία 12.000 τουρίστες.
«Κλείνουμε το γραφείο μέχρι τον επόμενο χρόνο και θα μείνει μόνο το διοικητικό προσωπικό», επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της ΤΕΖ Tours Hellas Δημήτρης Χαριτίδης, εξηγώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για άλλες ενέργειες.
«Αυτή την περίοδο ερχόταν 2.000 την εβδομάδα στην Κρήτη από τις Βαλτικές χώρες, αλλά οι οικονομικές συνέπειες της απόφασης είναι ξεκάθαρες. Προσπαθήσαμε πολύ και με το υπουργείο Τουρισμού αλλά δεν καταφέραμε κάτι να αλλάξει. Εκεί οι διαβεβαιώσεις δίνονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και οι κινήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορες», εξηγεί ο Χαριτίδης, που έχει σχεδόν το 50% της αγοράς των Βαλτικών χωρών.
Το θέμα αποκάλυψε το «Χρήμα και Τουρισμός» προκαλώντας σάλο στους τουριστικούς παράγοντες της χώρας. «Ομολογώ πως υπήρξε αντίδραση από παντού, αλλά τόσο καιρό που προσπαθούσαμε για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν έγινε κάτι ουσιαστικό. Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία, κυρίως εκτός Κρήτης, που λένε πως θα κλείσουν γιατί θα μείνουν χωρίς πελάτες, αλλά είναι δύσκολο να γίνει κάτι», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.
Μια λύση θα ήταν τα κρούσματα να καταγράφονται σε περιφερειακό επίπεδο, δεδομένο που ίσχυσε στην Κύπρο μέχρι πριν δύο εβδομάδες και δεν έκλεισε το νησί. Τώρα, από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το αρνητικό τεστ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι εύκολο να ανοίξουν ξανά οι συγκεκριμένες αγορές με το κόστος που θα μεσολαβήσει για τον τουριστικό πράκτορα.
Άλλωστε αν σκεφτούμε ότι ακυρώνονται πάλι κρατήσεις και δεν αλλάζουν εύκολα οι αποφάσεις αυτές που επηρεάζουν τουριστικά γραφεία είναι προφανές πως το «άνοιξε – κλείσε» δεν αποτελεί επιλογή, λόγω του μεγάλου κόστους. Εξάλλου, από 8 Αυγούστου κλείσαμε άτσαλα τους Ρουμάνους και τώρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου ίδια εικόνα με τη χώρα αυτή.
«Εμείς κλείνουμε από σήμερα αλλά θα κρατήσουμε το γραφείο και το προσωπικό μέχρι τέλος Αυγούστου. Από 1η Σεπτεμβρίου θα αλλάξει η συνθήκη, αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο να προσπαθήσεις να ανοίξεις και πάλι. Η βασική επιλογή δείχνει πως τελείωσε η σεζόν», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.