Στο άνοιγμα της συζήτησης για την δημόσια υγεία, το νέο χάρτη υγείας, για τον οποίο έχουν μιλήσει τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμανης, έχει αρχίσει να προκαλεί ποικίλες συζητήσεις και δημοσιεύματα, έχοντας το Λασίθι στο επίκεντρο, με την περιβόητη αναφορά για τα τέσσερα νοσοκομεία.
Είναι προφανές, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, κι αυτό φαίνεται να το προσπερνούν, πως το Λασίθι έχει τέσσερα νοσοκομεία μόνο κατ’ όνομα. Διότι στην πραγματικότητα τόσα χρόνια έχει ένα νοσοκομείο δευτεροβάθμιας φροντίδας και τρία κέντρα υγείας. Μέχρι ένα σημείο λειτουργούσαν με μια συνάφεια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει τέσσερα υποβαθμισμένα κέντρα υγείας.
Συνεπώς, η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γ. Μανουσάκη και προέδρου των νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου, εστιάζει στο πραγματικό πρόβλημα:
«Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, δεν οφείλεται σε γεωγραφικούς όρους, αλλά οφείλεται σαφώς στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους λειτουργούς υγείας την τελευταία δεκαετία με υποχρηματοδότηση δομών, μειώσεις μισθών, υπερφορολόγηση και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις μόνιμων ιατρών και να μένουν κενές, γιατί οι νέοι ιατροί επιλέγουν είτε να ιδιωτεύουν είτε να βγαίνουν στο εξωτερικό. Χωρίς να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι δεδομένο ότι νέοι ιατροί δεν θα έρχονται στα Νοσοκομεία της επαρχίας, είτε έχουμε στο νομό Λασιθίου τέσσερα Νοσοκομεία, είτε έχουμε ένα», τονίζει ο κ. Μανουσάκης.
Προφανώς και η ενίσχυση του συστήματος υγείας, όπως προτείνει, θα σταματήσει την εκροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό έτσι ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν σωστά όλα τα Νοσοκομεία.
«Βεβαίως οι ανάγκες υγείας των πολιτών του νομού Λασιθίου πρέπει να καλυφθούν άμεσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα προβλήματα στη λειτουργία του κεντρικού Νοσοκομείου του νομού Λασιθίου, που είναι αυτό του Αγίου Νικολάου, επηρεάζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους κατοίκους του νομού.
Γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η πληρέστερη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, τουλάχιστον στα πιο κρίσιμα τμήματα και κλινικές με τη συνδρομή και τη βοήθεια και από τα άλλα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και του Ηρακλείου, τουλάχιστον για το κρίσιμο χρονικό διάστημα που απαιτούνται άμεσες λύσεις», σημειώνει.
Ο κ. Μανουσάκης υπογραμμίζει πως είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι, στο νομό Λασιθίου υπάρχει Κεντρικό Νοσοκομείο, αυτό του Αγίου Νικολάου, που διαθέτει ΜΕΘ, ΜΤΝ Αξονικό Τομογράφο, τμήμα χημειοθεραπειών, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τμήμα ενδοσκοπήσεων και όλες τις βασικές κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Μαιευτική Γυναικολογική, Παιδιατρική, Ουρολογική κα), με αξιοσημείωτο έργο.
Και καταλήγει: «Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες του νομού Λασιθίου είναι το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να είναι επαρκώς και ασφαλώς στελεχωμένο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται εκροή περιστατικών δευτεροβάθμιας παροχής υγείας προς τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου».