«Πυλώνας της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Σητείας είναι το Νοσοκομείο», επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Κατσαράκης.
Με αφορμή αναφορές του τελευταίου χρονικού διαστήματος σχετικά με τη δημόσια υγεία και το νέο χάρτη υγείας, στον οποίο εκ νέου στο «κάδρο» συζητήσεων τοποθετείται ο Νομός Λασιθίου, ο κ. Κατσαράκης τόνισε: «Πραγματικά δεν ξέρω γιατί ξαναβγήκε αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, από την στιγμή που δεν είμαστε σε μία κανονικότητα, που είμαστε περιορισμένοι… Είναι γνωστό ότι αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο της Σητείας στοιβάζονται κλινικές σε έναν όροφο, δεν μπορούν να αναπτυχθούν πολλές χειρουργικές κλίνες. Υπάρχει διάθεση για χειρουργεία, υπάρχει διάθεση να λειτουργήσουν τα τακτικά ιατρεία όπως πρώτα, ακόμα όμως υπάρχουν περιορισμοί. Νομίζω λοιπόν ήταν άκυρες αυτές οι τοποθετήσεις. Παρ’ όλα αυτά οφείλω να επαναλάβω τις πάγιες θέσεις ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας, που νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν και την πραγματικότητα».
«Δε μπορούμε να διανοηθούμε την υγεία στην περιοχή μας -και την ευρύτερη περιοχή- χωρίς το Νοσοκομείο. Πλέον επειδή υπάρχει καλή σύνδεση της Σητείας με τα γειτονικά νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, ξεκίνησαν εκ νέου και προσέρχονται ασθενείς στο Νοσοκομείο της Σητείας.
Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο τοπικά, δεν έχει αλλάξει κάτι. Η πρόσβαση προς τα κεντρικότερα νοσοκομεία είναι δύσκολη και θα ήταν αδικία για τους ασθενείς της Σητείας να μην μπορούν να νοσηλεύονται, να πάψει ο δευτεροβάθμιος χαρακτήρας του Νοσοκομείου Σητείας και να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας. Θα είναι εντελώς αδικημένοι άνθρωποι να νοσηλεύονται για απλά περιστατικά πέραν της περιοχής τους. Διότι υπάρχουν ασθενείς ή ομάδες ασθενών, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται και τον συνοδό τους. Καταλαβαίνετε και πόσες εργατοώρες θα χάνονται με αυτόν τον τρόπο, αφού θα πρέπει και οι συνοδοί να φεύγουν. Επίσης χαρακτηριστικά αναφέρω ότι θα φεύγουν από τη Σητεία οι ασθενείς -με το γιατρό, να τους εξετάζει σε μία άλλη πόλη και να ξαναγυρίζουν στην πόλη τους. Είναι παράλογο.
Επίσης αν θέλουν να μιλήσουν για ένα κεντρικό Νοσοκομείο, είναι λογικότερο να τολμήσω να πω, να είναι αυτό της Σητείας. Διότι είναι πιο απομακρυσμένο από τα κεντρικά Νοσοκομεία. Αυτός είναι ο σωστός σχεδιασμός», συμπλήρωσε.
«Κλείνω το θέμα και καλώ τους υπευθύνους να το ανοίξουν ξανά μόνο με μία προϋπόθεση: όταν αλλάξει ο οδικός χάρτης, όταν γίνει ο ΒΟΑΚ, τότε μόνο μπορούμε να ξανανοίξουμε αυτό το θέμα. Το Νοσοκομείο της Σητείας προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες. Όταν είναι πλήρες επανδρωμένο, το δείχνουν τα στοιχεία του. Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν πριν λίγα χρόνια ήταν χωρίς πλήρη κάλυψη, παραδείγματος χάριν από μία ευαίσθητη ειδικότητα, όπως είναι η καρδιολογία. Ξέρετε ότι δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη από Ακτινολόγο… Όταν υπάρχουν οι ειδικότητες από τις οποίες εξαρτώνται και πολλές άλλες, το Νοσοκομείο Σητείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποσυμφορεί, όχι μόνο το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου που θεωρείται κεντρικό Νοσοκομείο, αλλά και τα τριτοβάθμια Νοσοκομεία», κατέληξε ο κ. Κατσαράκης.