Την υποστήριξη στο αίτημα της επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού εξασφάλισαν τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ομάδας Ενότητας και Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού -αναγνωρισμένου πλέον σωματείου από το Πρωτοδικείο Λασιθίου- τα οποία συναντήθηκαν, με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και τους περιφερειακούς συμβούλους Μαρία Χανιωτάκη, Γιώργο Τσιφετάκη, Νεκτάριο Παπαβασιλείου και Κων. Ξενικάκη.
Το αίτημα της επανίδρυσης του πέμπτου δήμου στο νομό μας, ο οποίος διχοτομήθηκε, μοιραζόμενος μεταξύ των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, φαίνεται να «αναζωπυρώνεται» μετά από την αδράνεια που επέβαλε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πανδημίας, όπως εξήγησαν και τα μέλη του σωματείου. Άλλωστε για τον ίδιο λόγο έχουν αναστείλει μέχρι σήμερα τη γενική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες για εκλογή Δ.Σ., διαδικασίες που σκοπεύουν να προγραμματίσουν μέσα στον επόμενο μήνα.
Μετά από την ενημέρωση και περιγραφή της δραματικής, όπως ανέφεραν, κατάστασης που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής, περιγράφοντας κωμικοτραγικές συνθήκες γραφειοκρατικής τρέλας, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, όσο και οι τέσσερις παρόντες περιφερειακοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι κατανοούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάργηση, πολύ δε περισσότερο η διχοτόμηση του πρώην δήμου και ρητά διαβεβαίωσαν την υποστήριξη του αιτήματος των κατοίκων της περιοχής.
Όπως είπε ο κ. Γουλιδάκης, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ενότητας και Επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, «θεωρώντας ότι μπορεί να προστεθεί και η δική του φωνή στην προσπάθεια να διερευνηθεί εκ νέου το αίτημα για την επανίδρυση του διχοτομημένου δήμου Μ. Γιαλού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».
Δυναμική και προοπτικές
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη δυναμική και στις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή, μέσα από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για ιδιωτικές επενδύσεις κλπ.
Τόνισε ότι «είναι υποχρέωσή μας, δεδομένου ότι αποτελείται αναγνωρισμένο σωματείο με εγκεκριμένο καταστατικό και υπάρχουν 3.000 υπογραφές κατοίκων που το ζητούν, εμείς υποχρεούμαστε να σας ακούσομε.
Η άποψη εμάς των τεσσάρων εκπροσώπων της Π.Ε. Λασιθίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και του Γιάννη Ανδρουλάκη που απουσιάζει, θεωρώ ότι είναι θετική για την ανάληψη νέας επικαιροποιημένης προσπάθειας, με κατάθεση του αιτήματος και του ολοκληρωμένου φακέλου για την επανίδρυση του τ. δήμου. Υπάρχουν πραγματικά, “ακανθώδη” προβλήματα στην περιοχή, όπως τα αναπτύξατε.
Εφ’ όσον ξεκινήσετε συντονισμένη προσπάθεια με τη δική μας, δεδομένη, συνυποστήριξη, θα πρέπει να δούμε με ποιούς επιπλέον φορείς- συνεταίρους θα ενισχύσομε την προσπάθεια, για να φτάσουμε στο κατώφλι του Υπουργού Εσωτερικών από τον οποίο θα ζητήσουμε να μας ακούσει. Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 θα βρείτε πιο ευήκοα ώτα στο αίτημα αυτό…».
Δυστοκία και καθυστερήσεις
Τις επιπτώσεις της διχοτόμησης επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Μακρύ Γιαλού, μεταξύ άλλων, ως πιο σοβαρά προβλήματα, το «βάλτωμα» μεγάλων και σημαντικών για την περιοχή παρεμβάσεων και έργων, όπως το Σχέδιο Πόλης, ο Βιολογικός, το Λιμάνι, ο Περιφερειακός, το Φράγμα, Ύδρευση, Άρδευση.
Σε δραματικούς τόνους περιέγραψαν τα προβλήματα «καθημερινότητας», που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Όπως ανέφεραν, οι δυο δήμοι που «διακατέχουν» τον διχοτομημένο Δήμο Μακρύ Γιαλού, «δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τους αγροτικούς δρόμους και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να πάνε στις καλλιέργειές τους. Για την αποκατάσταση μιας απλής βλάβης στο υδρευτικό ή το αρδευτικό δίκτυο χρειάζονται τουλάχιστον 3 ημέρες. Για την αντικατάσταση μιας λάμπας εξωτερικού φωτισμού πρέπει να περιμένουμε μήνες.
Αν δείτε τους προϋπολογισμούς των δύο Δήμων δεν υπάρχει ούτε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Εγκατάλειψη ασυντήρητων των υποδομών. Αποδυνάμωση των Υπηρεσιών. Για εκπαίδευση -πολιτιστικά- υγεία- κοινωνική μέριμνα κανένα ενδιαφέρον. Τα Σχολεία και τα ιατρεία στην τύχη τους. Πλήρης υποβάθμιση της περιοχής μας και, αν δεν αλλάξει κάτι, είναι σίγουρο ότι το μέλλον του τόπου και των κατοίκων θα είναι ακόμα χειρότερο…
Και πραγματικά δεν αξίζει σε έναν τέτοιο προικισμένο τόπο, από το θεό και τη φύση τέτοια αντιμετώπιση», αναφέρουν και σε υπόμνημα που κατέθεσαν στην Περιφέρεια.
Ο φάκελος
Εξάλλου η ομάδα επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού ζήτησε από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και από τους κατοίκους στην περιοχή του πρώην Δήμου να εκφράσουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα, την βούλησή τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους και την τύχη του τόπου που ζουν και δραστηριοποιούνται.
Στο φάκελο με το αίτημα επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού εκτός από τις υπογραφές 3.000 κατοίκων, συμπεριλαμβάνουν τις αποφάσεις όλων των Τοπικών Συμβουλίων και όλων των Εργατικών και Πολιτιστικών Συλλόγων που ζητούν την επανίδρυση του Δήμου. Καθώς και τεκμηριωμένα στοιχεία, έγγραφα, προϋπολογισμούς, απολογισμούς κλπ. που στοιχειοθετούν το δίκαιο του αιτήματός τους, όπως τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι κ. Χαράλαμπος Παπαδάκης και Εμμ. Ατζαράκης που ανέλυσαν με λεπτομέρειες, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Μέλη της προσωρινής Δ.Ε. της Ομάδας, απαντώντας στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, γιατί επανέρχεται ξανά το αίτημα τώρα, υπογράμμισαν ότι το 2022 ως προεκλογικό έτος πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες το αίτημα να γίνει δεκτό… Άλλωστε αποτελεί μια εκκρεμότητα προς «διόρθωση» του καλλικρατικού χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισαν, υπενθυμίζοντας ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε και ίδρυσε δέκα νέους ΟΤΑ, δεν συμπεριελήφθη ο «Δήμος Μακρύ Γιαλού», αν και ήταν ο μόνος που αντιμετώπιζε το πρόβλημα της διχοτόμησής του.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ