Την ανάγκη να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί όλοι οι φορείς, οι Σύλλογοι και οι Αρχές συζητώντας με επιχειρήματα και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την κατεύθυνση που θα έχει ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και εν γένει η ζωή του Αγίου Νικολάου τα επόμενα χρόνια, τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Μανόλης Πάγκαλος.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των καταστημάτων στις 3 το ξημέρωμα και στη σχετική συζήτηση περί ωραρίου που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες μετά και τις δηλώσεις που έκαναν στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σύλλογος Εστίασης, ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει πως όλες οι θιγόμενες και ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους και να αναζητήσουν και να βρουν μία «χρυσή τομή».
Όπως λέει, θα πρέπει και οι επιχειρηματίες της εστίασης να μπορέσουν να δουλέψουν σε έναν μήνα με τόσο πολύ κόσμο και ειδικά μετά από αναμονή δύο ετών λόγω της πανδημίας, αλλά θα πρέπει από την άλλη και οι νόμοι να τηρούνται, αλλά και οι επισκέπτες και οι ντόπιοι που δεν επιθυμούν εξόδους κλπ. να μπορούν να κοιμηθούν.
Χάραξη ενιαίας πολιτικής
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή τί πόλη θέλουμε. Καλώς ή κακώς, πέραν του τουρισμού άλλο πόρο δεν έχουμε στον Άγιο Νικόλαο, ούτε χαρούπια δεν έχουμε πλέον. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση πραγματικά σοβαρή», είπε.
Σε συνολικό δε πλαίσιο, δεδομένης και της αλλαγής της φυσιογνωμίας του τουριστικού προϊόντος λόγω πανδημίας, πληθωρισμού κλπ., αλλά και με αφορμή αυτή τη συζήτηση για το ωράριο, ο κ. Πάγκαλος σημειώνει ότι θα πρέπει από τούδε και στο εξής η πολιτική που θα ακολουθείται για τους τομείς του τουρισμού να είναι ενιαία και να σχεδιάζεται μήνες πριν την έναρξη της κάθε σεζόν και όχι λίγο πριν ή ακόμη και μετά την έναρξή της ώστε όλα όσα πήγαν ενδεχομένως στραβά να εξεταστεί πώς θα μπορέσουν να διορθωθούν.
«Και να συζητάμε όχι μέσα Ιουλίου αφ’ ότου έρθει ο υπουργός Τουρισμού, αλλά από τον Φεβρουάριο κιόλας. Από τη στιγμή που δεν θέλουμε ένα, αλλά διαφορετικά είδη τουρισμού, όχι δηλαδή μόνο οικογενειάρχες ή συνταξιούχους ούτε μόνο ηλικίες 18-30 όπως τη δεκαετία του ’80, αλλά να έχουμε πολλά διαφορετικά βαλάντια, αλλά τη μέση κατηγορία τουρίστα δηλαδή οικογένειες με 2-3 παιδιά ή ζευγάρια νέων ανθρώπων, θα πρέπει να χαραχθεί μια ξεκάθαρη πολιτική από τον Δήμο σε συνεννόηση και μετά από συζήτηση με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, Συλλόγους, Σωματεία.
Για να έχουμε μια ευημερούσα κοινωνία, θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, να έχουμε άποψη και με ξεκάθαρα και καλά μελετημένα επιχειρήματα και όχι απλά να βγαίνουμε και να κάνουμε κριτική στο Δήμαρχο, στους αντιδημάρχους, κλπ. Το να κάθεσαι και να κρίνεις είναι το εύκολο, το θέμα είναι εσένα ποιές είναι οι προτάσεις σου.
Ο Άγιος Νικόλαος έχει τα φυσικά προσόντα να μας ταΐσει όλους. Πρέπει όμως να τον φροντίζουμε και όχι να τον αφήσουμε να ξεραίνεται, την πόλη μας πρέπει όλοι να την αγαπήσουμε».
Κρίσιμα σημεία σε αυτή την κουβέντα αποτελούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, επίσης η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η πολιτική για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Άλλωστε δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για τον μικρό αριθμό κρουαζιερόπλοιων και άρα ξένων επισκεπτών από αυτά στην αγορά το φετινό καλοκαίρι.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ