Με τη συμμετοχή πολλών πιστών εψάλη σήμερα αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, στην ομώνυμη συνοικία της πόλεως του Αγίου Νικολάου.
Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος με τον εφημέριο της Ενορίας π’ Ιωάννη Γεροντή. Ο ναός ήταν πλημμυρισμένος από μυροβόλους βασιλικούς – το ευλογημένο φυτό που μαρτύρησε στην Αγία Ελένη τη θέση όπου βρισκόταν θαμμένος ο τίμιος Σταυρός πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τις τοποθεσίες όπου έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε εκτεταμένες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα βασιλικό που μύρωνε με το θεσπέσιο άρωμά του το σημείο, δίνοντας αφορμή στη βασιλομήτορα να σκάψει και να ανασύρει το πάνσεπτο σύμβολο της χριστιανοσύνης. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν κοντά στον σταυρό του Χριστού και οι σταυροί των δύο ληστών. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε, ανάμεσα στους άλλους, ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Ο κ. Γεράσιμος στο κήρυγμά του μίλησε για την αντιπράταξη στον από παντού και παντιοτρόπως προβαλλόμενο «δικαιωματισμό» στις μέρες μας με τη θυσιαστική αγάπη και προσφορά στην πατρίδα, στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στα παιδιά μας.
Ο μητροπολίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του: «Ο σταυρός είναι η πηγή της σωτηρίας μας. Επάνω σε αυτόν ανέβηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, οποίος από την πολύ του αγάπη προς όλους εμάς, προς όλη την ανθρώπινη φύση, έγινε και αυτός άνθρωπος για να μπορέσει να αποκαταστήσει την επικοινωνία η οποία είχε διαταραχθεί εξ αιτίας της αμαρτίας και παρακοής των πρωτοπλάστων από τους οποίους κληρονομήσαμε εμείς το προπατορικό αμάρτημα. Και έρχεται ο Θεός και γίνεται άνθρωπος – φανταστείτε πόσο υποτιμητικό είναι για τον παντέλειο Θεό να προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση που ο ίδιος δημιούργησε. Και όμως γίνεται άνθρωπος και όχι μόνο αυτό, όπως αναφέρουν τα Ευαγγέλια της Μ. Παρασκευής, αλλά επείγεται να πάει στο σταυρό. Βιάζεται να πάει προς το πάθος. Να ανέβει στο σταυρό, να ανοίξει τις παλάμες του για να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο και να του χαρίσει τη σωτηρία. Η απόλυτη έκφραση της θεϊκής αγάπης είναι ο σταυρός. Αυτό σημαίνει Αγάπη Θεού! Γιατί ο κόσμος σήμερα όταν μιλά για αγάπη εννοεί συναισθήματα, εννοεί πάθη, εννοεί πολλά πράγματα… Η αγάπη την οποία όμως ορίζει ο Χριστός είναι η σταυρική αγάπη,. Αυτή που θυσιάζεται για όλους τους άλλους. Και αυτό είναι το μήνυμα του Σταυρού. Ένα μήνυμα το οποίο ίσως έρχεται σε αντίθεση με την εποχή μας. Σε αντίθεση με τον «δικαιωματισμό» που προβάλλεται από παντού και από όλους… Όμως ο Χριστός, ο οποίος είναι η αληθινή Αγάπη μας δείχνει το δρόμο. Ας παρακαλέσουμε Αυτόν να μας βοηθήσει και εμάς να σηκώσει ο καθένας τον σταυρό, γιατί όλοι μας έχουμε «σταυρούς» – μικρούς ή μεγάλους.
Η χάρις του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού να μας σκεπάζει με τη δύναμή του να μας προστατεύει, να μας προφυλάσσει από κάθε κακό και να μας δίνει δύναμη έτσι ώστε και εμείς πάντοτε να θυσιαζόμαστε για τους άλλους. Να θυσιαζόμαστε με αγάπη για τον τόπο μας, την οικογένειά μας , τα παιδιά μας, δίνοντας σε αυτά το παράδειγμα ότι ο Χριστός είναι θυσιαστική Αγάπη», είπε ο μητροπολίτης.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μαν. Μενεγάκης και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μπελούκας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ