Τις ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιολάδου επιβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη οι δημοπρασίες ελαιολάδου στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα αισιόδοξο κλίμα και για τη συνέχεια. Πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου πούλησε, ύστερα από δημοπρασία, 60 τόνους ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, οξύτητας 2,1 γραμμών, εισπράττοντας 3,62 ευρώ/κιλό.
Η πολύ καλή ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγόμενη ποσότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες και κυρίως στην Ισπανία, θα οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του τους επόμενους μήνες. Και εάν τελικά η εξέλιξη της πανδημίας επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του κλάδου της εστίασης, τότε η ζήτηση ελαιολάδου θα είναι τέτοια, που η φετινή ελληνική παραγωγή δε θα επαρκέσει να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς! Αυτό εκτιμά ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης, ο οποίος διαθέτει δύο ελαιουργεία, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στο Καλό Χωριό.
Στο 35% της περυσινής κινείται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της άλεσης που συγκεντρώνει το ελαιουργείο του, στον Άγιο Νικόλαο.
Ο κ. Αβραμάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, σημειώνοντας σχετικά με την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου ότι η ποιότητα είναι γενικά πολύ καλή έως άριστη, αν και σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει κάποιες γραμμές παραπάνω σε σύγκριση με άλλες στο Μεραμπέλλο, όπως π.χ. στο Καλό Χωριό, στην Ελούντα, στη Φουρνή και σε άλλα χωριά του Πάνω Μεραμβέλου. Ο μέσος όρος ποιότητας της συνολικής παραγωγής φέτος είναι τρεις γραμμές, είπε ο κ. Αβραμάκης.
Πέρυσι στο ελαιουργείο του κ. Αβραμάκη αλέστηκαν ελιές που απέδωσαν 460 τόνους λάδι, φέτος εκτιμά ότι θα κλείσει κοντά στο 50% της περυσινής ποσότητας. Η περυσινή παραγωγή της Κρήτης ήταν 88.000 τόνοι.
Παράγοντες υποβάθμισης
Η άλεση στο ελαιουργείο Αγίου Νικολάου ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι θα κλείσει το Φεβρουάριο. Το 2021 η άλεση συνεχίστηκε μέχρι 14 Μαρτίου. Αλλά όσο προχωρεί ο χρόνος η ποιότητα του ελαιολάδου υποβαθμίζεται, γιατί όσο μένει η ελιά στο δέντρο αρχίζει να αποσυντίθεται, εξηγεί ο κ. Αβραμάκης.
Απαντώντας στην ερώτηση σε τί ποσοστό παρατηρεί ελαιόκαρπο προσβεβλημένο από δάκο, ο ελαιουργός είπε ότι φέτος δεν υπήρχε αξιοσημείωτη δακοπροσβολή και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με πιο σημαντικό, τον ψεκασμό που γίνεται την κατάλληλη στιγμή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ