«Πρέπει να αποφασίσουμε τί προτιμούμε: lockdown ή lockdown και knockdown (πυγμαχικός όρος)». Με τη φράση αυτή ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης περιγράφει τις πραγματικές επιλογές που υπάρχουν και αυτές που πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτή τη φάση της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο ίδιος πιστεύει πως η επιλογή που έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας προστάτευσε ουσιαστικά την δημόσια υγεία και τους ανθρώπους στη χώρα. Τώρα, το γενικό κλείσιμο αποτελεί την διέξοδο μετά την έξαρση των κρουσμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφού φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σε μια μέρα τόσα κρούσματα, όσα περίπου καταγράψαμε σε όλη την πρώτη φάση της πανδημίας.
Ο κ. Νικολαράκης υποστηρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων πρέπει να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και για το λόγο αυτό ένα άμεσο Lockdown 14 ημερών μπορεί να σταματήσει την έξαρση που παρουσιάζει η πανδημία. Υποστηρίζει δε πως η συνέχεια μετά το γενικό κλείσιμο, θα ήταν ο οργανωμένος έλεγχος των μετακινήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο, με γρήγορα τεστ των ταξιδιωτών και με μέτρα που στηρίζονται στη λογική της προστασίας και της μη μετάδοσης του ιού και της εξάπλωσης της πανδημίας.
Επί της ουσίας κινείται στις απόψεις για άμεσες δραστικές λύσεις που εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες όπως ο διεθνούς φήμης Κρητικός γενετιστής Μανόλης Δερμιτζάκης και ο συμφοιτητής του κ. Νικολαράκη στην Ιατρική Γιώργος Παυλάκης που ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.
«Μήπως όμως οι γιατροί δεν βλέπετε το κομμάτι της οικονομίας που έχει η πολιτική να αντιμετωπίσει;», είναι το λογικό ερώτημα προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου. «Με 10% ύφεση, η οικονομία δεν διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα, ούτε βλέπουμε και τώρα να κερδίζει κάτι. Φοβάμαι πως πρέπει να αποφασίσουμε ανάμεσα σε ένα lockdown (γενικό κλείσιμο) ή σ’ ένα lockdown μαζί και με ένα knockdown», σημειώνει, υπονοώντας πως, αν δεν αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, δεν θα μπορούν να αποφευχθούν και οι οικονομικές συνέπειες και κάθε κόστος που ακολουθεί για την κοινωνία.
Στον πόλεμο κάνεις επενδύσεις;
Ο ίδιος επισημαίνει πως η εξίσωση ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία δεν δίνει κάποιο αποτέλεσμα. «Δεν μπορούμε να σώσουμε μαζί την οικονομία και την υγεία. Είναι αδύνατη εξίσωση. Προηγείται η υγεία και σταθεροποιείται η οικονομία. Μέσα στον πόλεμο κάνεις επενδύσεις; Μάλλον σώζεις πρώτα τους ανθρώπους και στη συνέχεια μια υγιής κοινωνία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», αναφέρει.
Ο κ. Νικολαράκης υπογραμμίζει πως το χρονικό διάστημα του γενικού κλεισίματος των δύο εβδομάδων είναι κρίσιμο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε σημαντικό βαθμό και στη συνέχεια με τον απαιτούμενο έλεγχο αντιμετωπίζονται οι μεταφορές και οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.