Σημαντικά αυξημένα είναι τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά ασθενών που φτάνουν στο σημείο είτε να νοσηλευτούν στην κλινική covid, είτε να διασωληνωθούν στην ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της Μονάδας και της κανονικής ΜΕΘ του ΓΝΑΝ Χάνι Μασούντ.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί στην ΜΕΘ covid του ΓΝΑΝ κυμαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μασούντ, κατά προσέγγιση περίπου στα 70 έτη, ενώ οι περισσότεροι που πηγαίνουν μέχρι την κλινική κορωνοϊού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και σχεδόν όλοι εξ αυτών ανεμβολίαστοι (με εξαίρεση ένα περιστατικό).
Έχοντας μάλιστα ζήσει και ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και ξεκίνησε η πανδημία μέχρι και σήμερα, από κοντά την κατάσταση των ασθενών αυτών που εισέρχονται στην ΜΕΘ covid και βλέποντας πώς εξέρχονται, όσοι κατορθώσουν να πάρουν εξιτήριο, με ποιές επιπλοκές, πόσο αργή είναι η βελτίωσή τους, αλλά και με τα ποσοστά θνητότητας να μην είναι όπως λέει μικρά, ο κ. Μασούντ μεταφέρει πως και οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές της Μονάδας οδηγούνται και αυτοί, αναπόφευκτα, σε μια κατάσταση μεγάλης ψυχολογικής φόρτισης και επιβάρυνσης.
«Μιλάμε για περιστατικά που απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις νοσηλεία για πάνω από 4 εβδομάδες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ σε αυτά που είναι σε βαριά κατάσταση είναι πολύ δύσκολη η υποστήριξη της αναπνοής, με τις επιπλοκές που τους παρουσιάζονται να είναι πολύ σοβαρές, με ανάγκη πολλάκις να μπουν και στην αιμοκάθαρση.
Η 70χρονη που πέθανε την Κυριακή, ανεμβολίαστη, έπαθε ανακοπή στην κλινική και δεν κατάφερε, όσο κι αν παλέψαμε, καν να φτάσει στην ΜΕΘ covid.
Ο άνδρας που μεταφέρθηκε προχθές στο Ηράκλειο επίσης είναι σε αρκετά βαριά κατάσταση.
Τέτοια περιστατικά δεν τα είχαμε συναντήσει πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός».
Σημειώνεται ότι από το ξεκίνημα της λειτουργίας της ΜΕΘ covid του ΓΝΑΝ τον Μάρτιο του 2020 έχουν νοσηλευτεί περίπου 30 περιστατικά, με 8 συμπολίτες να μην τα καταφέρνουν και να καταλήγουν από επιπλοκές της νόσου. Εξ αυτών οι 6 είχαν καταλήξει στα πρώτα κύματα της πανδημίας οπότε και δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμο το εμβόλιο ενώ οι άλλοι 2 που κατέληξαν μετά τον Ιανουάριο του 2021 ήταν ανεμβολίαστοι.Όλοι τους είχαν φέροντα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Υπάρχουν, προσθέτει, και απώλειες κατά την 1η ή 2η ημέρα νοσηλείας και οι οποίες δεν υπολογίζονται στην στατιστική της ΜΕΘ ή οποιασδήποτε άλλης κλινικής καθώς φθάνουν σε πολύ βαριά κατάσταση.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αμφισβήτηση του εμβολίου»
Δεδομένου, τονίζει, τόσο του ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί όσο και της καλύτερης κατάστασης που παρουσίασαν όσοι νόσησαν, αλλά είχαν κάνει το εμβόλιο, ο Διευθυντής της ΜΕΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει τη σημασία να προχωρήσει με γοργά βήματα ο εμβολιασμός, με όσους δεν έχουν ακόμη κάνει την 1η-2η δόση, να πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν και όσους μπορούν να κάνουν την αναμνηστική τους. «Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο», υπογραμμίζει, «γιατί πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αμφισβήτηση».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ