Στην καλύτερη περίπτωση ως «οριακή» περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και εν γένει στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Διευθυντής του ΤΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ) Νίκος Κακολύρης.
Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο ίδιος μιλά για εξαντλητικές και συνεχόμενες εφημερίες των γιατρών του ΤΕΠ, που πολλές φορές αναγκάζονται να ξεπερνούν τα όριά τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις που επιτάσσουν τόσο η πανδημία όσο και τα υπόλοιπα περιστατικά που καθημερινά συνεχίζουν να καταφθάνουν στην πόρτα του Νοσοκομείου- με τα «ύποπτα» covid συμβάντα μάλιστα να αυξάνονται, όπως λέει, συνεχώς την τρέχουσα περίοδο χωρίς να συνυπολογίζονται και τα περιστατικά κρυολογημάτων, ιώσεων, κλπ, που «φορτώνουν» ακόμη περισσότερο το βάρος του Τμήματος.
«Πρέπει να ανταμειφθούν και γιατροί του ΕΣΥ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή»
Εξάλλου, αναφερόμενος στα τελευταία μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τονίζει πως «είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά με τον τρόπο που εφαρμόζονται προσβάλουν τους ιατρούς που στήριξαν τόσα χρόνια το ΕΣΥ και ειδικά αυτούς που βρίσκονταν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.Συνεργασία π.χ. με μπλοκάκι και αποδοχές κατά 800 ευρώ περισσότερο από τον τελευταίας βαθμίδας διευθυντή και αφορολόγητα – την στιγμή που ιατροί του ΕΣΥ πιέζονται για περισσότερες εφημερίες που υποχρεώνονται πολλάκις να κάνουν και που αλλάζουν την κλίμακα φορολογίας τους. Πρέπει να ανταμειφθούν οι ιδιώτες που αφήνουν πίσω το ιατρείο τους, όμως θα έπρεπε αντίστοιχα να υπάρξει για παράδειγμα μία μείωση της φορολογίας σε αυτούς που κάνουν περισσότερες από τις νόμιμες – και όχι με το πλαφόν τους – εφημερίες;».
Επίσης, για το μέτρο των 250 ευρώ ανά εφημερία σε ορισμένες ειδικότητες για να δουλέψουν σε Νοσοκομείο που έχει ανάγκη, αναφέρει πως από αυτές εξαιρείται αυτή της Γενικής Ιατρικής, «που είναι αυτή που αντιμετώπισε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας τον κορωνοϊό και σε πολλές άλλες επείγουσες δομές όπως στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, κλπ». Όπως υπογραμμίζει, «θα ήταν καλύτερο να περιληφθεί και αυτή η ειδικότητα και να δοθεί η ίδια δυνατότητα και σε νοσοκομειακούς ιατρούς που έχουν την δυνατότητα ή επιθυμούν να βοηθήσουν άλλες δομές που έχουν ανάγκη. Δεν θα έπρεπε να δοθεί το κίνητρο αυτό και στους ιατρούς που θα ήθελαν να ξεπεράσουν το νόμιμο αριθμό εφημεριών (όχι που αφορά το πλαφόν) το ίδιο κίνητρο για να φαίνεται ότι η πολιτεία δεν κάνει άλλη μια διάκριση κατά των Νοσοκομειακών ιατρών;».
Εμβολιασμοί
Τέλος, ο κ. Κακολύρης δεν παραλείπει να προτρέψει όλους όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το πράξουν. «Πιστεύω ότι ακόμη το επόμενο επιδημικό κύμα δεν έχει φθάσει στην Κρήτη και πρέπει να προλάβουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να το κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Εγώ πάω πλέον για την αναμνηστική δόση, έχω εμβολιάσει και το παιδί μου. Πέρα από τις βιβλιογραφικές αναφορές για την ασφάλεια του εμβολίου, η ίδια η εμπειρία μου από όσους έρχονται στο ΓΝΑΝ με κορωνοϊό είναι πάρα πολύ κακή, δεν έχει κανείς το περιθώριο να μην εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ