Ενόχους, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Ρόδου τους δύο κατηγορουμένους της υπόθεσης του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που κόστισε την ζωή στον 26χρονο Αγιονικολιώτη ιχθυολόγο και δύτη Νίκο Τζανόπουλο σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2018. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή
Μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία 9 και πλέον ωρών (η δίκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.30) το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο κατηγορούμενους που σύμφωνα με όσα τους αποδίδονται απασχολούσαν στην μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, τον 26χρονο κι έναν ακόμα εργαζόμενο, πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.
“Το ζητούμενο για εμένα ήταν η ενοχή, αυτό ήθελα να ακούσω”
Η Μαρία Χουρδάκη, μητέρα του αδικοχαμένου Νίκου, έδωσε το παρών στη δίκη στη Ρόδο και λίγο μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ δικαιωμένη. “Σίγουρα θα γίνει έφεση αλλά το ζητούμενο για εμένα ήταν η ενοχή, αυτό ήθελα να ακούσω” ανέφερε σχετικά. “Δεν με ενδιέφερε η ποινή. Ήξερα ότι για πλημμέλημα η ανώτερη ποινή ήταν τα 5 χρόνια. Και οι δύο κατηγορούμενοι πήραν την ανώτερη ποινή, η Εισαγγελέας ζήτησε δύο χρόνια, το προεδρείο έδωσε τρία, χωρίς μάλιστα να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Η πρόεδρος είπε ότι λόγω της συμπεριφοράς τους και κατά το ατύχημα αλλά και επειδή κατά το δικαστήριο ήταν όλοι τους προκλητικοί, δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό”.
Σημειώνεται πως στο κατηγορητήριο αναφερόταν επίσης ότι ο άτυχος Νίκος την ημέρα του δυστυχήματος καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ’ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς την συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων, ήταν ο εγκλωβισμός του Νίκου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλωβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που σύμφωνα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί, αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.
Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο, αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών, όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες, καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών. Εντούτοις σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13/12/2018 στον θανόντα Νικόλαο Τζανόπουλο να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διέθετε τεχνικό Ασφαλείας για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία, όπως αυτό ορίζεται ρητά ως υποχρέωση των επιχειρήσεων, βάσει των κείμενων διατάξεων, ήταν ακόμα μια σημαντική παράλειψη -κατηγορία στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ