Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς στην ανατολική Κρήτη τον Ιούνιο και συνεχίζουν και τον Ιούλιο να αποτελούν τις πρώτες τουριστικές αγορές για την Κρήτη.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη «τόσο η γερμανική όσο και η αγγλική αγορά κινούνται εξαιρετικά και δικαιώνουν την φήμη τους ως παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα και την Κρήτη. Πάνε πολύ καλά», αναφέρει και σημειώνει πως από κει και πέρα ακολουθούν «η γαλλική αγορά, η ολλανδική που πάει πολύ καλά, η πολωνική που ανεβαίνει διαρκώς.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους και την διαπίστωση που υπάρχει στην πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς πως «δεν υπάρχουν χέρια για να δουλέψουν τον τουρισμό», επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ορατό παντού και εκτιμά πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχει συνέπειες και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. «Πρέπει να περιμένουμε και τέτοια προβλήματα, διότι αν έχεις για παράδειγμα 15 σερβιτόρους όταν στο παρελθόν δούλευες με 20, είναι λογικό να έχεις πρόβλημα με την κούραση του προσωπικού, την απόδοσή του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει μια επιχείρηση τελικά», εξηγεί.
Ο ίδιος εκτιμά πως το πρόβλημα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο και πως δεν θα περάσει απαρατήρητο για τον τουρισμό, ούτε θα αντιμετωπιστεί άμεσα. «Τα δεδομένα τα εργασιακά άλλαξαν τελείως. Υπάρχει πλέον τηλε-εργασία, την οποία έχουν επιλέξει στην περίοδο της πανδημίας αρκετοί και συνεχίζουν αν αποδίδει. Υπάρχουν επαγγελματικές αλλαγές εργαζομένων που τους έσπρωξαν εκτός του τουρισμού και είδαν πως μπορούν να πάνε καλά κι αλλού, σε όλο το έτος κι όχι εποχιακά. Επίσης, υπάρχει μια παράμετρος που σχετίζεται με τις πολλές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην εστίαση και τον τουρισμό. Έτσι, για παράδειγμα δεν έχουμε πια εσωτερική μετανάστευση εργαζομένων στον τουρισμό, στον βαθμό που συνέβαινε παλιά. Δεδομένου ότι ο τουρισμός αναπτύσσεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, πολλοί δεν έρχονται στην Κρήτη και στα νησιά να δουλέψουν όπως παλαιότερα. Μένουν στον τόπο τους. Κάνοντας αυτή την επιλογή δεν έχουν και το κόστος του ενοικίου που ταλαιπωρεί τους περισσότερους», αναφέρει.
Ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας πιστεύει πως, ούτε σε τοπικό επίπεδο, ούτε ευρύτερα στην Κρήτη θα καταφέρουμε να προσπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη εργαζομένων. «Δεν είναι εύκολο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί μια τριετία τουλάχιστον να ισορροπήσει αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», υπογραμμίζει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ