Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επίλυση προβλημάτων στον κλάδο των κηπευτικών στην Κρήτη αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των παραγωγών, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερό και τις ασθένειες που πλήττουν τον τομέα. Η συνεργασία περιλαμβάνει φορείς, όπως συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.
«Συγκροτήσαμε την ομάδα εργασίας για τα κηπευτικά με απόφαση του Περιφερειάρχη μας προκειμένου να συζητάμε όλα τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο των κηπευτικών. Όπως όλοι ξέρουμε, ο κλάδος αυτός είναι σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη. Συμβάλλει καθοριστικά στο εισόδημα από την παραγωγή στην εθνική μας οικονομία, στην τοπική μας αγορά», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.
«Συμφωνήσαμε πως θα σταλούν γραπτώς προτάσεις προκειμένου να φιλτράρουμε όσα έχουμε σε όλο το νησί και να δούμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλλά και πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα βασικά θέματα και προβλήματα, τα οποία ετέθησαν από τους άμεσα εμπλεκόμενους με την καλλιέργεια των κηπευτικών», τόνισε ο κ. Τζεδάκης.
Αναφερόμενος περαιτέρω στα προβλήματα σημείωσε πως «είναι το νερό, οι εργάτες γης, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, διάφορες ασθένειες οι οποίες υπάρχουν, η εκπαίδευση των παραγωγών και όλα αυτά είναι μεγάλα θέματα που σε κάθε περίπτωση θα τα δούμε. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε γι’ αυτά, να δούμε τι μπορούμε να επιλύσουμε για να προχωρήσουμε παραπέρα», σημείωσε.
Λίγο πριν το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κι έχει ύψος 600 εκατομ. ευρώ. Το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα: «Θερμοκήπιο και καινοτομία. Καλλιεργώντας, επενδύοντας στο μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης».
Με βάση το προσχέδιο του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, χρηματοδοτούνται επενδύσεις αγροτών, συνεργατικών σχημάτων και επιχειρήσεων με αγροτικό ΑΦΜ από 30.000 έως 1.000.000 ευρώ. Οι επενδύσεις θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 50%. Το 35% μπορεί να προέλθει από δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια. Σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος που έχουν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης, η επιδότηση θα φτάσει το 60%. «Πρόκειται για ένα ελκυστικό πρόγραμμα στήριξης μιας καλλιέργειας που αποτελεί το μέλλον της αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Με δεδομένα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη ΔΕΘ στην εξαγγελία του προγράμματος στήριξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ύψους 600 εκατ. ευρώ, θέτοντας παράλληλα το πλαίσιο και το στόχο του προγράμματος. Υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες που μπορούν να δώσουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη παραγωγή στο καλλιεργούμενο προϊόν, προσφέροντας, ταυτόχρονα περισσότερη ασφάλεια, έναντι των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά και περισσότερο εισόδημα, αφού το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο.
Το ερώτημα είναι αν περιοχές, όπως η Κρήτη, βρεθούν σε μειονεκτική θέση εξ αιτίας αυτής της πρόβλεψης του 60% χρηματοδότησης σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα φανεί πως θα εξελιχθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ