Κατά την συζήτηση του προγράμματος έργων της ΔΕΥΑΑΝ για το 2025, ο προϊστάμενος Ύδρευσης Αποχέτευσης Γιώργος Παπαδάκης έθεσε τη λειψυδρία ως «το νούμερο ένα» ζήτημα που απασχολεί την υπηρεσία.
Σχεδόν όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει και αρκετά απ’ όσα υλοποιεί σχετίζονται με την αντιμετώπισή του. Με τα «έξυπνα» υδρόμετρα θα καταγράφεται καλύτερα το καταναλισκόμενο νερό και η Υπηρεσία θα μπορεί ταχύτερα να εντοπίζει ακόμη και εσωτερική διαρροή σε ένα σπίτι.
Έργο 1 εκατομμυρίου που προγραμματίζει η ΔΕΥΑΑΝ αφορά αμιγώς την αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου με πυκνή συχνότητα θραύσης αγωγών και την ανάγκη αποκατάστασης συχνών ζημιών.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι το 2025 η ΔΕΥΑΑΝ προγραμματίζει μια «βεντάλια» μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Κάποια απ’ αυτά τα χαρακτήρισε «εύκολα» και άλλα «δύσκολα» στην εφαρμογή τους.
Στα εύκολα συμπεριλαμβάνει η συνεργασία της ΔΕΥΑΑΝ με τον ΤΟΕΒ Μεραμβέλου, από τον οποίο αγοράζει συμπληρωματικές ποσότητες νερού σε περίοδο κορύφωσης της κατανάλωσης, το καλοκαίρι. Ήδη, όπως παραδέχθηκε, ο ΤΟΕΒ βοήθησε αρκετά το περασμένο καλοκαίρι με παροχή νερού από τα Λακώνια, προς τον Αγιο Νικόλαο ενώ δε χρειάστηκε συμπλήρωση το δίκτυο της Ελούντας και της Κριτσάς από νερό του ΤΟΕΒ. Το 2025 θα γίνει πρόβλεψη για δυνατότητα σύνδεσης της δεξαμενής του δικτύου ύδρευσης της Νεάπολης με εκείνο του ΤΟΕΒ στο Χουμεριάκο, δεδομένου ότι η Νεάπολη υδρεύεται αποκλειστικά με νερό του φράγματος Αποσελέμη, με τα γνωστά προβλήματα λόγω της ανομβρίας.
Μπορεί η αγωγιμότητα του νερού από τις γεωτρήσεις αυτές του ΤΟΕΒ να είναι υψηλή, αλλά η ανάμιξή του με νερό γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΑΝ το καθιστά ασφαλές, τόνισε. Εξ άλλου, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, είναι ασφαλέστερο το να παρέχεται νερό με σχετικά υψηλή αγωγιμότητα από το να προκαλούνται περιοδικά διακοπές με άδειασμα του δικτύου. Τόνισε εμφατικά ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα όταν, λόγω έλλειψης νερού, εφαρμόζεται διακοπτόμενη υδροδότηση, γιατί το «άνοιξε-κλείσε» του δικτύου προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα του νερού, μετά. Προκειμένου να αποτρέπεται η εισχώρηση στο δίκτυο ξένων σωμάτων, θα πρέπει αυτό να βρίσκεται υπό διαρκή πίεση πλήρες νερού.
Φέτος, η ΔΕΥΑΑΝ ζορίστηκε πάρα πολύ να καταφέρει να διατηρήσει ολόκληρο το δίκτυο υπό διαρκή πίεση, αποφεύγοντας διακοπές (εκτός κάποιων έκτακτων ζημιών σε ορισμένα σημεία του δικτύου), όπως αντίθετα δεν το κατάφεραν σε άλλους δήμους του νησιού…
Σχέδιο αφαλάτωσης
Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι αυτό, δεν είναι σίγουρο ότι η ΔΕΥΑΑΝ θα το κατορθώσει και το καλοκαίρι του 2025, γιατί μέχρις ώρας δεν έχει όλα τα δεδομένα για το πώς θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί υδρολογικά η χρονιά, τα αποθέματα που θα δώσουν οι βροχοπτώσεις μέχρι την επόμενη άνοιξη.
«Αν το 2025 είναι το ίδιο ξηροθερμική με το 2024, θα έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Φέτος ο Δήμος πήρε 1 εκατομμύριο κ.μ. νερό από το φράγμα Αποσελέμη. Αν δεν θα είναι διαθέσιμη αυτή η ποσότητα και το 2025, η ΔΕΥΑΑΝ θα μπορέσει οριακά να καλύψει το έλλειμμα αυτό από τις γεωτρήσεις της και τον ΤΟΕΒ ενδεχομένως. Οσο για το 2026 δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη. Όμως, οι δράσεις της δημοτικής επιχείρησης πρέπει να είναι συνεχείς ώστε να μπορεί ο Δήμος να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε… Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη περίοδο. Βασική προετοιμασία αναπλήρωσης είναι η αφαλάτωση. Το ένα κομμάτι της αφαλάτωσης ολοκληρώνεται στην περιοχή της Πλάκας. Το 2025 η ΔΕΥΑΑΝ προετοιμάζει την εφαρμογή της αφαλάτωσης με μονάδα αξιοποίησης των υπόγειων υφάλμυρων νερών που καταλήγουν στον Αλμυρό. Ο υπόγειος αυτός υδροφόρος ορίζοντας έχει το υδρολογικό δυναμικό και μπορεί να αξιοποιηθεί με ένα εύλογο κόστος, χαμηλότερο υποτριπλάσιο του αντίστοιχου κόστους αφαλάτωσης θαλασσιού νερού», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Κων. Αφορδακός δήλωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στον Αλμυρό προς υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού για αφαλάτωση.
Νέα γεώτρηση στο Δράσι
Στον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΑΝ είναι η ενεργοποίηση νέας γεώτρησης στο Δράσι – περιοχή όπου διαθέτει ήδη αρκετές με μεγάλο δυναμικό γεωτρήσεις που υδρεύουν το Δήμο Αγίου Νικολάου. Η γεώτρηση έχει διανοιχθεί και η ΔΕΥΑΑΝ είναι σε αναμονή έγκρισης της χρηματοδότησης από κάποιο υπουργείο, για την αξιοποίησή της. Αν δεν εξασφαλιστεί κεντρικά η χρηματοδότηση η ΔΕΥΑΑΝ θα υποχρεωθεί να καλύψει τη δαπάνη από ιδίους πόρους. Η συγκεκριμένη γεώτρηση μπορεί να αποτελέσει καλή εφεδρεία για το δύσκολο τρίμηνο του καλοκαιριού με την κορύφωση της κατανάλωσης και να αποδώσει δυνητικά περί τα 100.000 κ.μ. συνολικά για τους τρεις δύσκολους μήνες, είπε ο κ. Παπαδάκης.
Στο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΑΝ εντάσσεται επίσης η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και των πηγών που υπάρχουν στα χωριά, όπου θα πρέπει να προστατευτεί το νερό από κάποιες κατηγορίες κατανάλωσης, εκτός της ύδρευση ώστε να εξασφαλιστεί νερό στις περιοχές αυτές σε δύσκολες περιόδους. Σε κάποια χωριά χρειάστηκε φέτος η ΔΕΥΑΑΝ να μεταφέρει νερό με βυτία…
Η τηλεμετρία
Οσο επεκτείνεται η τοποθέτηση των «έξυπνων» υδρομέτρων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του συστήματος στον έλεγχο των διαρροών, άρα και στην εξοικονόμηση νερού. Ηδη η βοήθεια στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σημαντική για την αποτροπή σοβαρών προβλημάτων έλλειψης νερού, είπε ο κ. Παπαδάκης.
Η τιμολόγηση
Αναφερόμενος στην τιμολόγηση του νερού, ο διευθυντής Υδρευσης Αποχέτευσης είπε ότι το τιμολόγιο που υιοθετήθηκε φέτος θα δείξει τα αποτελέσματά του και αν χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις, με βάση και την εξέλιξη της νομοθεσίας, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσει… Δεν αποκλείεται η ΔΕΥΑΑΝ – όπως έκαναν και άλλοι δήμοι – να χρειαστεί να αποκλείσει κάποιες χρήσεις στην κατανάλωση πόσιμου νερού, προς εξοικονόμηση του αγαθού αυτού για ην κύρια χρήση. Τέτοιες παρεμβάσεις απαιτούν προετοιμασία και μηχανισμούς ελέγχου, διευκρίνισε. Τα έξυπνα υδρόμετρα βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μέχρι στιγμής στο Δήμο έχουν τοποθετηθεί 4.500 περίπου και απομένουν επιπλέον 12.000 νέα υδρόμετρα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ