Το εσπέρας της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στη Σταλίδα.
Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στην προσωπικότητα του μεγάλου Ιεράρχου, που κατάφερε με τον ενάρετο βίο του να πορευθεί στον δρόμο της αγιότητος: «Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη μνήμη ενός μεγάλου οικουμενικού διδασκάλου και Αγίου. Διότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε πολλά χαρίσματα, τα οποία ο Κύριος δεν του τα έδωσε ακόπως, αλλά επειδή αγωνίσθηκε από την παιδική του ηλικία για να τα αποκτήσει.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αντιόχεια, όπου και απέκτησε τις πρώτες του γνώσεις δίπλα σε έναν μεγάλο φιλόσοφο, τον Λιβάνιο. Αργότερα σπούδασε Θεολογία κοντά στον Διόδωρο Ταρσού, μία μεγάλη θεολογική μορφή της εποχής του 4ου αιώνα. Διάκονος εχειροτονήθη από τον Μελέτιο Αντιοχείας και Πρεσβύτερος από τον διάδοχό του, Φλαβιανό.
Ο Άγιος Ιωάννης, μετά τον θάνατο της μητέρας του, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του στους δούλους του, τους οποίους ελευθέρωσε ώστε να μπορούν να ζήσουν εργαζόμενοι στη δική τους γη. Γι’ αυτό έλαβε μεγάλο χάρισμα από τον Θεό, ο οποίος του είπε μέσα από ένα όραμα –διά στόματος του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου– ότι του εδόθη εξουσία να εξηγεί τις Γραφές. Έτσι, ερμήνευε και εξηγούσε την Αγία Γραφή, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη γιατί, όπως έλεγε, αυτά είναι τα δύο Βιβλία τα οποία δορυφορούν τον Ένα και μοναδικό και αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Ήταν ασυμβίβαστος ο Άγιος Ιωάννης. Εκείνο που διέκρινε τη ζωή του και έχει να κάνει με την παιδεία και με την πόλη όπου μεγάλωσε, ήταν το ιδιαίτερο θάρρος του. Διεκδικούσε πάντοτε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, γι’ αυτό και δε δίσταζε να τα βάλει ούτε με πολιτικούς, ούτε με εκκλησιαστικούς άρχοντες· διότι δεν ανεχόταν την αδικία.
Άλλωστε, κατά την περίοδο της Πατριαρχίας του στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως όχι μονάχα έκανε την ανάλυση και το κήρυγμα του Ευαγγελίου πρωί και βράδυ, όχι μονάχα κατηχούσε και δίδασκε την αληθινή Πίστη στους ανθρώπους, όχι μονάχα μοίραζε τα πάντα κτίζοντας ιδρύματα, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, όχι μονάχα βοηθούσε την ιεραποστολή στη Φοινίκη και εκδίωκε τους αιρετικούς στις βόρειες πλευρές της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εφαρμόσει τη δικαιοσύνη του Θεού επί της γης.
Όσοι από εσάς αξιωθείτε να προσκυνήσετε την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, θα παρατηρήσετε ότι αυτί του παραμένει άφθορο όπως το δικό μας. Και μας μαρτυρεί γιατί έμεινε άφθαρτο το αυτί του ο μαθητής του Αγίου Ιωάννη, ο μετέπειτα διάδοχος και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Πρόκλος.
Όταν ανέλυε και ερμήνευε τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, μας λέγει ο Πρόκλος, όπου είχε δυσκολία, κατέβαινε ο ίδιος ο Παύλος και του ψιθύριζε τι έπρεπε να γράψει. Και αυτό το πέτυχε βεβαίως με την άσκηση, με την προσπάθειά του, με την ταπείνωσή του, με την αφιλοχρηματία του, με τη δικαιοσύνη του και με όλες τις αρετές που ανέπτυξε και καλλιέργησε».
Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Αν θέλουμε κι εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, να μυηθούμε μέσα στις δωρεές του Θεού, θα πρέπει να γνωρίσουμε το Θέλημα του Θεού, έτσι όπως είναι καταγεγραμμένο μέσα στο Άγιο Ευαγγέλιο, θα πρέπει να γνωρίσουμε τους Αγίους μας, οι οποίοι γνώρισαν και εφάρμοσαν το Θέλημα του Θεού. Αυτό ας κάνουμε με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, για να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών».
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος εκκλησιάσθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών.
Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καταλλήλως στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Χρυσοστομία Μοναχή, επί τη ονομαστική της εορτή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος όχι μονάχα δίδαξε το λαό του, όχι μονάχα προσευχήθηκε γι’ αυτόν, αλλά έδωσε όλο του το «είναι» για την αγάπη του Χριστού και την διακονία της Εκκλησίας.
Το όνομα του μεγάλου αυτού Πατρός φέρει και η αγαπητή μας Γερόντισσα. Ευχόμαστε ολοψύχως σε εσάς και την συνοδεία σας, με την ίδια θέρμη του Αγίου Χρυσοστόμου, με την υπακοή και το παράδειγμά σας, να διδάσκετε τις μοναχές σας αλλά και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που προσέρχονται σε αυτή την μεγάλη και ιστορική Μονή του Μεραμβέλλου, για να αναπαυθούν, για να δοξάσουν και να υμνολογήσουν τον εν Τριάδι Θεό.
Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και έτη πολλά, ώστε όλοι να καμαρώνουμε το έργο το οποίο συντελείται σε αυτή τη Μονή, ώστε όλοι να χαιρόμαστε που ανασυγκροτούνται τα μοναστήρια στην περιοχή μας, κάτι το οποίο μας δημιουργεί μία ασφάλεια και μία ελπίδα ότι δεν θα μας εγκαταλείψει το έλεος του Παναγάθου Θεού. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!».