Στη φάση της εκπόνησης βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο η μουσειολογική -μουσειογραφική μελέτη, προκειμένου να ληφθεί η έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων και να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επανέκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Νεάπολης, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού. «Τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί και προχωρούμε στην εκπόνηση της μελέτης, για να λάβουμε την σχετική έγκριση και να την υλοποιήσουμε», αναφέρει.
Η μελέτη αφορά την τοποθέτηση των προθηκών, των διαδραστικών πινάκων όπου θα αναγράφεται το ιστορικό των ευρημάτων, τον τρόπο διαμόρφωσης του χώρου για την πρόσβαση ΑμεΑ, κλπ.
Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού
Η κ. Σοφιανού σημειώνει πως η Υπηρεσία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες απαιτήσεις κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στεκόμενη ιδιαίτερα «στο πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη προσωπικού».
Αυτή την περίοδο, άλλωστε, «τρέχουν» όπως λέει τα πρώτα έργα (ψηφιακά κά.) μέσω του ΕΣΠΑ και για το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Νικόλαο.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Σοφιανού, δεδομένων των προβλημάτων υποστελέχωσης κλπ. αποφεύγει να κάνει κάποια εκτίμηση-πρόβλεψη σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα έχει περατωθεί η εκπόνηση της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τους απαιτούμενους καθαρισμούς που είχαν λάβει χώρα από συνεργείο του Δήμου Αγίου Νικολάου στις αρχές του Οκτωβρίου του 2020, από τον χώρο του κτηρίου του ΚΑΠΗ, όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος είχαν μεταφερθεί στην βόρεια πτέρυγα του παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης: 8 μεγάλα αγάλματα, οι επιτύμβιες πλάκες, τα νομίσματα και τα μικρότερα αρχαία αντικείμενα της εν λόγω Συλλογής.
Η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί μετά την αποδοχή της παραχώρησης της συγκεκριμένης πτέρυγας από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και το σχετικό έγγραφο, που είχε αποστείλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Με αυτό ζητούσε την μεταστέγαση της Συλλογής για λόγους ασφαλείας, καθώς το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τότε παρουσίαζε προβλήματα με την υγρασία, τα κονιάματα κλπ.
Σημειώνεται πως η επανέκθεση της Συλλογής είχε εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Άρα απέμενε η έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων της μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης.
Η Συλλογή
H Αρχαιολογική Συλλογή Νεαπόλεως, η οποία δημιουργήθηκε προπολεμικά και μέσα σε λίγα χρόνια συγκέντρωσε περίπου 1.000 αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από την επαρχία Μεραμβέλλου αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού, περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα όπως: οι επιγραφές, τετράστιχη και δίστιχη από τιτανόλιθο, επιγραφή τετράστιχη από σιδερόπετρα, το χάλκινο ειδώλιο ταύρου, τα μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα, τον Μινωικό κέρνο και το μαρμάρινο γυναικείο ακέφαλο άγαλμα από την αρχαία πόλη Λατώ.
Στις συλλογές συγκεκριμένα περιλαμβάνονται: ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελούντα (1937), στα Ελληνικά (1937), στη Δρήρο (1937), ευρήματα ανασκαφικής έρευνας του Εμμ. Μαυροειδή σε Υστερομινωικό τάφο Τουρλωτής Σητείας και σε τάφο του Καλού Χωριού (αρχ. Ιστρώνα), ελληνιστικών χρόνων.
Επίσης ευρήματα από περισυλλογές σε διάφορες περιοχές του Μεραμβέλλου και από παραδόσεις, αρχαιότητες προερχόμενες από τον Άγιο Νικόλαο (αρχαία Λατώ προς Καμάρα) και άλλες περιοχές του Νομού Λασιθίου, που είχαν συγκεντρώσει και μεταφέρει στη Νεάπολη οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής και νομισματική συλλογή από παραδόσεις.