Λίγο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «ο Μύσων» Αλέξανδρος Αλεξάκης, με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη αναφέρθηκε τόσο στο φλέγον ζήτημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων όσο και στο επίσης πολύ σημαντικό θέμα των αλλαγών σε σχολεία της περιοχής, γεγονός που ήδη προβληματίζει εντόνως εκπαιδευτικούς και γονείς.
Τα σχολεία ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα ξεκινούν στις 12 του μήνα.
Αρχικά ο κ. Αλεξάκης ανέφερε ότι μέσω των διορισμών του Αυγούστου έχουν καλυφθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στην περιοχή του Λασιθίου αλλά και της Σητείας. Αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη να αναλάβουν υπηρεσία αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. «Άρα όπως φαίνεται τώρα, η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη κενών. Επίσης σε ότι αφορά την παράλληλη στήριξη έγιναν 91 προσλήψεις στο νομό, άρα τα κενά και στην περιοχή της Σητείας ευελπιστούμε ότι θα καλυφθούν. Ωστόσο έχουμε επισημάνει στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης το περυσινό πρόβλημα που είχαμε σε όλα τα σχολεία της Σητείας τα οποία έκλεισαν με τεράστια κενά και κανένα δεν μπορούσε να λειτουργήσει πλήρως το πρόγραμμα του μέχρι τις 4. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί και φέτος. Διότι και πέρυσι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών αλλά πλην ενός, κανένα σχολείο της πόλης αλλά και τα περιφερειακά της Σητείας δεν μπορούσε να λειτουργήσει το πρόγραμμα του. Αυτή η δυσλειτουργία θα πρέπει να προβλεφθεί από σήμερα», τόνισε.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις ειδικοτήτων, όπως συμπλήρωσε, δεν έγιναν οι απαιτούμενες «οπότε φοβόμαστε ότι θα ξεκινήσουμε με κενά στις ειδικότητες στα σχολεία της Σητείας, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.»
Υποβάθμιση σχολείων
Εστιάζοντας στο ζήτημα των αλλαγών λειτουργίας σχολικών μονάδων και δη περιφερειακών του Δήμου Σητείας τόνισε «είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της υποβάθμισης σχολικών μονάδων της περιφέρειας της Σητείας. Δηλαδή, με μία ‘’σκούπα‘’ υποβαθμίσεων των σχολείων της επαρχίας Σητείας, ξεκινώντας από την Σφάκα που από τετραθέσιο σχολείο έγινε τριθέσιο. Από το σχολείο της Σκοπής που από διθέσιο έγινε μονοθέσιο, το σχολείο των Αρμένων που από τριθέσιο έγινε διθέσιο και της Ζάκρου που από τριθέσιο έγινε διθέσιο. Ενώ είχαμε θέσει την αναγκαιότητα λειτουργίας και παραμονής των σχολείων ως έχει και είχαμε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποβαθμιστούν, στην πράξη αυτό που έγινε είναι να βγει η απόφαση που υποβαθμίζει όλα αυτά τα σχολεία.»
Η υποβάθμιση σχολείων, όπως τόνισε, τα οδηγεί στο μαρασμό και σταδιακά στο κλείσιμο «όπως αντίστοιχα στο μαρασμό και διάλυση οδηγείς και τα χωριά σε επαρχιακές περιοχές. Διότι όταν φύγει η νέα οικογένεια, οι νέοι γονείς και το σχολείο κλείσει σιγά – σιγά, η περιοχή ερημώνει. Άρα θα πρέπει να κοιτάξουμε στη συνολική του διάσταση αυτό το πρόβλημα. Αυτά τα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Θα πρέπει να έχουν και ειδικότητες. Γιατί έφυγαν κάποιες οικογένειες όταν πέρυσι – κάτι το οποίο θέταμε με ένταση σαν Σύλλογος – δεν έστειλαν ούτε μία ειδικότητα σε όλα τα χωριά. Τα άφησαν στο έλεος του Θεού πέρυσι! Ένα πρόβλημα που πολλές φορές είχαμε επισημάνει. Προφανώς απογοητεύτηκαν οικογένειες, μία δύο έφυγαν. Και με μία πολύ μικρή μείωση μαθητικού δυναμικού αποφασίστηκε το μπαράζ κλεισίματος τμημάτων και υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία μεθόδευση στο κλείσιμο σχολείων. Σαν Σύλλογος θα απευθυνθούμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Και προς την Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και στην Περιφερειακή Διεύθυνση και προς το Δήμο για να πάρει θέση, καθώς οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο μας θα αναδείξει το ζήτημα καθώς οι ίδιοι, οι γονείς και τα παιδιά είναι οι τελικοί αποδέκτες όλου αυτού του προβλήματος. Είναι κάτι που δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι, είναι κάτι που νομίζω απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία της Σητείας, καθώς ο μεγάλος χαμένος του νομού είναι η Σητεία και τα περιφερειακά μας σχολεία. Κι οφείλουμε να τα στηρίξουμε όπως και να χει» τόνισε ο κ. Αλεξάκης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι εκπαιδευτικό και κοινωνικό.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ