Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου παίρνει θέση, στα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΝΑΤΟΛΗ για την αύξηση θέσεων προσωπικού στο ΓΝΑΝ.
Ο Σύλλογος, αφού τονίζει πως τα στοιχεία απηχούν τη θέση της Διοίκησης, επισημαίνει: «Στην πρόσφατη ανακοίνωση μας, όπως και στις προηγούμενες δεν μηδενίσαμε, δεν ισοπεδώσαμε και δεν κρύψαμε ότι έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αφού αναφέρουμε επί λέξει: “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών τμημάτων (τμήματων covid, εμβολιαστικών).”
Εκ των πραγμάτων, προσλήψεις συμβασιούχων έγιναν, όχι όμως αρκετές για να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν, αλλά και οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αφού προστέθηκαν νέες βάρδιες με τα νέα τμήματα ΤΕΠ COVID, ΜΕΘ COVID, Κλινική covid, εμβολιαστικά κέντρα.
Η νοσηλευτική υπηρεσία
Ειδικά στη νοσηλευτική υπηρεσία ο αριθμός των νοσηλευτών (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) αυτή την περίοδο (με αναστολές εργασίας και συνταξιοδοτήσεις) έχει αυξηθεί κατά 23 σε σχέση με το 2019, αλλά έχουν προστεθεί υπηρεσίες και βάρδιες που αντιστοιχούν σε ανάγκη για περισσότερους από 30 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ήταν και ο λόγος που από 1/9/2021 συγχωνεύτηκε η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, ενώ η άρση της συγχώνευσης από τη Δευτέρα 20/12/2021, γίνεται στις πλάτες των νοσηλευτών-τριών του Νοσοκομείου, αφού σε καρδιολογική, παθολογική και χειρουργική-ορθοπεδική δεν θα μπορούν οι συναδέλφισσες να πάρουν ούτε μία ημέρα άδεια την εβδομάδα!
Επίσης απόδειξη του ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτριών στο ΓΝΑΝ είναι το ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει από το υπουργείο υγείας από τον Ιούνιο την έγκριση για την πρόσληψη 23 επιπλέον συμβασιούχων στη νοσηλευτική υπηρεσία, έγκριση που ουδέποτε δόθηκε. Επίσης η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτριών στο ΓΝΑΝ οδήγησε τη διοίκηση να ζητήσει πρόσφατα τη μετακίνηση νοσηλευτριών από το Νοσοκομείο Νεάπολης (κάτι που επίσης δεν έγινε) και μετά να μετακινήσει στο ΓΝΑΝ τα 2 από τα 4 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου. Επίσης η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτριών αποδεικνύεται και από τα εξαντλητικά και παράνομα προγράμματα, προγράμματα εργασίας που επιβάλλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID, κάτι που δεν γινόταν ποτέ σε αυτή την έκταση στο παρελθόν.
Διοικητική υπηρεσία
Στη διοικητική υπηρεσία, στην τεχνική και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες υπάρχει επίσης έλλειψη προσωπικού, κάτι που ανάγκασε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο την πρόσληψη 11 επιπλέον συμβασιούχων στις υπηρεσίες αυτές, ενώ στο γραφείο κίνησης και στη Γραμματεία εξωτερικών Ιατρείων λόγω της έλλειψης προσωπικού μέχρι πρόσφατα γινόταν περικοπή των νόμιμων ημερών ανάπαυσης (ρεπό) σε μερίδα των εργαζομένων.
Ιατρικό προσωπικό
Όσον αφορά στην ιατρική υπηρεσία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περίθαλψη των ασθενών είναι πολύ σημαντικά. Ενώ το Νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα, κάτι που επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και την ασφαλή εφημέρευσή του. Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Ακόμη 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος, κάτι που επίσης επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.
Μονιμότητα
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει μειωθεί σε σχέση με το 2019 (254 από 258). Ακόμη στους συμβασιούχους συναδέλφους υπάρχει μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια γιατί οι συμβάσεις των περισσότερων λήγουν 31/3/22, τον Απρίλιο και το Μάιο, οι όποιες παρατάσεις δίνονται πλέον είναι ολιγόμηνες, ενώ η υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση για μονιμοποίησή τους αποδεικνύεται φρούδα, αφού όχι μόνο δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για 4.900 μόνιμες θέσεις με μοριοδότηση, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2020 (!!!), αλλά δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η κατανομή των θέσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλοί μήνες για να προχωρήσει.
Οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή ομηρεία, προσλήψεις επικουρικών με 12μηνη ή 24μηνη θητεία δεν έχουν γίνει καθόλου στο ΓΝΑΝ το τελευταίο εξάμηνο, 26 συνάδελφοί μας εξακολουθούν να αμείβονται για την προσφορά τους με αναστολές εργασίας με μηδενικές αποδοχές, αυτή την περίοδο έχουμε συνταξιοδοτήσεις τουλάχιστον 10 συναδέλφων, οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, υπάρχουν σημαντικά κενά στην περίθαλψη των πολιτών και η κατάσταση τώρα δεν είναι καλύτερη από παλιά. Οφείλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι για τα παραπάνω;
Ανάδειξη για την επίλυση των προβλημάτων
Η θέση του Συλλόγου καταλήγει: «Κοινός στόχος όλων -διοίκησης και εργαζομένων- ελπίζουμε ότι είναι η παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες με παράλληλη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για το προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι δεν βοηθά η απόκρυψη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΓΝΑΝ και οι εργαζόμενοι, αλλά η ανάδειξή τους και η διεκδίκηση για την επίλυσή τους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε διαχρονικά και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ