Σε 7.712.487 ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα των Τεχνικών Έργων του Δήμου Αγίου Νικολάου- το πρώτο ουσιαστικά που συντάσσει στο σύνολό του και εισηγείται η δημοτική αρχή που εξελέγη το 2024, αποτυπώνοντας το πνεύμα και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θέλει να δώσει με τις επιλογές της αυτές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α) Έργα που έχουν δημοπρατηθεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2024
β) Νέα έργα -επενδύσεις των οποίων οι μελέτες θα εκπονηθούν από τη Διεύθυνση Μελετών του Δήμου
γ) Μελέτες που έχουν ανατεθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2024
δ) Νέες μελέτες διαφόρων έργων
ε) Έργα Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος
στ) Έργα συντήρησης Σχολικών Μονάδων.
Τα παραπάνω χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους του Δήμου, ΣΑΤΑ, ΤΑΠ για έργα, το πρόγραμμα «Φιλόδημος», επιχορηγήσεις από το Υπ. Εσωτερικών, το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, το Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Από τα 7,7 εκατομμύρια του προγράμματος, τα 2,9 περίπου χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους, 536 χιλ. προέρχονται από ΣΑΤΑ, και 4,2 εκατομμύρια είναι χρηματοδοτήσεις από τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης.
Για το Πρόγραμμα Έργων, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου είπε ότι η δημοτική αρχή έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξή του σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού, Κατασκευών, Μελετών και Περιβάλλοντος, ώστε «να διασφαλίζει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα και να δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει εικόνα στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από την αναβάθμιση υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος μας, επί αρκετά χρόνια…».
Το 40% περίπου του Τεχνικού Προγράμματος χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου και το 60% από προγράμματα. Περιέχει 65 νέα (έργα και μελέτες) και 19 συνεχιζόμενα έργα υποδομών. Ορισμένα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, άλλα είναι στο τελείωμά τους και εκκρεμούν πληρωμές.
Ορισμένα από τα μεγάλα και απαιτητικά νέα έργα του προγράμματος αναζητούν πηγή χρηματοδότησης (Κλειστό Γυμναστήριο Τ10, η νέα γέφυρα του Ξηροποτάμου που θα ενώσει Σταυρό με Αμμούδα κά.). Άλλα έργα έχουν εξασφαλίδει χρηματοδότηση από τα ΣΒΑΑ και άλλα θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους.
«Καινοτομία» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος τις τρεις μεγάλες, πολυετούς διάρκειας, εργολαβίες- μία 4ετούς διάρκειας για διαμόρφωση πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων προϋπολογισμού 2,5 εκατομ. ευρώ, άλλη για νέες ασφαλτοστρώσεις επίσης 4ετούς διάρκειας προϋπολογισμού επίσης 4 εκατομ. ευρώ και η τρίτη είναι μελέτη συντηρήσεων για τις σχολικές υποδομές, 4ετους διάρκειας, προϋπολογισμού 1 εκατομ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί για τις παραπάνω θα γίνουν μέσα στο νέο έτος και από τα τέλη του 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν.
Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί κυρίως την τριετία 2026-27 και 28 να έχει διαρκή ροή εργασιών και ανάπτυξης των υποδομών του Δήμου. Για ορισμένα νέα έργα υπάρχουν μελέτες για υλοποίηση αλλά και μελέτες που υποστηρίζουν σχεδιασμό για αναζήτηση χρηματοδότησης για έργα προς υλοποίηση σε βάθος χρόνο.
Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι προβλέπεται η εκτέλεση μελετών με υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, που δεν εμπεριέχονται με συγκεκριμένες εγγραφές στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Πλαισιώνουν, όμως, όπως είπε ο δήμαρχος, τον τεχνικό προγραμματισμό του Δήμου. Σ’ αυτές, π.χ. συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις για τις μελέτες του σχολικού συγκροτήματος της Μεσοράχης, του Σισίου, της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αγίου Νικολάου, του ΠΕΑΛ που εκτελείται για λογαριασμό του Δ. Λιμενικού Ταμείου, η μελέτη για το ΤΠΣ Βραχασίου που προστίθεται στο σχεδιασμό του συνολικού ΤΠΣ του Δήμου αφού είχε αρχικώς, αδίκως, εξαιρεθεί, όπως τόνισε ο κ. Μενεγάκης.
«Πιστεύω ότι κατεβλήθη προσπάθεια ώστε το Τεχνικό Πρόγραμμα να έχει ρεαλισμό και ταυτόχρονα ένα όραμα για ανάπτυξη των υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, γενικότερα, στο Δήμο μας», είπε ο δήμαρχος.
Στο πνεύμα και την μεθοδολογία της σύνταξης του προγράμματος αναφέρθηκαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου προηγήθηκε η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, χθες, ο αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Νίκος Καραβελάκης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών Κων. Αγγελάκης, επισημαίνοντας και έργα και μελέτες – «σηματωρούς» του νέου προγράμματος.
Ως σημαντικές μελέτες, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αξιολογεί την κατασκευή περιφερειακής οδού αριθ. 206 του Σχεδίου Πόλεως Αγίου Νικολάου, για την οποία έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κρήτης.
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται:
Η ολοκλήρωση του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού που αποτελεί και το πιο ώριμο έργο προς στιγμήν.
Η ανάπλαση της πλατείας Σχίσματος Ελούντας.
Η ανάπλαση και βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της παραλιακής οδού Αγίου Νικολάου και η σύνδεσή της με την οδό Κ. Παλαιολόγου και τις κάθετες οδούς μεταξύ τους.
Η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Τ10.
Η γέφυρα του Σταυρού στην Αμμούδα.
Η ανάπλαση της οδού Ν. Πλαστήρα.
Η αποκατάσταση του Δημ. Σχολείου Νικηθιανού.
Οι χώροι υποδοχής επιστημονικού-ερευνητικού προσωπικού στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Φινοκαλιά.
Η κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων του Αγίου Νικολάου.
Η ανάπλαση και ανάδειξη της Μονής Αγίου Αντωνίου στο Φραρώ Νεαπόλεως.
Το ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ στα Λακώνια, για το οποίο αναμένεται δωρεά μελέτης.
Επίσης ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο για το κέντρο της πόλεως του Αγίου Νικολάου είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του «Ελαιώνα» στη θέση «Λάκκος», που θα δώσει τη δυνατότητα με κατάλληλη κατά στάθμη αναδιαμόρφωση να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ και συνολικότερη αισθητική αναβάθμιση του χώρου.
Η κατασκευή στεγάστρου στο γήπεδο Νεαπόλεως με συμπλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων Γυμνασίου -Λυκείου Νεαπόλεως που συμπληρώνεται και με σύστημα ψύξης, πέραν της θέρμανσης με γεωθερμία κλπ.
Είναι ένα σύνολο έργων που δίνει ένα «στίγμα» για το πού και πώς θέλει να κατευθύνει τα πράγματα στο Δήμο Αγίου Νικολάου η νέα δημοτική αρχή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ