Η υπεράσπιση της κυριότητας επί της απαλλοτριωμένης έκτασης των 22,3 στρεμμάτων στο Καθολικό, αποτελεί «ζήτημα τιμής», δηλώνουν στην ΑΝΑΤΟΛΗ όλοι οι συνδυασμοί, που διεκδικούν τη δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου. Χρειάστηκε να προηγηθεί μια επώδυνη φάση, μέχρι να γίνει κοινή συνείδηση η απειλή να χαθεί για το Δήμο η συγκεκριμένη έκταση.
Τους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους Αγ. Νικολάου ρωτήσαμε:
1) Πώς θα «υπερασπιστείτε» το Καθολικό από τη διεκδικητική επιμονή της παρακείμενης ξενοδοχειακής εταιρείας και πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το χώρο αυτόν, ώστε να καταδείξετε την χρησιμότητά του για το κοινωνικό σύνολο του Δήμου Αγίου Νικολάου;
2) Θα απομακρύνετε τους ερασιτέχνες ψαράδες από τη μαρίνα για να «αναπνεύσει» και να εξυπηρετήσει τη λίστα αναμονής για τουριστικά σκάφη, αυξάνοντας και τα έσοδά της;
Εντάσσετε μήπως σε παράλληλο σχεδιασμό, τη δημιουργία νέας «μαρίνας» στο Καθολικό;
Η απάντηση του Μανόλη Μενεγάκη υποψηφίου δημάρχου με την “Ενωτική Κίνηση Πολιτών”
1) Εμείς θα υπερασπιστούμε το Καθολικό πραγματικά και όχι όπως έκανε η παρούσα δημοτική αρχή, η οποία, με πρόταση του Δημάρχου προς το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αποπειράθηκε να παραιτηθεί σε 35 από τα 50 μέτρα πλάτους της δημόσιας χερσαίας ζώνης και έτσι ουσιαστικά να προσδώσει ένα “επιχείρημα” για την ενσωμάτωσή τους στο ακίνητο της παρακείμενης ξενοδοχειακής εταιρείας.
Αυτή η απόπειρα είχε την συνευθύνη των αντιδημάρχων και τώρα υποψηφίων Δημάρχων Αλεξάκη και Χαριτάκη, οι οποίοι – όταν το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης – αντί να ψηφίσουν να μην γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα αυτό, ψήφισαν την «αναβολή» του θέματος.
Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις στην δικαστική διαδικασία των κτηματολογικών διορθώσεων της κατοχυρωμένης και απαλλοτριωμένης χερσαίας ζώνης λιμένος των 50 μέτρων και στην προάσπιση της ζώνης αυτής με κάθε ενδεδειγμένη νομική τεκμηρίωση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της προσπάθειας της ιδιωτικής εταιρείας για να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.
Σκοπεύουμε με βάση την υπάρχουσα μελέτη του 1997 να εκπονήσουμε συμπληρωματική μελέτη και θα αναζητήσουμε κατάλληλη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του Όρμου Καθολικού με τα συνοδά λιμενικά έργα, με προσήνεμο μόλο για να εμποδιστεί ο ισχυρός κυματισμός, με αναπλάσεις κ.α. έργα, ώστε να αποδοθεί η χρήση όχι μόνο στους έχοντες την ανάγκη ελλιμενισμού αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Μέχρι σήμερα υπάρχει ηθελημένη εγκατάλειψη, όπως φαίνεται από τα διαλυμένα φωτιστικά, τα πλακόστρωτα και την χαλασμένη πρόσβαση στο «μπαλκόνι» στο μπουρούνι που βλέπει στους Άγιους Πάντες. Το Καθολικό ανήκει στην δημόσια χρήση του λαού του Αγίου Νικολάου, όπως ήθελε πάντοτε η κοινωνία του από την αρχή της δεκαετίας του 1960, τότε που διαμορφώθηκε ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί μέχρι εκεί.
2) Η μαρίνα έχει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα. Όμως, εξυπηρετεί σήμερα κατά ένα τμήμα της και μια ανάγκη για τους αλιείς. Για την μεταφορά των αλιευτικών σκαφών θα χρειαστούν άλλες υποδομές με αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο κυρίως Λιμάνι με τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας μελέτης (καθηγητή Μουτζούρη), χωρίς να προσβάλλεται οπτικά η θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου. Είναι ένα ζήτημα που θα μελετηθεί.
Ο Όρμος του Καθολικού είναι φυσικό λιμάνι και όπως προβλέπουν όλες οι σχετικές μελέτες από την δεκαετία του 1950 και μετά, ανήκει στην χρήση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων και γενικότερα στους κατοίκους του δήμου Αγίου Νικολάου, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβαση τουριστικών σκαφών και της παρακείμενης εμβληματικής τουριστικής μονάδας.