Για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κτυπά το κουδούνι του κινδύνου προαναγγέλλοντας επικείμενη κατάρρευση του Νοσοκομείου, αν συνεχιστεί η αδιαφορία και η μη λήψη μέτρων στήριξης του ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ με επιστολή του Συλλόγου στην Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία κοινοποιείται στον υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου και στον Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Μανόλη Ανδρεαδάκη, ο Σύλλογος τονίζει πως ακόμα και η κανονική ΜΕΘ κινδυνεύει να βάλει λουκέτο, οδηγώντας σε πλήρη απαξίωση το ίδρυμα, ενώ παράλληλα, για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, δεν δρομολογούνται λύσεις.
Ο Σύλλογος απηύθυνε αντίστοιχη επιστολή στα μέσα Ιουνίου, με την οποία αναφερόταν στα πολλαπλά προβλήματα και τώρα διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν βελτιώσεις ή αλλαγές. «Από 12/7/21 έχουν απομείνει πλέον μόνο 3 ιατροί στην κύρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου (όπου έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία της ΜΕΘ COVID), ενώ και στο αναισθησιολογικό τμήμα συνεχίζονται τα προβλήματα, αφού με την τροποποίηση της απόφασης του διοικητή υπάρχει μόνο κάλυψη εφημεριών από αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Ιεράπετρας (και όχι πρωινού ωραρίου) και αναγκαστικά συνεχίζεται η αναστολή των περισσότερων τακτικών χειρουργείων», αναφέρει η επιστολή.
«Όπως κατανοείτε», λέει η ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Μανουσάκης και η Γραμματέας Σοφία Παπαντωνάκη, «η κύρια ΜΕΘ για το μήνα Ιούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο χάρη στην προσπάθεια των 3 εναπομεινάντων ιατρών, ενώ για τον Αύγουστο τίθεται σε αμφιβολία η συνέχιση της λειτουργίας της, αν δεν βρεθεί κάποια άμεση λύση».
Είναι προφανές πως το πρόβλημα που επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΑΝ, είναι σοβαρό και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Υπενθυμίζει δε πως «χρειάζεται να βρεθεί λύση και στο αναισθησιολογικό τμήμα, ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι εφημερίες και να υπάρχουν τουλάχιστον δύο αναισθησιολόγοι στο πρωινό ωράριο για να ξεκινήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εφημέρευσης στην παθολογική κλινική (στο ΓΝΑΝ έχουν μείνει δύο παθολόγοι και στο πρόγραμμα εφημεριών συμμετέχουν και οι δύο παθολόγοι του Νοσοκομείου Νεάπολης), στο ΤΕΠ, στην ορθοπεδική, στην καρδιολογική κλινική και στο ακτινολογικό τμήμα». Η επιστολή εκφράζει την αγωνία των στελεχών του ιδρύματος και παρουσιάζει την εικόνα ενός νοσοκομείου που έχει αφεθεί να υπολειτουργεί, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει;
Αυτό το τελευταίο δεδομένο προκαλεί πλέον έντονο προβληματισμό και οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να μιλούν για ηθελημένη απόφαση υποβάθμισης του νοσοκομείου που έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση. Πρόκειται για σενάριο που αναφέρεται στον ρόλο ανθρώπων που υπηρετούν την δημόσια υγεία στην Κρήτη, προέρχονται εκτός Λασιθίου και έχουν ως στόχο να μεθοδεύσουν ένα κυβερνητικό σχεδιασμό που απαξιώνει τελείως τη δημόσια υγεία στο Λασίθι, ακυρώνοντας το δευτεροβάθμιο, κεντρικό ρόλο του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Είναι χαρακτηριστικά τα ερωτήματα που τίθενται από πολίτες, χρήστες της δημόσιας υγείας του Λασιθίου: «Γιατί συνεχίζουν να υπόσχονται και να μην κάνουν τίποτα; Ποιός έχει την ευθύνη και κινδυνεύουν άνθρωποι καθημερινά;».
Οι δεσμεύσεις του Υπουργού και η ακύρωσή τους
Η αλήθεια είναι πως στο περιθώριο της συζήτησης για τον εμβολιασμό, που έγινε στο Miramare, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε πως θα λυθεί το πρόβλημα των αναισθησιολόγων τέλος Ιουλίου. Μαθαίνουμε όμως πως οι γιατροί έχουν προσληφθεί, αλλά οι αποφάσεις τοποθέτησης στο νοσοκομείο δεν έχουν γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια. Μάλιστα δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έχουν την ίδια ατζέντα και συχνά δεν προωθούν ορθολογικές λύσεις από κοινού. Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν πως υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν πως δεν είναι λίγες οι φορές που η 7η ΥΠΕ εμφανίζεται να κάνει πολιτική διαχείριση των υποθέσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας και του κεντρικού νοσοκομείου του Λασιθίου.
Είναι ξεκάθαρο πως σε μια τέτοια συγκυρία, με τόσα προβλήματα, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, σκευωρίες ή πολιτικές ατζέντες που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον. Είναι αυτονόητο πως κάθε αρνητικό σενάριο θα πρέπει να καταρριφθεί άμεσα με τις αποφάσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας με τις οποίες θα αποδεικνύεται η στήριξη της διοίκησης ώστε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με στοιχειώδη επάρκεια. Ειδικά τώρα, που το άνοιγμα της συζήτησης για καταργήσεις νοσοκομείων και για νέο χάρτη υγείας στη λογική των συνενώσεων, προκαλεί οργή και αντιδράσεις, αφού δεν οδηγεί σε λύση του πραγματικού προβλήματος, αλλά σε αποφυγή επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.