Στην αναγκαιότητα της λειτουργίας με ολοκληρωμένο τρόπο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Λασίθι, αναφέρεται ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, με δεδομένες τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται και την απροθυμία των γιατρών να μετέχουν στο νέο θεσμό, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως πώς θα λειτουργεί.
«Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας η οποία ειδικά στο Λασίθι επί της ουσίας δεν υπάρχει πλέον. Στο παρελθόν και μέχρι πριν από 10 χρόνια, υπήρχε ένα δίκτυο γιατρών που προσέφεραν πρωτοβάθμια υγεία σε όλα τα ταμεία. Ήταν ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό Λασιθίου από το ΙΚΑ μέχρι το ΤΑΞΥ και τα ταμεία διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή ανταπόκριση και αντιμετώπιση από τους γιατρούς, αλλά και η περίθαλψη στα νοσοκομεία δεν επιβαρυνόταν. Είχαμε γύρω στις 15 ειδικότητες γιατρών στο ΙΚΑ Αγίου Νικολάου. Είχαμε 4 – 5 στη Νεάπολη, είχαμε 10 ειδικότητες στην Ιεράπετρα. Στη Σητεία ήταν λιγότερες, αλλά επειδή δεν υπήρχαν γιατροί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν», τονίζει.
Ο κ. Πεπόνης υπενθυμίζει πως το Λασίθι λειτούργησε ως καλό παράδειγμα, όπου η προσφορά των γιατρών που συνεργαζόταν με τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν σημαντική και το τελικό αποτέλεσμα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας ήταν εξαιρετικά καλό.
«Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία. Είναι εντελώς κακή η κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη στενότητα, οικονομική κρίση και όλα τα προβλήματα, θα πρέπει να πληρώσει. Ο κόσμος δεν έχει την οικονομική αντοχή να πάει σε ιδιώτη γιατρό όπου θα πρέπει να πληρώσουμε κανονικά. Εμείς κατανοούμε από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που θέτουν οι γιατροί και τους λόγους και κατά βάθος είναι σωστά, δηλαδή ο αριθμός που πρέπει να καλύπτει ο κάθε γιατρός δεν μπορεί να είναι 2.000 ασθενείς κι ένας γιατρός. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια υπηρεσία υποβαθμισμένη και έτσι δεν θα λειτουργήσει. Και να δεχτούν οι γιατροί να το κάνουν, είναι μια υπηρεσία που θα προσφέρουν, υποβαθμισμένη», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.
Όπως ο ίδιος τονίζει, η κυβέρνηση μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζομένους και την κοινωνία, να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, τα οποία ειδικά στο νομό Λασιθίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, εμφανίζεται υπέρμαχος μιας οργανωμένης και λειτουργικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σημειώνοντας πως είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει κάθε κυβέρνηση σ’ αυτή τη χώρα, γιατί το σύστημα έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, έχει αποτιμηθεί και έχει δείξει πως φέρνει θετικά αποτελέσματα.
«Ας μην ξεχνάμε πως λειτούργησε επί σειρά ετών στο Λασίθι. Μάλιστα εξαιτίας της σημασίας που είχε κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και έφτασε στο σημείο να έχει δημοπρατηθεί το Πολυϊατρείο του ΙΚΑ. Το οποίο θα ήταν ένα κόσμημα. Αλλά πέρα από το κτιριακό, θα ήτανε και ένα μεγάλο αποκούμπι για τους ασφαλισμένους και κυρίως μια μεγάλη ανακούφιση για το σύστημα υγείας, για τα νοσοκομεία, αλλά εκεί ευθύνονται αρκετοί. Εμείς το είχαμε παλέψει όσο δεν πήγαινε άλλο, τα καταφέραμε. Δυστυχώς όμως ευθύνονται πολλοί και οι ευθύνες κάποια στιγμή πιστεύω θα καταλογιστούν. Είμαστε ένας από τους ελάχιστους νομούς στην Ελλάδα που δεν είχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και πάλι εμείς ήμασταν ευχαριστημένοι από τους γιατρούς. Τόσο στο ΙΚΑ όσο και στα άλλα ταμεία γιατί είχαν συμπεριφορά άψογη και πρόσφεραν υπηρεσίες. Ήτανε πραγματικά επιστημονικές και ανθρώπινες. Ήταν ένα καλό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο δυστυχώς το 2012 καταργήθηκε σε μια νύκτα και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες», καταλήγει ο κ. Πεπόνης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ