Η απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών της ανατολικής Κρήτης είναι δεδομένη για την ανομβρία που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα και προκαλεί τεράστιο προβληματισμό για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί.
Το θέμα απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους τοπικούς φορείς, διότι πυκνώνουν οι φωνές των ελαιοκαλλιεργητών και των φορέων που τους εκπροσωπούν, μιλώντας για μεγάλη καταστροφή και για τεράστιες αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη και στον πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση εργασίας μετά από κοινή πρόσκληση των Αντιπεριφερειαρχών Κλιματικής Αλλαγής – Βιώσιμης Κινητικότητας Ιωάννη Αναστασάκη και Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.
«Προσπαθούμε να δείξουμε νέες ελαιοκομικές πρακτικές, έχουμε οργανώσει μια σειρά από σημαντικά σεμινάρια σε όλη την Κρήτη και σε όλους τους δήμους του νησιού και τις ελαιοκομικές περιοχές, με στόχο να ενημερωθούν όλοι για όσα πρέπει να γίνουν για να παράγουμε κορυφαίο ποιοτικό ελαιόλαδο με το όνομα Κρήτη. Αυτό είναι ο ένας ο μεγάλος στόχος που μας απασχολεί όλους και συνεργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό αποτελεσματικά. Εκείνο που χρειάζεται όμως τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε και τα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προσδιορισμός και η σύνταξη Βραχυπρόθεσμων και Μεσοπρόθεσμων Οδηγιών καλλιεργητικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κλιματικής καταπόνησης της Ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη.
Την πεποίθηση πως με συντονισμένες ενέργειες θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση στην Κρήτη, εξέφρασε ο κ. Γιάννης Αναστασάκης και τόνισε πως είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό της γεωργίας στην οποία προβλέπονται ριζικές αλλαγές.
«Μας είπαν οι ειδικοί πως υπάρχουν λύσεις και πρακτικές βραχυχρόνιες και μεσοπρόθεσμες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια προσαρμογή σε αυτό απ’ όλους. Γι’ αυτό και θέλουμε να προχωρήσουμε με συγκροτημένο τρόπο».
Οδηγίες Καλλιεργητικών Πρακτικών
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε το πρόβλημα της διαβαθμισμένης καταπόνησης ή και ξήρανσης της κόμης των ελαιοδέντρων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα των δυσμενών καιρικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ.) που επικρατούν την φετινή χρονιά. Σε αυτή την περίοδο αφορά μόνο τα φύλλα, αφού η ξήρανση δεν έχει επεκταθεί στους βλαστούς του δένδρου, οι οποίοι παραμένουν ενεργοί.
Το φαινόμενο εντοπίζεται σε ελαιώνες της Ανατολικής Κρήτης (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου) κυρίως ξηρικούς, χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας, αφού έχουν εντοπισθεί τέτοια δένδρα και εντός αρδευομένων εκτάσεων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό στις Π.Ε. Ρεθύμνου και Χανίων.
Πολύ σύντομα θα εκδοθούν βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσοπρόθεσμες Οδηγίες Καλλιεργητικών Πρακτικών, οι οποίες θα απευθύνονται στους καλλιεργητές τόσο στις εντοπισμένες πληγείσες περιοχές όσο και σε αυτές που παρατηρούνται μικρότερης έντασης φαινόμενα σε αυτή την χρονική περίοδο.
«Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορετικός τρόπος κλαδέματος για την ξήρανση της κόμης, αλλά θέλει κι άλλη αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα που αφορούν την εξέλιξη της ζωής του δέντρου. Είναι θέματα που έχουμε να δούμε μπροστά μας συγκροτημένα το επόμενο διάστημα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις», επεσήμανε ο Γιάννης Αναστασάκης.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο Διευθυντής Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, ο Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης και ο Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς.
Από την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ, η Κοσμήτορας Δρ. Αναστασία Ταμπακάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Εμμανουήλ Καμπουράκης.
Από την Περιφέρεια Κρήτης μετείχαν ο Κων/νος Υψηλάντης – Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα Π.Κ, ο Κων/νος Φωτάκης -Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ιωάννης Ζηδιανάκης- Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου, η Ελένη Καργάκη- Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος και η Ευγενία Στυλιανού Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κρήτης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ