Νέα τροπολογία – που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διαχείριση απορριμμάτων –φαίνεται πως ξεκαθαρίζει μεν το τοπίο αναφορικά με το πώς θα ενεργούν τούδε και στο εξής οι υπηρεσίες σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, όχι ωστόσο με τον τρόπο και στην κατεύθυνση προς την οποία προσδοκούσε και προσπαθούσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς.
Ειδικότερα, για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε συνέχεια των ρυθμίσεων του νόμου 4759/2020 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, θέτοντας για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων περιορισμούς δόμησης και μεταβατική διετία έως το 2022 για την οριστική κατάργηση της, στην εν λόγω νέα τροπολογία προβλέπεται ότι:
Υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, ως εξής:
-Για οικόπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 μέτρα.
-Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
-Σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.
Το τέλος καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού. Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ΄ ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης ότι όλες οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για οικιστική ή άλλες χρήσεις γης, οφείλει να συμμετάσχει με εισφορά γης καθώς και με καταβολή μετρητών για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και άλλων κοινοφελών χρήσεων.
Επίσης, προβλέπεται η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων με έως 150 κλίνες σε περιοχές γενικής κατοικίας που καθορίζονται από τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη και αν η περιοχή έχει πολεοδομηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, το ΤΕΕ/ΤΑΚ δικαιώνεται για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για να πείσει ότι η δόμηση δεν πρέπει να μειωθεί στις περιοχές που έχουν χωροταξικό σχεδιασμό (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια), αλλά δυστυχώς, τονίζει, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν έγινε αποδεκτό για τα μικρά οικόπεδα έκτασης των κάτω των 4 στρεμμάτων. Που όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, έτσι και στις περιοχές που διαθέτουν ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ, μειώνεται κατά 14 τετραγωνικά.
Τροπολογία της τελευταίας στιγμής
Παράλληλα, σημειώνει πως τα παραπάνω εισάγονται «με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ενώ το ζήτημα είναι σοβαρό και απαιτεί μία διαβούλευση. Εάν δινόταν ο απαιτούμενος χρόνος πάνω σε αυτό θα γίνονταν το σύνολο των θέσεών μας αποδεκτές».
Αποδεκτές, από την άλλη, έγιναν, όπως λέει ο κ. Χωραφάς, αλλαγές που σχετίζονται με εγκρίσεις που πλέον θα λαμβάνονται σε επίπεδο Κρήτης με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντί να πρέπει να απευθύνονται οι μηχανικοί στο υπουργείο και έπειτα από Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) να εκδίδεται υπουργική απόφαση. Αυτό αφορά, στην ουσία, παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης που σχετίζονται με υπεραγορές, με εμπορικές αποθήκες, με εκπαιδευτήρια κ.ά. κτίρια.