Σποραδικά και πολύ αραιά, μεταβαίνουν οι δασοφύλακες στη Χρυσή, από την αρχή του καλοκαιριού, με σκάφος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Εμμ. Κουδουμάς και από τον έλεγχο που έγινε από δασοφύλακες πριν μερικές ημέρες διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα της παρουσίας του πλήθους των τουριστών που καταλάμβανε τις παραλίες και διασκορπίζονταν ανεξέλεγκτα στο νησί, έχει πάψει να υφίσταται, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται.
Τα δύο μικρά σκάφη και το ένα μεγαλύτερο, που αγκυροβολούν χωρίς να προσεγγίζουν στην ακτή, μεταφέρουν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, που κάνουν μπάνιο χωρίς να φτάνουν και να παραμένουν πολλοί εξ αυτών στην παραλία. Επίσης, όπως είπε, δεν παρατηρείται το φαινόμενο που επαναλαμβανόταν κάθε καλοκαίρι, της παρουσίας ατόμων που μετέβαιναν στο νησί και παραθέριζαν σε αυθαίρετα παραπήγματα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή Καλούστ Παραγκαμιάν- Βιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, επεσήμανε ότι ο κόσμος που βγαίνει στο νησί φέτος είναι συγκριτικά πολύ λιγότερος. Συνολικά, υπολογίζει από τις αναφορές, ότι στη Χρυσή τον Ιούλιο μετέφεραν τα σκάφη στη θαλάσσια περιοχή της περίπου 8.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων παρέμειναν πάνω στα σκάφη, χωρίς να αποβιβαστούν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από δέκα- δώδεκα χρόνια, ο αντίστοιχος αριθμός των αποβιβαζομένων στο νησί τον αντίστοιχο μήνα, ήταν επτά και οχτώ φορές περισσότεροι, μπορεί να κάνει τη σύγκριση, τόνισε.
Απαντώντας, στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, αν θα χαρακτήριζε την κατάσταση στη Χρυσή, φέτος, ως «ελεγχόμενη», ο κ. Παραγκαμιάν είπε: «Ελεγχόμενη δε θα την έλεγα, αλλά ο αρχικός στόχος που ήταν ο περιορισμός της επισκεψιμότητας, επειδή ακριβώς, δεν υπάρχει ουσιαστική φύλαξη του νησιού, ήταν σωστή επιλογή, κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ