Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού έχει τον μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου σε ρόλο «οδηγού», κι επικυρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και στον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO – Destination Management and Marketing Organization).
Αμέσως μετά το λιτό τελετουργικό στο γραφείο του Δημάρχου, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Υπουργός ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού και σε εκπροσώπους φορέων ότι το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της χώρας μας και της πλέον ισχυρής οικονομικής βιομηχανίας της Ελλάδας.
Όπως εξήγησε η Όλγα Κεφαλογιάννη, το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους 13 δήμους και τις 7 περιφέρειες της χώρας τους οποίους επέλεξε το υπουργείο για να χρηματοδοτηθούν για τους Οργανισμούς Προώθησης και Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Ρέθυμνο επελέγη και ως πρότυπος προορισμός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια σειρά έργων που θα συμφωνηθούν με τον δήμο Ρεθύμνου άμεσα μιας και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.
Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί, διότι τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2025, αν κι ενδέχεται να δοθεί μια μικρή παράταση. Σίγουρα, πάντως, του χρόνου τέτοια εποχή όλα θα πρέπει να έχουν μπει σε ένα δρόμο: ο Οργανισμός να έχει στηθεί και να λειτουργεί και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως.
«Το Ρέθυμνο έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να τα προβάλουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού, που είναι η διάχυση στο χώρο και στο χρόνο», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη. Μάλιστα χαρακτήρισε το Ρέθυμνο πρότυπο για τη λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Υπουργός Τουρισμού ανέδειξε την ανάγκη επένδυσης στις ειδικές μορφές τουρισμού, που θα μπορέσουν να προσελκύσουν επισκέπτες εκτός της βασικής τουριστικής περιόδου. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τους προσφέρουμε εμπειρίες. Στις βασικές στοχεύσεις μας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου που περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και στον Δήμο Ρεθύμνης για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης και Προβολής Προορισμού (DMMO), που ανοίγει νέους ορίζοντες αγροτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, την πολιτιστικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό κα.» εξήγησε. Αναλύοντας το όραμά της και το σκεπτικό του μνημονίου είπε: «Το πρόγραμμα στηρίζεται στη συνεργασία της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους διάφορους φορείς, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα. Το Υπουργείο Τουρισμού υπέγραψε Μνημόνια με επτά Περιφέρειες και 13 Δήμους, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Ρεθύμνης καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, όπως επί παραδείγματι η προσβασιμότητα στις παραλίες». Η ύπαιθρος παίρνει και δίνει ζωή. Ως μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ρεθύμνου, η κα Κεφαλογιάννη ξεχώρισε την παλιά πόλη, τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που φέρει συνολικά ο νομός, μαζί με τον σύγχρονο πολιτισμό του, που εκφράζεται μέσα από τις παραδόσεις και απλώνεται σε όλα τα «υπέροχα χωριά μας», όπως επεσήμανε. «Όλο αυτό είναι η αυθεντικότητα και η εμπειρία που αναζητούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες, την οποία όλοι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε, αλλά και να αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τον τόπο μας όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου» υπογράμμισε.
Αθλητικός Τουρισμός
Να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός και μάλιστα το «νεκρό διάστημα» των μηνών Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Προβιάς, συνεπικουρούμενος τόσο από τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, όσο και από τον αθλητικογράφο Βασίλη Σκουντή. Μάλιστα αναφέρθηκε το γεγονός ότι «Οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει το Ρέθυμνο για προπονητικό κέντρο λόγω μικροκλίματος του Γάλλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η ιδέα δείχνει να μου αρέσει στην υπουργό Τουρισμό, ωστόσο ο αντιδήμαρχος έσπευσε να προσθέσει: «Ο τομέας αθλητικού τουρισμού δυστυχώς δεν είναι στο δικό σας υπουργείο… Είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού για ‘ένα αυτό είναι στρατηγικό λάθος της χώρας. Για μένα θα έπρεπε να είναι στο υπουργείο Τουρισμού ο τομέας του αθλητικού τουρισμού».!
Από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τους στόχους του DMMO, να γίνει δηλαδή το Ρέθυμνο και αθλητικός προορισμός. «Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εδώ άνθρωποι που ασχολούνται (σ.σ. με τον αθλητισμό) και γνωρίζετε πολύ καλά πως μπορείς να προσελκύσεις ομάδες αλλά και μεγάλα events. Άρα ελπίζω σε μια καλή συνεργασία που μπορεί να έχουμε με το Υπουργείο Αθλητισμού», ανέφερε η υπουργός.
«Μην ορκίζεσαι», ανέφερε ξανά ο δήμαρχος αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, από τον οποίο ακόμη περιμένει το Ρέθυμνο τη χρηματοδότηση για το ταρτάν του Γάλλου. «Θα το φροντίσουμε εμείς, αυτό, αυτό λέω…», ανταπάντησε η κ. Κεφαλογιάννη.
Με το Δήμο Ηρακλείου
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Ηρακλείου υπογράφηκε από την Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Μέσω αυτού ο Δήμος θα λάβει τεχνική και επιστημονική υποστήριξη για τη δημιουργία και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO),
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους 13 Δήμους και Περιφέρειες της χώρας και ένας από τους 20 συνολικά προορισμούς που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Ηράκλειο σφύζει από κόσμο και υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη αξία ότι αυτός ο προορισμός «που διαθέτει τόσα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα έχει και ένα επιπλέον εργαλείο, όπως είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού. Έτσι – τόνισε – όχι μόνο θα γίνεται με πολύ στοχευμένο τρόπο η προβολή του Ηρακλείου, αλλά κυρίως θα γίνεται πιο σωστά η διαχείριση της επισκεψιμότητας.
«Η επιτυχία του τουρισμού προέρχεται μέσα από τη συνεργασία της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και βεβαίως των φορέων του τουρισμού», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το Ηράκλειο, έχουμε πει ότι μπορεί να γίνει ένας προορισμός 12μηνης λειτουργίας, και αυτοί οι προορισμοί – που έχουν την υποδομή – θα είναι οι πρωτοπόροι για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μοντέλο του τουρισμού, με ποιοτική, μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ